Copy-paste rușinos. Primăria confundă viața unui om cu o mașină avariată. Cazul unui ieșean grav rănit din cauza unei gropi din pista de biciclete

Într-un proces deschis de către un ieșean care s-a ales cu dublă fractură de mandibulă și antebraț din cauza unei gropi de pe pista de biciclete din Copou, municipalitatea s-a apărat cu fraze „copy -paste” folosite în cazul litigiilor cu șoferi care cer despăgubiri pentru avarierea mașinilor. Biciclistul a fost luat cu salvarea și dus la spital din cauza rănilor grave, iar primăria reclamă că nu a fost invitată la „constatarea avariilor”. „Omițând invitarea noastră în vederea participării la constatarea avariilor reale produse, opinăm că despăgubirile ce se solicită a fi plătite pe calea prezentei acțiuni nu sunt stabilite în funcție de starea bunului în momentul producerii riscului asigurat și starea bunului în momentul producerii riscului asigurat a fost cunoscută și constatată unilateral numai de către reclamant (…) rugăm să observați că în fapt acțiunea reclamantului apare ca o timidă încercare de mărire a patrimoniului său prejudiciind astfel bugetul autorității publice”, se arată în documentul depus la instanță de municipalitate. Cum s-a petrecut evenimentul: un crater apărut pe o porțiune a pistei pentru biciclete de pe Aleea Sadoveanu a dus la producerea unui accident groaznic: un biciclist a fost proiectat prin aer câțiva metri până pe partea carosabilă destinată circulației mașinilor. A suferit multiple fracturi la cap și mână și a fost operat în regim de urgență. Acum, ieșeanul a dat în judecată Primăria Iași și cere daune materiale în cuantum de 19.000 lei și daune morale în valoare de 50.000 lei pentru prejudiciul suferit din cauza incompetenței instituției conduse de Mihai Chirica. După incident, echipele Citadin au mers la fața locului și au reparat pista de biciclete, iar acum Chirica susține că biciclistul nu a făcut dovada existeței gropii care a produs accidentul.

Cu un primar prinse între pomeni în cimitir și percheziții sau audieri la DNA și DIICOT, orașul Iași suferă în privința unei administrări corecte. Societățile care se ocupă de întreținerea domeniului public, Salubris, Citadin și Servicii Publice, efectuează lucrări doar în zona centrală a orașului, în arealul Piața Unirii – Palatul Culturii, acolo unde primarul Mihai Chirica este mai mereu prezent. În restul orașului, gropi, mizerie, praf și buruieni care ajung și la jumătate de metru. Un crater apărut pe o porțiune a pistei pentru biciclete de pe Aleea Sadoveanu a dus la producerea unui accident groaznic: un biciclist a fost proiectat prin aer câțiva metri până pe partea carosabilă destinată circulației mașinilor. A suferit multiple fracturi la cap și mână și a fost operat în regim de urgență. Acum, ieșeanul a dat în judecată Primăria Iași și cere daune materiale în cuantum de 19.000 lei și daune morale în valoare de 50.000 lei pentru prejudiciul suferit din cauza incompetenței instituției conduse de Mihai Chirica. După incident, echipele Citadin au mers la fața locului și au reparat pista de biciclete, iar acum Chirica susține că biciclistul nu a făcut dovada existeței gropii care a produs accidentul.

Dublă fractură de mandibulă și fractură de antebraț

Sursa foto: facebook/Asociația TOȚI pentru UNUL

În august 2021, B.C. se plimba cu bicicleta pe Aleea Sadoveanu. Circula regulamentar, pe pista de biciclete special amenajată de Primărie. O groapă nesemnalizată a dus la producerea unui accident teribil. B.C. a fost proiectat prin aer câțiva metri direct pe partea carosabilă destinată circulației mașinilor. Norocul său, dacă se poate spune așa, a fost că în momentul respectiv nu trecea nici un autoturism. În urma impactului violent cu carosabilul, B.C. a suferit mai multe traumatisme și fracturi.

În data de 28 august 2021, în jurul orelor 19.00 mă deplasam cu bicicleta în zona străzii Aleea Sadoveanu, pe pista de biciclete special amenajată, fiind corespunzător pentru desfășurarea activității de ciclism: purtam cască de protecție, cotiere, genunchiere, iar bicicleta avea toate sistemele tehnice-direcție-frâne în cea mai bună stare de funcționare. În timpul deplasării pe pista de biciclete, în dreptul imobilului situat la nr. 25, din cauza denivelărilor, respectiv o groapă complet nesemnalizată, situată în mijlocul pistei, m-am dezechilibrat și am căzut. În cădere am fost proiectat pe carosabil suferind o fractură la antebrațul drept și o fractură dublă de mandibulă.” povestește biciclistul.

Două operații în regim de urgență

În ajutorul său au sărit locatarii și câteva persoane care se plimbau prin zonă care i-au oferit primul ajutor și au chemat ambulanța.

Imediat după ce am căzut, din curtea unui imobil din apropiere a ieșit o persoană care a încercat să-mi acorde primul ajutor și care mi-a spus că groapa din cauza căreia am căzut și am fost accidentat este de mai multe luni pe pistă, că nu sunt primul biciclist care s-a accidentat, că se întâmplă frecvent accidente și că nimeni dintre cei responsabili cu întreținerea pistei de biciclete nu a venit să remedieze situația”, mai spune biciclistul.

Întrucât traumele suferite în urma accidentului erau foarte grave, medicii de pe ambulanță au decis ca B.C. să fie transportat la Spitalul Sf. Spiridon. În urma investigațiilor efectuate la secția de Primiri Urgențe a Spitalului Sf. Spiridon s-a stabilit că B.C. a suferit o fractură proximală antebraț drept și o dublă fractură de mandibulă. Medicii au stabilit că este necesară efectuarea unor intervenții chirurgicale, biciclistul fiind operat imediat după stabilirea diagnosticului. au fost efectuate două intervenții chirurgicale, una la braț și o alta pentru reconstrucția mandibulei.

Proceduri, tratamente și o nouă operație

Sursa foto: facebook/Asociația TOȚI pentru UNUL

Însă coșmarul ieșeanului nu s-a oprit aici. După externare a urmat o perioadă îndelungată cu proceduri de kinetoterapie pentru recuperarea mobilității brațului și mai multe intervenții stomatologice pentru reconstrucția dentară. Iar în final s-a ajuns la o nouă operație la brațul drept.

Am fost nevoit să apelez la o serie de proceduri și tratamente care nu au fost numai dureroase ci și costisitoare. La începutul lunii octombrie 2022 am suferit o nouă intervenție chirurgicală, de data aceasta în mediul spitalicesc privat, deoarece prima intervenție chirurgicală realizată de medici imediat după accident nu a fost suficientă și în măsură să redea funcționalitatea brațului, intervenție pe care am fost nevoit să o plătesc din veniturile personale, ea nefiind grauit”, spune B.C. în cererea de chemare în judecată adresată instanței.

70.000 lei despăgubiri

B.C. a spus judecătorilor faptul că de la producerea accidentului a fost nevoit să facă zeci de proceduri de kinetoterapie pentru recuperare și că, în final, a fost nevoit să suporte o nouă intervenție chirurgicală, a treia cauzată de acest incident. Totodată, a fost nevoie de reconstrucția chirurgicală a mandibulei și a danturii. Intervenția chirurgicală suferită la braț în anul 2022 a fost făcută la Arcadia și a costat aproape 11.000 lei. Tratamentele, procedurile și investigațiile medicale urmate post operator din 2021 și până la dat introducerii acțiunii l-au costat alți aproximativ 5.000 lei. B.C. susține că daunele materiale produse în urma acestui accident, inlcusiv contravaloarea bicicletei, se ridică la aproximativ 19.000 lei. El le solicită judecătorilor să oblige Primăria Iași să-l despăgubească cu această sumă întrucât, din culpa autorității locale, care nu a semnalizat corespunzător sau reparat groapa, a fost produs acest accident. Suplimentar, biciclistul solicită daune morale pentru prejudiciul moral creat prin traumele fizice și psihice la care a fost supus începând cu data accidentului și până în prezent. Totodată sunt evidențiate traumele fizice definitive produse prin fracturarea brațului și a mandibulei, precum și suferința pe parcursul intervențiilor chirurgicale, post operator și pe parcursul recuperării medicale.

Apărările cretine ale Primăriei

Sub semnătura primarului Mihai Chirica și a directorului Direcției Juridice, Cristina Oțeleanu, Primăria Iași depune la instanță un răspuns revoltător, plin de cretinătăți. Trei funcționari ai Direcției Juridice, plătiți cu salarii de mii de euro lunar, au dat drumul unui document oficial în care biciclistul este confundat cu o mașină. Din lene și incompetență, funcționarul care a întocmit răspunsul către instanță a dat copy-paste din documente similare în care subiectele erau mașini și nu oameni. Șefa Serviciului Juridic, Mihaela Pintilie (plătită cu 10.000 lei lunar), și directorul Direcției Juridice, Cristina Oțeleanu (cu un salar lunar de 12.000 lei), au girat această imbecilitate, niciuna dintre ele nerealizând stupidul situației. ”Constatarea existenței și a întinderii prejudiciului s-a făcut în mod unilateral de către reclamant, pârâtul nefiind convocat, fapt pentru care această constatare nu ne este opozabilă. Omițând invitarea noastră în vederea participării la constatarea avariilor reale produse, opinăm că despăgubirile ce se solicită a fi plătite pe calea prezentei acțiuni nu sunt stabilite în funcție de starea bunului în momentul producerii riscului asigurat și starea bunului în momentul producerii riscului asigurat a fost cunoscută și constatată unilateral numai de către reclamant (…) Singura probă care stă la baza întocmirii dosarului de daună este mențiunea reclamantului din cererea de chemare în judecată (…) Față de cele menționate anterior rugăm să observați că în fapt acțiunea reclamantului apare ca o timidă încercare de mărire a patrimoniului său prejudiciind astfel bugetul autorității publice.” extras din adresa nr. 6310/16.01.2023 – întâmpinare depusă de Municipiul Iași în procesul intentat de către B.C.

Proști făcuți grămadă

Însă incompetența juriștilor Primăriei și a primarului însăși nu s-a limitat doar la acest pasaj demn de Cascadorii râsului. În întâmpinarea depusă la Judecătoria Iași, Primăria susține că accidentul nu s-a produs pe un sector de drum ce aparține autorității locale și că biciclistul accidentat nu a făcut dovada existenței gropii de pe pistă. La dosarul cauzei însă există depuse fotografii care demonstrează atât imensitatea gropii cât și faptul că incidentul s-a produs pe Aleea Sadoveanu, drum public al Municipiului Iași. Totodată, la fața locului au fost un echipaj al Poliției și unul al Ambulanței care au menționat în rapoartele oficiale exact locul producerii accidentului. Mai mult, au fost depuse la dosar capturi de pe pagina de facebook al Asociației TOȚI pentru UNUL care a postat în seara de 28 august fotografii de la locul accidentului și o atenționare pentru bicicliști să fie atenți în acea zonă. La secțiunea de comentarii a respectivei postări a intervenit viceprimarul Daniel Juravle care a anunțat că va face demersuri pentru remedierea situației. Două zile mai târziu echipele Citadin se aflau în acel loc și refăceau pista de biciclete, iar pe pagina Asociației a fost făcută o nouă postare despre acest demers. Așadar, un viceprimar recunoaște culpa Primăriei și trimite echipele Citadin pentru a efectua lucrări de reparații, iar pe de altă parte Chirica și juriștii săi susțin contrariul.

Rareș Neamțu

1 COMENTARIU

  1. Astfel de erori și lipsă de responsabilitate trebuie corectate imediat pentru a evita incidente similare în viitor. Este important ca Primăria să fie conștientă de impactul negativ al neglijenței și să acționeze prompt pentru remedierea situației și asigurarea unui mediu sigur pentru toți cetățenii. Fiecare accident este un apel la acțiune pentru îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here