Congres la PMP: Tomac, candidat unic la şefia partidului Elenei Udrea. Băsescu a fost invitat, Udrea lipseşte

Deputatul Eugen Tomac este unicul candidat, duminică, la Congresul PMP, pentru funcţia de preşedinte al partidului, cu moţiunea ” România implicată-PMP partidul schimbării”, la acest eveniment, la care Elena Udrea nu participă, fiind invitat fostul preşedinte al României Traian Băsescu, transmite Gândul.

Secretarul general al PMP Clement Negruţ, cel care se ocupă de organizarea acestei reuniuni, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii PMP l-au invitat pe Traian Băsescu la congres şi îl aşteaptă „cu mare drag”, dar fostul şef al statului „nici nu a infirmat, nici nu a confirmat” participarea.

 

„Noi l-am invitat la congresul PMP pe domnul Traian Băsescu. Nu ştim, vom vedea, dacă va veni, nu ne-a infirmat, nu ne-a confirmat, noi l-am invitat şi îl aşteptăm cu mare drag”, a precizat secretarul general al PMP.

Negruţ a spus că Elena Udrea, fost preşedinte al PMP, nu va fi prezentă la congres, pentru că aceasta s-a suspendat din partid săptămâna trecută, funcţia de preşedinte interimar fiind asigurată de Eugen Tomac.

„Congresul PMP va avea loc, duminică, la Palatul Parlamentului începând cu ora 11, vor fi 756 de delegaţi şi o singură moţiune «România implicată-PMP partidul schimbării» a domnului Eugen Tomac”, a spus Clement Negruţ.

 

El a arătat că votul dat pe această moţiune va aproba automat şi lista cu cei 35 de susţinători ai candidaturii lui Eugen Tomac, „care vor deveni direct membri în CEN”, for de conducere al partidului.

Potrivit acestei liste, prim-vicepreşedinte al PMP va fi Siegfried Mureşan, iar secretar general al PMP va fi Dorel Onaca.

După votarea lui Eugen Tomac drept preşedinte al PMP, vicepreşedinţi ai partidului vor fi: Clement Negruţ, Adrian Rădulescu, Gabriel Berca, Petru Movilă, Adrian Gurzău, Nicolae Ivăşchescu, Cătălin Cristache, Cătălin Tarhon, Claudiu Palas şi Cătălina Bozianu. Secretar general adjunct vor fi Gelu Vişan şi Rizea Tudorache, iar secretari executivi vor fi: Florin Staicu, Lucian Iliescu, Cristian Tugurel, Roxana Iliescu, Sebastian Moise, Cătălin Bluf, Sorin Borza, Marian Vasile, Laurenţiu Dulamă şi Daniela Bene.

 

„Partidul oamenilor în blugi”, declin accentuat la doar un an de la lansare

La un an de la înfiinţare, PMP- „partidul oamenilor în blugi”, cum îi spunea Elena Udrea sau „copilul prematur”, dar inteligent, cum îl definea Traian Băsescu, se află în declin accentuat.

PMP s-a înfiinţat în urmă cu un an, pe 29 ianuarie 2014, când a fost înscris în Registrul partidelor, fiind un proiect politic al preşedintelui Traian Băsescu. „29 ianuarie 2014 rămâne în istorie data de naştere a PMP”, a declarat la acel moment preşedintele interimar al acestei formaţiuni politice, Eugen Tomac.

Pe 30 ianuarie 2014, Elena Udrea i-a transmis telefonic secretarului general al PDM Gheorghe Flutur că demisionează din PDL. Udrea împreună cu alţi parlamenatri ai PDL, printre care Teodor Paleologu, au anunţat pe 3 februarie 2014 în plenul Camerei Deputaţilor că au demisionat din PDL, mergând la PMP.

În martie, Elena Udrea declara la Tulcea că „PMP este partidul în blugi”, „cu oameni care se îmbracă lejer, care sunt relaxaţi , pentru că ştiu ce au de făcut şi de oferit”.

 

Traian Băsescu, preşedinte al României la acea dată, prezent la o dezbatere a Fundaţiei Mişcarea Populară le spunea reprezentanţilor acesteia: „Nu puteţi fi urmaşii mei, dacă nu câştigaţi!”. El a susţinut că PMP trebuia să obţină un scor „cu două cifre” la europarlamentare şi să poată chiar da candidatul dreptei la prezidenţiale. „Dacă PMP intră în logica partidelor vechi nu înseamnă un progres pentru ţară”, a mai spus Băsescu atunci, arătând că „logica creării acestui partid a fost aceea de a continua procesele de reformă şi consolidarea statului de drept”.

De asemenea, la începutul anului trecut, Traian Băsescu spunea că „PMP este un copil prematur, dar prematurii sunt extrem de inteligenţi” şi arăta că ideea sa a fost de a forma un partid care să poată prelua puterea în 2016.

 

Pe 11 martie 2014, Traian Băsescu declara că a fost la Fundaţia Mişcarea Populară şi „nimeni nu-l poate opri să voteze PMP”.

O serie de membri ai PDL, printre aceştia Cristian Preda, Teodor Baconschi, Valerian Vreme, Florin Popescu, Gabriel Berca, Daniel Geantă,dar şi Ruxandra Dragomir şi foşti consilieri prezidenţiali ca Daniel Funeriu şi Adrian Rădulescu s-au înscris în acest partid. PMP a obţinut la alegerile europarlamentare doar două mandate de europarlamentar pentru Cristian Preda şi Siegfried Mureşan.

Pe 7 iunie, la congresul PMP, Elena Udrea a fost aleasă preşedinte al PMP, moment în care l-a anunţat pe Cristian Diaconescu drept candidatul PMP la prezidenţiale. Contracandidatul Elenei Udrea la şefia PMP a fost Daniel Funeriu, care a obţinut doar 209 voturi, faţă de 742 de voturi, cât a înregistrat Udrea.

 

La cîteva luni distanţă, pe ultima sută de metri, Diaconescu a fost înlăturat din competiţie, pe motiv că nu strânsese un număr suficient de semnături în ţară şi în cursa pentru prima funcţie în stat a intrat Elena Udrea.

În scurta sa istorie de un an, PMP s-a remarcat cu organizarea unui marş la Bucureşti, în iulie, pentru a marca doi ani de la încercarea PSD de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu şi cu întâlniri ale conducerii partidului la ceas de seară cu Traian Băsescu, la berărie.

 

Unii dintre membri PMP au explicat în timp de ce au ales acest partid în defavoarea PDL. „Programul PMP pe 2014 este „Ori la bal, ori la spital”. E mai bun decît „Moartea lentă” (a PDL-n.r.)”, explica, anul trecut, Teodor Paleologu.

După ce Elena Udrea a pierdut alegerile prezidenţiale, reprezentanţii PMP au sperat ca mentorul acestui partid, Traian Băsescu, să se înscrie în PMP, după terminarea mandatului prezidenţial.

 

Traian Băsescu a fost aşteptat în decembrie, înainte de Crăciun, la sediul PMP cu covor roşu şi cu un birou special amenajat pentru fostul şef al statului, însă Dorel Onaca, fost consilier prezidenţial, a precizat în acele momente că Băsescu nu avea „în program” o astfel de acţiune.

Începutul anului 2015 a adus la PMP o serie de surprize, cândva greu de anticipat: un Traian Băsescu care a ales să stea „în sânul familie” şi o Elena Udrea chemată la DNA, la un pas de a fi arestată.

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here