„A fost pus în dezbatere publică bugetul Primăriei Iași pe 2022 (https://bit.ly/3zVcS12).
În primul rând, forma bugetului nu respectă nici pe departe obligaţiile legale pe care le are primarul în privinţa transparenţei decizionale. Sunt prezentate doar alocările de sume pe capitole, fără a se preciza lista de investiţii şi fără a se fundamenta viziunea şi modalitatea de realizare a acestuia, aşa cum prevede legea.
În al doilea rând, veniturile și investițiile sunt gonflate arificial pentru a da senzația unui buget pompos.
În al treilea rând, este îngrijorătoarea dependența bugetului local de subvenții și fonduri ce se doresc a fi atrase din fonduri europene.
În al patrulea rând, este îngrijorătoare tendința de creștere anuală a cheltuielilor de funcționare și scăderea fondurilor pentru secțiunea dezvoltare.
Propunerea de buget are in vedere venituri totale in suma de 1478873 mii lei (adică 1.4 miliarde lei) – cu 39% mai mari fata de executia anului precedent. Diferenta cea mai mare apare in capitolul Subventii si Fonduri Europene unde avem o suma mai mare fata de anul trecut pentru a prezenta un buget de venituri gonflat artificial.
Veniturile fiscale sunt in suma de 788528 mii lei (788 milione lei), iar fata de anul trecut aceastea cresc doar cu 1%.
Este îngrijorător că veniturile din impozite și taxe pe bunuri, adică cote defalcate din TVA, care arată forța unei economii locale, scad cu 13%, la fel ca și impozitele și taxele pe proprietate.
La Cluj, cota defalcată din impozitul pe venit are o creştere de 12,42%, la fel ca la Iași, dar de la 133 la 149 de milioane de euro. Asta ce înseamnă? Că oraşul respiră pozitiv din punct de vedere economic, oraşul merge în direcţia corectă. Încasează cu 50 milioane euro mai mult ca Iașul din impozitul pe venit și profit de la persoane fizice și juridice.
Veniturile nefiscale (venituri din amenzi şi alte sancţiuni aplicate potrivit dispoziţiilor legale, încasări din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate etc.) propuse in 2022 ating valoarea de 139167 mii lei (139 milioane lei). Observam o variatie de 37% fata de anul trecut din cauza justificării umflării artificiale a veniturilor totale.
Subventiile sunt in suma de 126877 mii lei (126 milioane lei), cu 117% mai mult față de anul precedent, explicația fiind aceeași.
Observam o crestere mare a cheltuielilor de la an la an insa cresterea se reflecta in cheltuielile de functionare intrucat se poate vedea o scadere puternica a cheltuielilor de dezvoltare.
In 2021 cheltuielile cu investitiile au fost de 22 % din total buget, 236466 mii lei (236 milioane lei) in valoare absoluta, iar in 2022 se propune o creștere a acestora pana la valoarea de 601.205 milioane lei, 41 % din total buget.
Este o prognoză mult prea optimistă, ruptă de realitatea, doar pentru a putea prezenta public un proiect de buget care arată bine scriptic.
#OmulTăuDinPrimărie„, a precizat Răzvan Timofciuc.