Firma ieșeană INBIT SRL nu mai poate participa timp de trei ani la proceduri de încredințare a contractelor publice @ Societatea înființată în 1992 și cu un portofoliu format în majoritate de contracte cu statul a ajuns în această situație după ce Institutul de Psihiatrie Socola a acuzat-o că a lăsat de izbeliște lucrările de modernizare ale unor pavilioane @ Unitatea medicală a emis anul trecut un „Certificat Constatator”, document care interzice firmei să mai participe la licitații organizate de instituțiile de stat @ INBIT SRL a cerut Tribunalului Iași revocarea certificatului, dar a pierdut procesul
Situație delicată pentru firma ieșeană INBIT SRL, care se află în imposibilitatea de a mai participa la proceduri de atribuire a contractelor publice, după zeci de ani de zile în care acestea au reprezentat principala resursă financiară. Pe numele acestei societăți a fost emis un „Certificat Constatator”, document care interzice firmelor să mai participe la licitații, selecții de oferte ori alte proceduri de atribuire a contractelor cu finanțare publică.
„Certificatul Constatator” a fost eliberat anul trecut de către Institutul de Psihiatrie Socola, care s-a arătat nemulțumit de activitatea firmei după un contract care s-a derulat fără incidente timp de trei ani de zile. Mai precis, institutul medical susține că firma INBIT SRL a lăsat de izbeliște lucrările de modernizare a unor pavilioane medicale chiar înainte de sfârșitul anului 2020. Ba mai mult, conducerea de la acea vreme de la Socola susține că instituția s-a aflat în imposibilitatea de a mai utiliza sume considerabile de bani, peste 370.000 lei, din cauza timpului scurt rămas până la închiderea anului bugetar.
INBIT SRL a chemat în judecată Institutul de Psihiatrie Socola solicitând instanței revocarea „Certificatului Constatator”, dar Tribunalul Iași a respins cererea firmei ieșene. Sentința pronunțată în ultimele zile ale anului trecut nu este însă definitivă.
Contract pentru reabilitarea pavilioanelor
În luna mai a anului 2017, firma INBIT SRL a încheiat cu Socola un Acord Cadru pentru lucrări de proiectare, reabilitare și modernizare a unor pavilioane aparținând unității medicale, finanțarea fiind asigurată din fondurile Ministerului Sănătății. În baza acestui Acord Cadru au fost încheiate mai multe contracte subsecvente pentru fiecare obiectiv în parte.
Relațiile dintre Socola și INBIT SRL au evoluat în termeni normali până în 2020, când firma ieșeană a solicitat suplimentarea sumelor prevăzute în acordul cadru. Motivând creșteri ale prețurilor de pe piață, INBIT SRL a solicitat suplimentarea sumei cu peste 630.000 lei, adică cu 45% din valoarea inițială.
În iulie 2020, în baza unui astfel de contract subsecvent societatea a început lucrările de modernizare la unul dintre pavilioane (Pavilion III Femei), angajându-se ca până la sfârșitul anului să efectueze lucrări în valoare de aproximativ 550.000 lei.
Însă, lucrările nu s-au desfășurat conform înțelegerii, ci într-un ritm mult mai lent. Astfel, până la finalul lui 2020, firma INBIT SRL a reușit să execute lucrări de doar 170.000 lei, din cei peste 550.000 lei alocați.
Institutul de Psihiatrie Socola nu a mai putut folosi diferența de bani din cauza timpului foarte scurt rămas până la finalul anului bugetar, astfel încât sumele rămase necheltuite au fost returnate Ministerului Sănătății.
Urmare a acestor tensiuni, în martie 2021, INBIT SRL a notificat conducerea de la Socola cu privire la intenția de reziliere a tuturor relațiilor contractuale. Pe cale de consecință, au fost dispuse verificări în șantier ale lucrărilor executate.
Pe 22 aprilie, firma care efectua dirigenția de șantier, Bialuk Instal SRL, a comunicat Institutului Socola că a verificat stadiul lucrărilor și că „Verificările au condus la elaborarea unei noi situații de lucrări care a reflectat stadiul fizic real al execuției. În urma verificărilor valoarea situației de plată s-a diminuat semnificativ”
Firma invocă un control al ISC
În acțiunea depusă la instanță pentru revocarea „certificatului constatator”, societatea se apără și spune că în urma unui control al ISC, au fost stabilite faze determinante ale lucrărilor, fiind vorba de o clădire monument istoric. Mai mult, INBIT susține că a notificat Socola cu privire la aceste aspecte și că Institutul și-a asumat ritmul de execuție a lucrărilor.
În 29 decembrie 2020, INBIT a cerut să i se comunice care va fi bugetul alocat lucrărilor pentru anul 2021.
„Ținând cont de faptul că până în martie 2021 societatea noastră NU a primit niciun răspuns din partea Institutului de Psihiatrie Socola, ne-am exprimat intenția de a înceta Acordul Cadru”, se arată în acțiunea semnată de Andrei Târnovanu, administratorul INBIT SRL.
Contracte pe bani publici cu duiumul
Firma INBIT SRL a raportat în anul 2020 o cifră de afaceri de peste 11.000.000 lei și un profit de peste 830.000 lei.
Portofoliul societății comerciale este format în majoritate de contracte cu finanțare publică. INBIT SRL a executat lucrări pentru mai multe comune din județul Iași, Apavital, DGASPC Iași, spitale, unități de învățământ din municipiul Iași și chiar Primăria municipiului Iași.