Contract de fiţe pentru o primărie săracă. Avocatul Chiuariu, plătit regește de „primărița penală” de la Mironeasa

Senatorul Tudor Chiuariu reprezintă, prin casa sa de avocatură, Primăria Mironeasa, condusă de colega sa de partid, Elena Curcudel. Primăriţa este trimisă în judecată de către DNA după ce a măsluit acte într-un proiect european. Curcudel mai plătește și un al doilea avocat, cu 3.800 de lei lunar, un preț exorbitant pentru o comună atât de săracă.

 

Conducerea unei primării ieşene vrea să-şi rezolve problemele penale din bani publici. Primăriţa din Mironeasa l-a angajat pe celebrul politician-avocat Tudor Chiuariu ca să demonstreze că prejudiciul invocat de DNA nu există. Procurorii au trimis în judecată circa 20 de persoane implicate în construirea unui drum comunal, în frunte cu primăriţa Elena Curcudel, şi cer recuperarea integrală a banilor cheltuiţi.

 

Fără jurist

Primăria Mironeasa nu are un jurist, dar este implicată în atât de multe procese, că nici funcţionarii nu le mai ştiu numărul şi ordinea. Mai nou, Tudor Chiuariu, fostul şef al Comisiei Juridice din Senat, condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, este unul dintre avocaţii plătiţi din banii Primăriei Mironeasa. „Nu reprezintă o persoană fizică, ci unitatea administrativ teritorială. Ni s-a declarat neeligibilă cheltuiala cu drumul comunal, iar Tudor Chiuariu ne reprezintă în procesul cu fostul APDRP”, explică primăriţa Elena Curcudel.

Primăria din comuna ieşeană are 30 de posturi înregistrate, dar doar 13 sunt ocupate. „Salariile sunt mici şi nu vine nimeni”, spune Curcudel. Rolul de avocat este ocupat de Sebastian Sidor, membru al Baroului Iaşi, care primeşte 3.800 lei lunar pentru a reprezenta primăria în diverse procese. „Este un fel de externalizare”, explică Elena Curcudel.

 

 

Elena Curcudel conduce de mulţi ani primăria din Mironeasa

Probleme de la început

Povestea de la Mironeasa este una complicată şi poartă în spate mai multe procese civile şi comerciale, dar şi unul penal, instrumentat de DNA. În 2008, primăria a obţinut o finanţare europeană prin APDRP de 10,6 milioane de lei. Din aceşti bani trebuia asfaltat drumul de la Mânăstirea Hadâmbu la Mironeasa şi trebuiau cumpărate câteva utilaje. Utilajele s-au cumpărat, dar povestea drumului este una lungă. „S-a făcut licitaţie, dar firma cu preţul cel mai mic a fost descalificată. Este o firmă din Constanţa. Ca să vă daţi seama ce ofertă aveau, ofereau 10 ani garanţie, ceea ce este imposibil. Firma în cauză a contestat la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi a avut câştig de cauză. Li s-a atribuit lor, pentru că aveau preţul cel mai mic, de doar 57% din valoarea estimată”, explică Elena Curcudel.

 

N-a vrut nimeni 1 milion de euro

Potrivit primăriţei, la aproape doi ani de la atribuirea contractului pe drumul spre Hadâmbu nu se mişcase nicio piatră. „Pierdeam finanţarea. Am cerut prelungire cu un an, am reziliat contractul şi am demarat alte proceduri pentru încredinţare. Au venit multe firme, dar banii erau puţini şi nu au vrut să liciteze. A acceptat o firmă din Vaslui să lucreze”, povesteşte primăriţa din Mironeasa. Constructorul vasluian, Conbetas SRL, s-a apucat de lucru pe cei 10 kilometri de drum, pentru 4,4 milioane de lei. Apoi, a intervenit ancheta DNA şi povestea drumului Mironeasa-Hadâmbu s-a complicat.

 

A plătit lucrări neefectuate

Procurorii susţin că primăriţa Curcudel a semnat şi a plătit lucrări neefectuate. În consecinţă, i s-a întocmit dosar penal şi a fost trimisă în judecată alături de constructor şi de alţi funcţionari ai primăriei. Pe de altă parte, APDRP a declarat neeligibile cheltuielile şi vrea banii înapoi. Varianta celor în cauză este cu totul alta. „Cei de la DNA au venit cu cineva de la Inspecţia în Construcţii, şi au stabilit că există un rest de lucrare de circa 500.000 lei. Dar se lucra. Drumul este aici, îl vede toată lumea, cum poţi să spui că nu s-au efectuat lucrări? Lucrarea nu era recepţionată”, spune Curcudel. Procurorii DNA spun însă că s-a semnat nota de recepţie şi i-a trimis în judecată şi pe cei care au semnat.

 

Procese peste procese, fără jurişti în primărie

Primăriţa bănuie că toate problemele i se trag ori de la constructorul din Constanţa, care a câştigat iniţial contractul, ori de la adversarii politici. „Contracandidatul de la PDL spunea în campanie că eu am dosar penal pentru drum, cu toate că eu nu ştiam asta”, spune ea. Trebuie menţionat însă că şeful APDRP de la acea dată era PDL-istul Liviu Bulgaru. În aceste condiţii, primăria de la Mironeasa se judecă acum cu constructorul constănţean, care a deschis un proces cerând daune pentru rezilierea contractului. Un alt proces a fost deschis de primărie împotriva firmei respective, prin care se cer daune pentru nerespectarea contractului. În plus, edilii din Mironeasa au dat în judecată şi APDRP, care a declarat cheltuiala neeligibilă. În acest ultim proces avocatul ales este Tudor Chiuariu. Pe 9 martie, Curtea de Apel Iaşi a decis că jumătate din suma de 1,8 milioane de lei este eligibilă.

 

 Tudor Chiuariu a fost unul dintre protejaţii lui Relu Fenechiu

Chiuariu, salvatorul!

Avocatul Chiuariu a primit anul trecut circa 25.000 lei, în două tranşe, iar Elena Curcudel spune că nu au fost plătiţi alţi bani. „Tariful este de 100 lei pe oră. Alte case de avocatură percep tarife mai mari. Nu mă reprezintă pe mine, ci primăria. APDRP ne-a declarat neeligibilă toată lucrarea, iar prin acest proces încercăm să obţinem o altă decizie”, spune primăriţa din Mironeasa.

Pe portalurile de licitaţie publică apare însă în februarie 2015 contractarea serviciilor lui Chiuariu contra sumei de 35.525 lei. „Nu este adevărat, anul acesta nu am făcut nicio plată. Am făcut anul trecut două plăţi, una în vară şi una în toamnă”, susţine Curcudel.

De fapt, procesul în care este implicat Tudor Chiuariu are rolul a o scoate basma curată toată conducerea de la Mironeasa, trimisă în judecată de DNA. Dacă cheltuiala va fi declarată eligibilă, toate acuzaţiile DNA rămân fără fundament, susţine Curcudel.

 

Citește și Muzeul Pilelor: Lungu dă cu FLIT celor care nu-i sunt prieteni

 

Ce spune DNA

Procurorii DNA acuză că valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei. La data de 25 octombrie 2011, contractul pentru drum a fost atribuit firmei SC Conbetas SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773,04 lei. „Observând faptul că, lucrările de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de către inculpata SC Conbetas SRL Vaslui până la data expirării termenului de implementare a proiectului, respectiv data de 11 iunie 2012, fiind inevitabilă (în mod legal) rez
ilierea contractului şi recuperarea finanţării, inculpata Curcudel Elena, primar al comunei Mironeasa a determinat recepţionarea lucrărilor, fără ca acestea să fie executate integral”, se arată în rechizitoriu. Potrivit Elenei Curcudel, APDRP ar fi declarat ulterior ca neeligibilă întreaga lucrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here