Președintele CJ Iași Maricel Popa a dat în judecată firma Laboratorium din județul Galați pentru plata unor penalități de 22.000 de lei. În urma unui contract semnat între părți, în noiembrie 2015, reprezentanții SC Laboratorium SRL, s-au obligat să furnizeze Maternității Cuza-Vodă, echipamente medicale în valoare de jumătate de milion de lei. Pe parcursul derulării contractului, firma în cauză a livrat doar o parte din aparatura sanitară, unele sisteme tehnice ajungând la Iași cu o întârziere de mai bine de o lună. Furnizarea tehnicii medicale au fost inițiată ca urmare a proiectului privind dotarea Ambulatoriului de Specialitate Obstetrică și Ginecologie – Cuza Vodă. Campania respectivă a făcut parte atunci din Programul Operațional Regional 2007-2013, privind creșterea calității infrastructurii serviciilor și asistenței medicale din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Juriștii Laboratorium susțin însă că plângerea șefului CJ Iași este abuzivă.
Război cu o miză de 5000 de euro între președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, și reprezentanții firmei Laboratorium SRL, cu sediul în localitatea Târgu Bujor, județul Galați. Pe motiv că ar fi întârziat nepermis de mult furnizarea unor echipamente tehnice medicale către Maternitatea Cuza-Vodă din Iași, Popa i-a chemat pe reprezentanții Laboratorium în instanță, ca să dea cu subsemnatul. Într-o acțiune înaintată magistraților Judecătoriei, șeful CJ Iași, prin juriștii instituției, s-a plâns că cei de la Laboratorium SRL nu și-au respectat până la final obligațiile contractuale. Mai precis, în urma unui document semnat și parafat între părți, conducerea SC Laboratorium SRL, prin administratorul Ionuț Melinte, s-a obligat să furnizeze Maternității Cuza-Vodă Iași, echipamente și tehnică sanitară în valoare de 487.657 lei, plus TVA de 112.438,16 lei. Pentru unele dintre sisteme și logistică s-au înregistrat însă întârzieri destul de mari la livrare, unele dintre acestea ajungând chiar la 37 de zile de întârziere. Asta în ciuda faptului că în contract a fost stipulat în mod clar o clauză care dă dreptul CJ Iași să ceară și să obțină penalități. În fapt, proiectul inițiat de CJ s-a referit exclusiv la Ambulatoriul de Specialitate Obstetrică – Ginecologie Cuza-Vodă Iași. Respectivul proiect a făcut parte din Programul Operațional Regional 2007-2013 privind creșterea calității infrastructurii serviciilor și asistenței medicale din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, pentru asigurarea accesului egal al cetățenilor la serviciile de sănătate și îmbunătățirea stării de sănătate a populației și a calității vieții.
Argumente pro și contra
Contractul de achiziție echipamente medicale dintre CJ Iași și reprezentanții Laboratorium, județul Galați, a fost parafat la data de 18 noiembrie 2015. Potrivit documentului încheiat, reprezentanții firmei de furnizare a tehnicii sanitare și-au luat și angajamentul să asigure transportul, instalarea, punerea în funcțiune, instruirea, utilizarea precum și asigurarea service-ului acestor sisteme și aparate medicale. Pe parcurs, nu se știe din ce motiv, mai multe materiale și tehnică au fost predate ieșenilor cu întîrziere de o lună sau o lună și jumătate. Din cadrul logisticii medicale primite după aproape 37 de zile de la semnarea contractului au făcut parte un aparat denumit micropipetă automata cu volum variabil, o nișă chimică cu lampă UV, un sistem autoclav și un echipament intitulat etuvă laborator, primită la sfârșitul lunii ianuarie 2016. Cu alte cuvinte, pentru aparatura menționată ar fi fost depășit cu mult termenul de furnizare, motiv pentru care, conform contractului, ar putea fi solicitate despăgubiri de întârziere.
Despăgubiri de peste 22.000 de lei
Profitând de clauza contractuală stipulată în documentul încheiat între părți, juriștii CJ Iași au dat în judecată SC Laboratorium SRL, daunele cerute fiind calculate la suma de 22.203 lei. Cu toate acestea, pretențiile ieșenilor au fost respinse în totalitate de cei de la firma de tehnică medicală. Într-o întâmpinare aflată la dosarul cauzei, reprezentantul SC Laboratorium SRL, Claudiu Cerasel Pascal, a invocat modul eronat de calcul al penalităților de întârziere și a refuzat plata acestora. De asemenea, cei de la firma de aparatură medicală au catalogat drept abuzivă plângerea inițiată și contrasemnată de Maricel Popa, arătând că respectivul contract ar fi fost parafat încă de pe vremea fostului președinte al CJ Iași, Cristian Adomniței. “Modalitatea de calcul a penalităților de întârziere este ilegală”, a conchis, la final, Pascal.
Nicu SAMSON