Conferințele FIE 2017 – întâlniri de excepție în această săptămână cu Ioan-Aurel Pop și Constantin Necula

Două conferințe inspiraționale de excepție sunt programate în această săptămână în cadrul Festivalului Internațional al Educației 2017, susținute la Iași de două personalități ale istoriei și spiritualității românesști.

 

Prima conferință din această săptămână va fi susținută de rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop. În anul în care Festivalul Internațional al Educației este organizat sub egida CENTENAR, Ioan-Aurel Pop va vorbi la Iași despre „Locul românilor și al României în Europa” (titlul conferinței). Întâlnirea renumitului profesor universitar cu publicul ieșean va avea loc miercuri, 24 mai, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iași, începând cu ora 17.00.

 

Următoarea conferință programată în această săptămână se adresează publicului interesat de cuvântările părintelui Constantin Necula. Acesta va susține conferința întitulată „Identitatea ca vocație”, pe 25 mai 2017, începând cu ora 17:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iași.

 

În cadrul sesiunii denumite Conferințele FIE publicul ieșean s-a putut întâlni până acum cu Theodor Paleologu, care a vorbit pe 10 mai la Iași despre „Monarhia în refugiu”, în cadrul evenimentului Centenarul Sărbătoririi Zilei Naționale la Iași (10 mai 1917 – 10 mai 2017). De asemenea, poestul și eseistul Radu Vancu a susținut pe 22 mai conferința întitulată „Identitatea poeziei române. Despre cum poezia ne-a făcut să devenim ceea ce eram”. Iar în urma vizitei la Iași a cosmonautului Dumitru Prunariu, care a susținut în cadrul FIE 2017 prelegerea întitulată „Explorarea spațiului cosmic. Încotro?”, conducerea Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași a propus ca acesta să primească titlul de cetățean de onoare al orașului.

 

O altă conferință FIE 2017 este programată în luna iunie, când dizidentul cubanez Pedro J. Fuentes-Cid va veni la Iași pentru a susține prelegerea cu titlul „Educația memoriei. Prizonieratul politic în Cuba comunistă”, eveniment inclus în cadrul Festivalului Internațional al Educației. Întâlnirea sa cu ieșenii interesați de acest subiect va avea loc pe 10 iunie, la Palatul Roznovanu.

 

Programul complet al evenimentelor din cadrul Festivalului Internațional al Educației găsiți pe www.fie.eu și www.facebook.com/festivaliasi.

 

Informații pentru editori

Ioan-Aurel Pop (n. 1 ianuarie 1955, Sântioana, Cluj) este un istoric, academician, profesor universitar, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj și directorul Centrului de Studii Transilvane din Cluj. Între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York. Este membru titular al Academiei Române, iar domeniile sale de competență țin de istoria medievală, instituții medievale, paleografie latină, având publicate  numeroase lucrări de specialitate.

 

Constantin-Valer Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu și este doctor în teologie, specializarea catehetică-omiletică și pedagogie creștină. Este autor de volume de predici, de studii și articole de omiletică și catehetică dar și de cărți pentru copii și tineret. A tradus mai multe cărți și a scris articole în publicații din țară și străinătate. A semnat zeci de studii în limba română și în limbi străine – franceză, italiană, germană – si numeroase recenzii. A susținut 150 conferințe în țară și în străinătate și a participat la o serie de emisiuni de radio și de televiziune atât la posturi naționale cât și internaționale.

 

Pedro J. Fuentes-Cid este dizident cubanez, care a făcut 16 ani de închisoare politică sub Fidel Castro. Pedro J. Fuentes și-a făcut studiile (științe sociale și politice și drept) la Paris, Havana și Miami, este avocat și locuiește în Statele Unite ale Americii. I-a cunoscut pe Che Guevara și Fidel Castro și a avut o încercare eșuată de a înlătura regimul politic instaurat de Fidel Castro în Cuba, fiind capturat și condamnat la închisoare. Este considerat unul dintre specialiștii și cunoscătorii cei mai buni ai regimului politic cubanez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here