În mai puțin de trei ani, firma fostului director de la Cadastru, Bogdan Șavlovschi, a încasat peste 725.000 de euro doar din contracte publice pentru lucrări cadastrale @ Cele mai mari sume au fost dirijate din conturile OCPI către cele ale SC Hotarnic SRL prin intermediul mai multor primării din județ @ „Noi am organizat procedura, dar condițiile au fost stabilite de OCPI. Cum să pun eu condițiile cu banii altuia?!”, spune Vasile Aștefanei, primarul din Bălțați @ „Firma factura către primărie, iar primăria înainta factura către OCPI. De acolo veneau banii”, explică primarul din Bivolari, o altă comună care a lucrat cu Hotarnic SRL @ Banii au fost alocați prin „Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 – 2023”, lansat în primăvara lui 2015 de Liviu Dragnea @ Câteva luni mai târziu, Bogdan Șavlovschi a fost numit director și a trecut acțiunile de la Hotarnic SRL pe numele bunicii, o femeie octogenară @ După ce a fost schimbat din funcție, afacerile firmei Hotarnic SRL cu statul au scăzut cu aproape 80%
„Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 – 2023” (PNCCF) a fost lansat în 2015 de Ministerul Dezvoltării, condus la acea vreme de Liviu Dragnea. Programul cu o finanțare de 265 de milioane euro de la bugetul UE și alte 900 de milioane de euro de la bugetul public are un singur scop: până la sfârșitul lui 2023 să fie realizat cadastrul întregii Românii. Banii sunt cheltuiți prin intermediul ANCPI și a Oficiilor Județene de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
PNCCF a fost lansat în primăvara lui 2015, iar câteva luni mai târziu, la Iași, director al OCPI a fost numit Bogdan Șavlovschi, asociat la firma Hotarnic SRL, care se ocupă de măsurători cadastrale. Odată cu numirea la Cadastru, Bogdan Șavlovschi iese din firmă, părțile sale sociale fiind preluate de către bunica sa, Maria Zugravu. Faptic însă, firma rămâne pe mâinile lui Dan Pădure, asociatul lui Șavlovschi. În aprilie 2018, Maria Zugravu, ajunsă la vârsta de 82 de ani, părăsește acționariatul firmei, fiind cooptat în locul acesteia mult mai tânărul Anton Breaur.
Traseul banilor cu Șavlovschi la ambele capete: OCPI – primării – Hotarnic SRL
„PNCCF 2015 – 2023” a fost gestionat de către Oficiile Județene de Cadastru, instituție care solicita primăriilor să întocmească cereri de finanțare. Primăriile din județ au fost cele care au organizat procedurile de atribuire a contractelor, dar condițiile pe care trebuiau să le respecte firmele care primeau contractele au fost stabilite de către Cadastru. De asemenea, plățile erau efectuate de către primării, dar numai după ce OCPI vira banii în conturile comunelor și doar în baza facturilor și a situațiilor de lucrări realizate.
Zeci de astfel de contracte cu valori de sute de mii de euro au ajuns la Hotarnic SRL, firma din care scriptic Șavlovschi se retrăsese înainte de a fi numit director al OCPI. Însă, soția sa, Larisa Șavlovschi, a rămas angajată a firmei Hotarnic SRL, firmă de la care ridica un salariu lunar de aproape 10.000 de lei, după cum reiese din declarația de avere a fostului director OCPI.
Una dintre comunele care a beneficiat de realizarea cadastrului prin intermediul „PNCCF 2013 – 2015” este Bivolari, condusă de primarul PSD Liviu Teodorescu.
„Firma factura către primărie, iar primăria înainta factura către OCPI. De acolo veneau banii”, a explicat primarul cum s-a derulat contractul cu Hotarnic SRL.
„Noi am fost sunați de la OCPI și ne-au întrebat dacă nu vrem să realizăm cadastrul comunei. Am făcut o cerere de finanțare și un prim contract s-a derulat în 2018. Al doilea contract a fost încredințat în 2019, dar din cauza pandemiei izbucnită în 2020 nu a mai fost dus la îndeplinire. Acum, cred că vom relua procedura”, a completat Elena Cibotaru, consilier achiziții publice la Primăria Bivolari.
Rolul primăriilor s-a rezumat la cel de intermediar dintre sursa de finanțare, OCPI, și firma Hotarnic SRL. Până și condițiile de participare la procedura electronică de încredințare a contractului au fost stabilite tot de către OCPI.
„Noi am organizat procedura, dar condițiile au fost stabilite de OCPI. Cum să pun eu condițiile cu banii altuia?!”, spune Vasile Aștefanei, primarul comunei Bălțați.
Contractele erau încredințate la câteva minute după publicarea anunțului
În cele mai multe cazuri, procedurile de încredințare a contractelor către Hotarnic SRL respectau aceeași rețetă și se desfășurau extreme de repede. La câteva minute după ce primăriile introduceau în SICAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), oferta Hotarnic SRL era acceptată.
Spre exemplu, procedura organizată de Comuna Costești pe 7 iunie 2018: la ora 9.23 a fost publicat anunțul, iar la ora 9.31 oferta firmei Hotarnic SRL a fost acceptată.
Pe 9 august 2019, la Dolhești, același scenariu: la 13.40 este postat anunțul, iar 13.45 oferta aceleiași firme este acceptată.
Tot 5 minute a durat și procedura organizată de Primăria Bălțați pe 19 iunie 2018. La ora 9.11 apare anunțul, la 9.16 este acceptată oferta.
Un caz tras la indigo la Tătăruși cu aceeași firmă, Hotarnic SRL, în rolul principal: pe 20 iunie 2018 la ora 14.33 este publicat anunțul, iar la 14.38 este atribuit contractul. Lista exemplelor poate continua.
47 de contracte cu statul în trei ani: 725.000 de euro
Din 2018 și până în august 2020, când Bogdan Șavlovschi a fost schimbat din funcție, firma Hotarnic SRL a prins 47 de contracte publice cu instituții de stat. Valoarea totală a acestora a fost de 3.480.762 lei, echivalentul a aproximativ 725.000 de euro. În aceeași perioadă, firma Hotarnic SRL a raportat însă o cifră de afaceri ceva mai mică, o posibilă explicație în acest sens fiind faptul că parte din contracte nu au mai fost duse la bun sfârșit din cauza izbucnirii pandemiei.
Vezi în galeria foto contractele publice ale SC Hotarnic Srl
Nu toate contractele publice au fost derulate prin „PNCCF 2015 – 2023”, alte instituții precum Casa de Cultură a Studenților sau Primăria municipiului Iași încredințând contracte către Hotarnic SRL pentru realizarea unor simple lucrări cadastrale.
Demn de remarcat este însă faptul că, după ce Bogdan Șavlovschi a fost schimbat din funcția de director al OCPI Iași, încasările și numărul de contracte încheiate de Hotarnic SRL cu entități publice au scăzut considerabil. În 2021, firma a prins doar patru contracte cu finanțare publică cu o valoare totală de aproximativ 200.000 lei. Practic, volumul încasărilor din contracte publice a scăzut la 20% față de anii de glorie în care Bogdan Șavlovschi era la butoane.
Tudor LEAHU