Contracte cu dedicație la Sf. Spiridon. Șefii spitalului au inventat situații de extremă urgență pentru a favoriza o singură firmă

@ Conducerea Spitalului Sf. Spiridon a organizat proceduri de atribuire a unor contracte de lucrări, invocând prevederi legislative care se aplică în condiții de extremă urgență, doar pentru a favoriza o anumită firmă @ Chiar unul dintre consilierii juridici de la Spiridon a atras atenția că se încalcă legea, refuzând să semneze avizul de legalitate @ Modalitatea în care s-a desfășurat procedura de negociere directă a favorizat în mod clar firma Bauer One SRL, care a obținut un contract în valoare de 364.000 lei @ Au fost solicitate condiții restrictive fără niciun temei real, iar firmelor li s-a cerut să depună documentele într-un termen de nici 24 de ore @ Una dintre firme, Tec Telecom, a semnalat în scris imposibilitatea de întocmi documentația de sute de pagini într-un termen atât de scurt și a cerut eliminarea unor condiții, dar a fost ignorată @ Nici măcar firma câștigătoare, Bauer One SRL, nu a putut dovedi că respectă toate condițiile

În octombrie 2021, Spitalul Sf Spiridon a lansat o procedură de achiziție simplificată pentru atribuirea unui contract de lucrări format din trei loturi: reconfigurare instalație fluide medicale clinica de cardiologie (lot 1), lucrări de modernizare rezervoare de retenție ape uzate laborator medicină nucleară (lot 2) și reparații capitale fațade clinicile de chirurgie (lot 3). Procedura a fost anulată pe 18 octombrie întrucât nicio societate nu a depus ofertă pentru aceste lucrări. Una dintre cauzele pentru care nu a fost depusă nicio ofertă în cadrul procedurii a fost menționarea unei condiții din caietul de sarcini. Spitalul Sf. Spiridon este monument istoric, fiind astfel solicitată o experiență similară de lucrări executate la monumente istorice. În ziua anulării procedurii, Serviciul Achiziții din cadrul Spitalului cere ajutorul unui consultant al Băncii Mondiale. Consultantul le recomandă să facă un studiu de piață pentru a identifica potențiali ofertanți și să relanseze procedura. Le specifică în mod clar că există firme specializate în lucrări la monumente istorice și că trebuie doar să le identifice. În ultimă istanță, recomandă aplicarea unei proceduri de negociere directă fără publicarea de anunț.

Pe 3 noiembrie 2021, Spitalul lansează o nouă procedură simplificată, cu o singură modificare. În locul lucrărilor de la Clinica de Chirurgie sunt introduse lucrările de reamenajare a Clinicii de Radiologie și a Secției UPU pentru a adapta spațiile în vederea montării a două aparate Computer Tomograf. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost data de 15 noiembrie, iar operatorii interesați aveau obligația de a finaliza lucrările până la data de 17 decembrie 2021. La procedură s-au înregistrat două oferte: SC Bauer One SRL și asocierea dintre Vedeta Mobdesign SRL și Herz Construct SRL. Pe 24 noiembrie, comisia de licitație a decis că ambii ofertanții nu îndeplinesc condițiile minime de calificare și ofertele lor au fost respinse. Procedura de anulează din nou, iar de aici încep ilegalitățile flagrante.

Juriștii semnalează ilegalitatea, Timofte ignoră avizul negativ

Tot pe 24 noiembrie, Serviciul Achiziții condus de Daniela Nechifor emite documentul denumit „strategie de contractare” înregistrat sub numărul 57620 în care propune derularea unei proceduri de negociere directă fără publicare de anunț pentru atribuirea celor trei loturi de lucrări. Documentul a fost aprobat de către managerul Daniel Vasile Timofte deși departamentul juridic al Spitalului a avizat negativ propunerea Serviciului Achiziții.

 

 

 

 

 

 

La finalul referatului, consilierul juridic Mihaela Sorănescu a făcut următoarea mențiune: ”Având în vedere dispozițiile imperative prevăzute de art 104 aln 1 lit c din Legea 98/2016, pentru acordarea vizei de legalitate pe acest document este necesară fundamentarea condițiilor care au impus aplicarea acestei proceduri și anume: că este o măsură strict necesară și că există motive de extremă urgență determinate de evenimente imprevizibile și care nu se datorează sub nicio formă unei acțiuni sau inacțiuni a autorității contractante coraborat cu prevederile art 93 din HG 395/2016. Înainte de inițierea procedurii de negociere fără publicare de anunț, autoritatea contractantă are obligația de a verifica întrunirea condițiilor. Ca urmare, completați acest document cu cele solicitate astfel încât să fie respectate condițiile legislative. Se va acorda viză de legalitate după îndeplinirea condițiilor legale. Necompletarea corespunzătoare nu este imputabilă consilierului juridic și constituie tergiversarea procesului de achiziție publică.”

În ciuda acestor precizări, Daniel Timofte și Daniela Nechifor decid să meargă mai departe fără viza de legalitate a Oficiului Juridic.

Banca Mondială folosită ca pavăză pentru ilegalități

Pentru a da o greutate documentului, Serviciul Achiziții menționează că au ales procedura de negociere directă ca urmare a recomandărilor Băncii Mondiale. Ca și cum consultantul le-ar fi impus să încalce dispozițiile legale! Așa cum consilierul juridic menționa, legea prevede că această procedură se realizează în cazuri de extremă urgență. Serviciul Achiziții nu a putut demonstra această urgență. Iar un argument prin care se combate teoria urgenței este faptul că unul dintre loturile licitate nu a fost atribuit nici măcar până în ziua de astăzi! Totodată, legea prevede existența unor cauze externe, independente de autoritatea contractantă. Spitalul avea aprobate fondurile necesare încă de la începutul anului, astfel că Serviciul Achiziții a avut timp suficient să organizeze procedurile legale de contractare. Faptul că Spitalul a reușit să scoată la licitație pentru prima dată aceste lucrări abia în lunile octombrie și respectiv noiembrie arată că de fapt problema este generată de inacțiunea și incompetența managerului și a funcționarilor din subordine și nu din cauze externe. Prin urmare, condițiile obligatorii prevăzute de lege și care pot permite organizarea unei negocieri directe nu erau întrunite! De fapt, toți pașii au fost gândiți pentru a direcționa contractul către firma Bauer One! Toate acțiunile Serviciului Achiziții demonstrează faptul că prin această modalitate de desfășurare firma Bauer One a fost favorizată.

Contract cu dedicație

De ce spunem acest lucru? Pentru că modalitatea în care s-a desfășurat procedura de negociere directă a favorizat în mod clar firma Bauer One. Pe 25 noiembrie, Serviciul Achiziții transmite invitații de participare la procedura de negociere directă celor doi ofertanți care au participat la licitația anterioară anulată, precum și societății Tec Telecom SRL. E-mail-urile cu invitațiile de participare și documentația aferentă sunt transmise către cele trei firme, ATENȚIE, la ora 12.00, și se cere ca depunerea ofertelor să se facă până în cursul zilei următoare la ora 9.00! . Dacă în ceea ce privește cei doi ofertanți care au mai participat la procedură teoretic se poate spune că aveau documentele deja pregătite, firma Tec Telecom nu avea posibilitatea fizică de a realiza oferta în condițiile cerute de Spitalul Sf. Spiridon. În cadrul procedurii anulate, asocierea dintre Vedeta Mobdesign SRL și Herz Construct SRL a fost descalificată întrucât nu îndeplinea mai multe dintre cerințele de calificare, deficiențe pe care nu avea posibilitatea să le remedieze atât de repede. În schimb, Bauer One nu a putut prezenta că deține personal autorizat ANRE pentru lucrările electrice. A prezentat ulterior un contract de subcontractare cu o societatea care deținea astfel de documente, dar legea nu permite acest lucru în timpul procedurii. Prin urmare, pentru Bauer era foarte simplu să remedieze acest aspect. Practic din trei ofertanți aleși direct de către Serviciul Achiziții, doar unul singur avea șanse reale să poată obține contractul! Această ipoteză este confirmată și de solicitarea de clarificări transmisă de Tec Telecom care semnalează imposibilitatea realizării a sute de pagini de documentație pentru a putea fi transmise în doar câteva ore. Tec Telecom solicită simplificarea ofertării prin renunțarea la anumite cerințe datorită timpului scurt. Spitalul refuză propunerea societății și astfel devine clar faptul că invitația transmisă către Tec Telecom era doar pentru a da o aparență de legalitate și nu pentru a asigura o competiție.

Termene imposibile pentru descurajarea concurenței

Însă asta nu a fost tot. Pe parcursul procedurii și chiar și după semnarea contractului a fost evident faptul că firma Bauer One SRL a fost favorizată. În solicitarea de clarificări, firma Tec Telecom punctează câteva aspecte esențiale: existența unor certificări pe care le consideră restrictive și termenul de execuție nerealist. Tec Telecom solicită să explice autorității contractante cum se vor derula etapele tehnologice și cum vor fi finalizate lucrările până la data de 17 decembrie întrucât după părerea lor acest lucru este imposibil din punct de vedere tehnic. De asemenea, Tec Telecom arată că cerința cu privire la ISO 10005:2007 – linii directoare pentru planurile calității este una restrictivă în condițiile în care sunt solicitate încă alte două certificate ISO privind calitatea care atestă în esență același lucru. Spitalul Sf. Spiridon și-a menținut toate condițiile, astfel că Tec Telecom a zis pas. Numai că, atunci când a fost vorba de aceleași condiții să fie îndeplinite de societatea Bauer One, Spitalul și-a schimbat atitudinea.

Comisia închide ochii pentru Bauer

În cadrul procedurii, Bauer One nu a depus nici ea certificatul ISO 10005:2007. Comisia de licitație a cerut clarificări, iar Bauer One a transmis următorul răspuns: ”Referitor la documentul care dovedește implementarea standardului SR ISO 10005/2007 – linii directoare pentru planurile calității – vă comunicăm că există o multitudine de standarde elaborate pentru a spirijini familia ISO 9000, fără însă a avea o denumire similară gen ISO 9xxx. (…) Menționăm pe această cale că standardul la care faceți referire, respectiv ISO 10005/2007 are pe platforma magazin.asro.ro status anulat, data anulării 31.08.2018. Penmtru a dovedi capacitatea societății noastre de a întocmi planurile calității conform standardelor în vigoare atasășm prezentei SR ISO 10005:2021, standard achiziționat de societatea noastră.”  se menționează în răspunsul la clarificări transmis de Bauer One SRL pe data de 29.11.2021.

Numai că atașat răspunsului Bauer One nu a prezentat certificatul, ci un manual privind standardul în sine pe care l-a achziționat chiar pe 29.11.2021 de pe site-ul menționat în răspuns. Or, cumpărarea unui manual nu echivalează cu obținerea unei certificări ISO. Procedura de certificare presupune implementarea măsurilor descrise în manual, instruirea personalului și apoi verificarea acestora de către un auditor extern care emite acel certficat dacă sunt îndeplinite condițiile. Procedura este de durată și este clar că la data de 29 noeimrbie Bauer One nu îndeplinea condiția precizată în caietul de sarcini! Cu toate acestea comisia a considerat că Bauer One îndeplinește condiția. Aceeași comisie care lui Tec Telecom i-a refuzat acest drept, iar pe Vedeta Mobdesign SRL a descalificat-o pentru lipsa certficatului ISO 10005:2007.

Termenul de finalizare măsluit din acte

Prin același răspuns la clarificări, Bauer One atrage atenția asupra faptului că termenul de finalizare a lucrărilor este nerealist. La fel ca și Tec Telecom. ”Raportat la termenul de execuție, respectiv până la 17.12.2021, vă comunicăm că datorită perioadei lungi de atribuire a contractelor există posibilitatea ca acest termen să nu mai poată fi atins. Menționăm că în această perioadă datorită sărbătorilor de iarnă, cu cât se întârzie semnarea contractelor vor rezulta blocaje în lanțurile de aprovizionare.”

Cu Tec Telecom scoasă din joc încă de la început și cu Vedeta Mobdesign SRL exterminat pe parcurs, Spitalul atribuie două dintre loturi firmei Bauer One, iar pentru cel de al treilea anulează procedura.

Pe 3 decembrie 2021, Spitalul semnează contractele de lucrări și predă amplasamentul constructorului. Așadar, 15 zile calendaristice dacă se lucra la foc continuu sau 11 zile lucrătoare pentru a finaliza lucrări care erau estimate că durează 2 luni de zile! Așa cum se anticipa, Bauer nu a finalizat lucrările până pe 17 decembrie. Pentru a se acoperi și acest lucru, Bauer înregistrează pe 17 decembrie o adresă prin care informează că a finalizat lucrările. Spitalul Sf Spiridon, care în urmă cu câteva săptamâni se dădea de ceasul morții că lucrările sunt urgente și e musai să fie gata până la data de 17 decembrie nu face nimic. Abia după câteva zile managerul numește comisia de recepție și abia după o săptămână se face verificarea lucrărilor. În tot acest timp de fapt Bauer One a lucrat. Atunci, care era urgența? De ce nu s-a specificat în documentație că termenul poate fi prelungit cu încă o săptămână?

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here