Tânărul avocat stagiar Mihai Bogdan, consilier județean USRPLUS, s-a „mufat” la conducta cu bani publici deși este abia la începutul carierei @ În anul 2020, biroul deputatului USR Cosette Chichiăru a contractat servicii juridice de aproape 10.000 euro (46.200 lei) de la avocatul Mihai Bogdan @ Suma reprezintă trei sferturi din veniturile înregistrate de avocatul USR în anul 2020, raportându-ne la declarația de avere a acestuia @ Anterior, în perioada 2018 – 2019, același Mihai Bogdan a fost angajat al cabinetului parlamentar al deputatului Chichirău @ „Din punctul meu de vedere, contractul respectă toate exigențele legale și morale,” a declarant Cosette Chichirău
Deputatul USR Cosette Chichirău i-a plătit unui coleg de partid suma de 46.200 lei, din banii publici alocați de Parlamentul României dedicați cheltuielilor biroului parlamentar. În anul 2020, Chichirău a contractat servicii de consultanță juridică de la Mihail Bogdan, un avocat stagiar, membru USR. Mihai Bogdan este consilier județean și a fost în anii 2018-2019 angajat consilier la biroul parlamentar al aceluiași deputat, Cosette Chichirău. Potrivit declarației de avere, Mihail Bogdan a încasat în anul 2020 suma de 62.078 lei în calitate de avocat colaborator. Trei sferturi din această sumă provine din contractul pe bani publici încheiat cu colega sa de partid, Cosette Chichirău.
Coleg de partid plătit regește: 150 lei/oră
În perioada februarie – decembrie 2020, avocatul stagiar Mihail Bogdan a emis un număr de 11 facturi, cu sume cuprinse între 3.000 lei și 6.000 lei, către cabinetul parlamentar al deputatului USR, Cosette Paula Chichirău. Obiectul colaborării îl reprezintă consultanță juridică, avocatul ”taxând-o” pe Chichirău la prețul de 150 lei pentru fiecare oră de consiliere. Primele șapte facturi emise în lunile februarie-august au o valoare de 3.600 lei fiecare (24 ore de consultanță lunar), pentru ca în lunile septembrie, octombrie și noiembrie valoarea consultanței să se ridice la 6.000 lei lunar (40 de ore). În decembrie, întrucât mandatul deputatului a încetat la jumătatea lunii, s-a facturat doar 3.000 lei. În total, 46.200 lei virați din banii publici în contul avocatului userist. Chichirău prezintă cifrele dintr-o perspectivă care să o avantajeze. Deputatul USR susține că banii dați lunar colegului său de partid sunt o cheltuială mai mică decât cea aferentă unui salariat cu normă întreagă. „Prețul contractului, sub 4.000 lei/lună în medie, este în linia pieței, este mai mic decât salariul brut pe care l-aș plăti pentru aceleași servicii unui angajat cu normă întreagă, iar banii plătiți se regăsesc în calitatea activității pe care o desfășor în Parlamentul României. Din punctul meu de vedere, contractul respectă toate exigențele legale și morale.” spune Cosette Chichirău.
Deputatul Chichirău i-a plătit lui Mihail Bogdan 46.200 lei în anul 2020, adică o medie lunară de 3.850 lei. Dacă i-ar fi dat acești bani unui salariat cu normă întreagă, angajatul ar fi încasat ”în mână” suma de 2.252 lei. Însă, atenție, angajatul ar fi lucrat 8 ore pe zi (176 ore/lunar), în timp ce avocatul userist a prestat de aproape 7 ori mai puține ore (în medie 25,6 ore/lunar) . Deputatul l-a plătit pe Mihai Bogdan cu 150 lei/oră, adică echivalentul unui salariu brut de 26.400 lei lunar. Prin urmare, afirmația făcută de Cosette Chichirău este falsă.
Chichirău nu vede nicio problemă de moralitate sau integritate
A doua chestiune, și poate cea mai importantă, este legată de legalitatea și moralitatea încheierii acestui contract. Dacă în privința legalității putem să avem doar suspiciuni în ceea ce privește realitatea prestării serviciilor și a seriozității contractului, când discutăm de moralitate lucrurile sunt mai clare. Puțină lume știe, dar biroul parlamentar primește finanțare din bani public pentru cheltuieli, de la chirie, utilități, angajați și până la toate necesitățile pentru o funcționare corectă, inclusiv contractarea de servicii prestate de terți. Banii nu sunt ai parlamentarului ca el să poată dispune de ei după bunul plac. Sunt bani publici și trebuie respectate anumite reguli. Cât de corectă este încheierea unui contract din acești bani cu un coleg de partid? Cosette Chichirău nu a ratat nicio oportunitate de a critica și înfiera numirile politice și angajările făcute de PSD (în anii 2016-2019) și de PNL pentru membrii de partid. Fie că vorbim de incompetenții puși în funcție de PSD, ori de angajările ilegale făcute la Apele Române, de angajările făcute de Mihai Chirica la Primăria Iași, de angajarea neamurilor lui Costel Alexe sau a membrilor PNL apropiați de acesta la diverse instituții publice sau de oferirea de contracte din bani publici afaceriștilor pesediști sau liberali, Cosette Chichirău a condamnat public astfel de fapte. Dar oare, deputatul USR nu a aplicat aceeași metodă ca și Dragnea, Chirica sau Alexe: oferă sinecuri colegilor de partid pe banii publici ai Parlamentului României?
Chichirău rescrie moralitatea și onestitatea așa încât să i se potrivească oricând, iar răspunsul deputatului este uluitor: ” Angajarea unui membru simplu de partid nu implică niciun conflict de interese sau influență nelegitimă asupra unor decizii și este aproape identică cu angajarea unui non-membru. Însă atenție! Angajarea unor membri de partid cu putere sau influență în partid poate pune probleme de integritate, atât în sfera internă a partidului cât și în activitatea publică a aleșilor locali. De aceea, am făcut toate eforturile să nu angajez și să nu am contracte cu membri de partid care dețin funcții de conducere sau control sau funcții publice alese. Ori de câte ori un angajat sau colaborator a obținut o funcție în cadrul partidului sau o funcție publică, am încetat colaborarea plătită cu acea persoană, pentru a fi deasupra oricăror suspiciuni și pentru a fi la înălțimea celor mai înalte exigențe morale. Am ales integritatea și am făcut efortul de a găsi alți oameni, fără să am nicio obligație legală sau regulamentară de a face acest lucru. Am aplicat aceeași regulă și pentru angajații partidului, când eram președinta filialei județene USR Iași. Consider că exemplul personal este cel mai puternic instrument în a-i convinge pe alții să facă la fel.” precizează Chichirău.
Consiliere în timpul vacanției și a campaniilor electorale
Trecând de partea financiară și de cea de moralitate a contractului, 7IAȘI a întrebat-o pe Cosette Chichirău despre oportunitatea încheierii acestuia și despre cum a fost îmbunătățită calitatea activității parlamentare ca urmare a consultanței primite.
„Am contractat servicii de consultanță juridică pentru că îmi iau în serios mandatul de parlamentar. Pregătirea mea academică și experiența mea profesională sunt în domeniul economie-finanțe, nu în cel juridic. Pentru a-mi desfășura activitatea cu maxim profesionalism, solicit în mod frecvent opinii juridice legate de anumite detalii tehnice ale proiectelor de lege care se dezbat în plen sau la comisii și în legătură cu audiențele de la birou. Activitatea parlamentară presupune, printre altele, evaluarea proiectelor de lege, pregătirea sau evaluarea unor amendamente la actele normative puse în discuție la nivelul comisiilor sau în plen, elaborarea și pregătirea unor proiecte legislative. Audiențele de la biroul parlamentar necesită cercetare juridică sau studierea unor dosare aflate pe rolul unor instanțe. În mare parte, persoanele care solicită audiențe au probleme din domeniul retrocedărilor de terenuri, de punere în posesie, popriri de conturi, calcule greșite ale pensiilor sau impozitelor etc. Rezolvarea acestora presupune consultanță juridică și interacțiunea cu instituții ale statului, inclusiv tribunale, servicii care pot fi oferite doar de profesioniști din domeniul juridic.” a declarat deputatul Cosette Chichirău.
Din nou, deputatul USR prezintă faptele într-un mod care să o avantajeze. Documentele puse la dispoziție de Camera Deputaților arată că rapoartele de activitate depuse de Cosette Chichirău arată doar consultanță pe proiecte de lege. În fapt, rapoartele arată a fi un copy-paste după ordinea de zi a comisiilor sau a plenului, fără a se putea verifica veridicitatea serviciilor prestate. Ba mai mult, Cosette Chichirău a beneficiat de consultanță juridică și în perioada vacanței parlamentare cât și pe perioada campaniilor electorale, luni în care la Camera Deputaților nu a fost activitate. Chiar putem constata că în timpul campaniilor electorale Chichirău i-a dat mai mulți bani avocatului pentru consiliere pe proiecte de legi, deși ea alerga după voturi în Iași și nu avea activitate la Parlament!
În loc de epilog
În încheiere, deputatul Chichirău ne-a cerut să luăm la puricat cheltuielile și angajările făcute de ceilalți colegi ai ei de Parlament pentru a descoperi adevărații infractori din politică. ”Vă încurajez să publicați o cercetare despre angajații și colaboratorii parlamentarilor, să vedem câți dintre acești colaboratori au funcții publice sau politice în partide. Angajarea membrilor simpli nu este o problemă. Cred că veți descoperi o mulțime de consilieri locali, județeni sau membri în conducerea partidelor printre angajații parlamentarilor. Acolo este o potențială problemă pe care ar trebui să o discutăm deschis în societate.”
Rareș Neamțu