Concurs ilegal la Socola: bibliografia schimbată peste noapte, membrii comisiei în incompatibilitate

După un proces care a durat mai bine de un an, judecătorii au anulat printr-o sentință definitivă un concurs organizat pentru o funcție de șef secție la Institutul de Psihiatrie Socola. Sentința dezvăluie că acel concurs a fost ilegal de la un capăt la altul. Bibliografia a fost schimbată pe parcurs, la două săptămâni după publicarea anunțului, iar membrii comisiei de concurs se aflau în situație de incompatibilitate. În plus, candidații care ar fi fost defavorizați nici măcar nu aveau cui să se plângă, neexistând o comisie de contestație, așa cum prevede legea. Medicul Cozmin Mihai a câștigat procesul cu Socola, obligând Institutul să anuleze concursul din iunie 2022 și să organizeze un altul. Ministerul Sănătății a descoperit alte concursuri trucate și au obligat conducerea unității medicale să deschidă procese pentru anularea propriilor angajări. Trei posturi de asistent-șef secție de la Institul de Psihiatrie Socola au fost ocupate de candidați care nu au obținut notă de trecere la proba scrisă, dar au fost primiți la interviu și declarați admiși. În acest caz, conducerea spitalului a înregistrat dosarul la Tribunal în iunie 2023, primul termen de judecată fiind stabilit abia în februarie 2024. În tot acest timp, persoanele care au câștigat concursurile ilegale au rămas pe funcții și încasează salarii de șefi.

Un medic din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola a reușit să anuleze definitiv cu ajutorul instanței un concurs trucat la care s-a înscris. Medicul Cozmin Mihai a solicitat anularea concursului organizat pentru ocuparea postului de șef la Sectia IV Acuți, concurs desfășurat în perioada mai – iunie 2022, și care a fost câștigat de Oana Cristina Crețu în detrimentul său.

Cozmin Mihai a contestat modul de desfășurare a probelor, dar și faptul că membrii din comisia de concurs se aflau în situații de incompatibilitate. Pe 29 ianuarie, magistrații Curții de Apel Suceava au respins recursul depus de Institutul Socola și au dispus printr-o sentință rămasă definitivă reluarea concursului în condițiile legale.

Nu este primul concurs trucat de la Socola. În vara anului trecut, 7IAȘI dezvăluia că trei angajați de la Institut au fost promovați pe funcții de conducere deși nu au luat notă de trece la prima probă a examenului. Ilegalitatea a fost descoperită în urma unui control de la Ministerul Sănătății, iar conducerea de la Socola a fost obligată să deschidă un process în instanță pentru anularea propriului concurs.

Medicul a cerut daune de 10.000 de euro. Banii urmau să fie donați pacienților

Medicul Cozmin Mihai a contestat la Tribunalul Botoșani rezultatul concursului, magistrații din județul vecin dispunând, în primă sentință, anularea concursului organizat pentru funcția de șef al Sectiei IV Acuți și reluarea examenului în condiții legale, decizie menținută și de Curtea de Apel Suceava. Medicul a solicitat ca instanța să dispună și obligarea Institutului Socola să organizeze un alt concurs pentru ocuparea funcției de sef- Secție, obligarea spitalului la plata cheltuielilor de judecată, restituirea taxei de concurs de 1.000 lei, dar și  la plata de daune morale de 50.000 de lei (10.000 euro). Medicul a menționat în fața instanței că cei 10.000 de euro îi va dona pacienților săi, oferindu-le excursii.

Contestația către comisie a fost aruncată la gunoi

În fața instanței, Cozmin Mihai a susținut că probele de la concurs au fost organizate cu nerespectarea prevederilor legale. Acesta a făcut o contestație către comisia de concurs, care însă a respins solicitarea lui Cozmin Mihai. Cu toate acestea, comisia a considerat că nu există motive de anulare a concursului. Cozmin Mihai a mentionat că, deși a solicitat celor de la Socola eliberarea documentelor referitoare la organizarea concursului, pentru a putea veni cu o parte din criticile de nelegalitate, spitalul nu i-a comunicat niciun înscris. După mai bine de un an și jumătate de la organizarea concursului (iunie – iulie 2022), Cozmin Mihai a câștigat definitiv procesul deschis pentru anularea concursului. Acesta a demonstrat că organizarea a fost ilegală și că a fost dezavantajat.

Bibliografie schimbată cu câteva zile înainte de concurs

Cozmin Mihai a arătat că tot concursul a fost de la bun început o mascaradă. Anunțul privind organizarea concursului a fost întocmit cu nerespectarea art. 15 din Ordinul Ministerului Sănătății, în sensul în care acesta nu a conținut următoarele informații : bibliografa de concurs, taxa de concurs, calendarul probelor, procedura de lucru și dreptul de contestare a rezultatelor. Mai mult, potrivit art. 14 din același act normativ, anunțul de concurs, conținând toate aceste elemente, trebuia publicat în „Viața Medicală” cu minim 30 de zile înainte de data organizării concursului. Cu toate că Institutul de Psihiatrie avea obligația de a oferi, încă din momentul formulării anunțului de concurs publicat cu cel puțin 30 de zile înainte de data efectivă a probelor, toate informațiile necesare candidaților, unitatea medicală nu a publicat bibliografia examenului în termen util și nici informații privind taxa de concurs.

Inițial, anunțul de concurs făcea referire, ca tematică de concurs și bibliografie, doar la Legea nr. 95/2006. În schimb, cu câteva zile înainte de concurs, a fost publicată o altă bibliografie și tematică, din care făceau parte în jur de 12 acte normative. În aceste condiții, Institutul Socola nu a respectat termenul de 30 de zile din ordinul Ministerului pentru ca participanții la concurs să aibă toate informațiile necesare, precum şi timpul suficient pregătirii în vederea susținerii concursului.

Comisia de concurs în incompatibilitate

Mai mult, medicul a mai susținut și că mai toată comisia de concurs a fost nelegal alcătuită, membrii fiind în stare de incompatibilitate în sensul în care urmau a fi subalternii celor pe care îi evaluau și examinau la concursul organizat pentru ocuparea funcției de şef secţie, aspect expres interzis prin dispozițiile art. 9 raportat la art. 11 din HG 286/2011.

„Cum, în cauză, aceste prevederi imperative nu au fost respectate, în mod evident se impune anularea concursului organizat în atare condiții de vădită incompatibilitate, nepermisă nici prin prisma eticii profesionale care ar trebui respectată de cadrele medicale. În cauză, nu a fost constituită o comisie de soluționare a contestațiilor, iar contestația sa a fost soluționată, prin uzurparea flagrantă a competențelor unei comisii de soluționare a contestațiilor, de către comisia de examen, ilegalitate care atrage nulitatea”, se arată în motivarea instanței.

Reclamații? Nu a existat comisie de contestații

În plus, o altă ilegalitate a fost cea legată de neexistența unei comisii de contestații, cei nemulțumiți de rezultat neavând unde să se plângă.

„Instanța găsește ca întemeiate, atât nelegalitatea constituirii comisiei de soluționare a contestațiilor, cât și nelegalitatea publicării anunțului de concurs, ceea ce atrage anularea în integralitate a concursului ți reluarea acestuia începând cu data publicării anunțului”, se arată în decizia magistraților.

Managerul de la Socola nu a comentat decizia instanței

7IAȘI a solicitat un punct de vedere din partea conducerii Institutului de Psihiatrie Socola privind decizia magistraților de la Curtea de Apel Suceava. Managerul Cristina Dobre a cerut însă ca înrebările să-i fie adresate pe e-mail. „Sunt într-o discuție. Dacă este posibil, vă rog să trimiteți întrebările pe adresa de mail”, a spus Cristian Dobre, magaerul Institutului de Psihiatrie Socola.

Până la ora publicării materialului, conducerea unității medicale nu formulat un răspuns oficial, însă textul va fi actualizat în măsura în care acesta va fi transmis.

Ilegalitate cu repetiție la Institutul Socola

Concursul pentru postul de șef secție IV Acuți nu a fost singurul cu probleme de la Socola. În cursul anului trecut, un concurs privind ocuparea unor posturi de asistent-sef sectie de la Institul de Psihiatrie Socola a fost atacat în instanță chiar de către cei care l-au organizat și totul după o sesizare venită de la Ministerului Sănătății. Trei posturi de asistent-șef au fost ocupate de candidati care nu au obținut nota de trecere încă de la prima probă a concursului – proba scrisă. Ministerul Sănătății  a cerut conducerii Institutului să remedieze situația, iar singura soluție legală identificată de conducerea unității medicale a fost să deschidă un proces prin care să ceară instanței să anuleze propriul concurs. Astfel, Ionela Apostol a ocupat postul de asistent sef Secția Psihiatrie II Acuți, Radiana Mihaela Apostol, postul de asistent șef – Secția Psihiatrie II Acuti – toxico dependenti, iar Gabriel Baciu, postul de asistent sef al Sectiei Clinice Psihiatrie VII Acuti. Concursul a fost organizat în august 2022 pentru ocuparea posturilor vacante de asistent medical șef la diverse secții din cadrul institutului. Anterior concursului, cei trei ocupau deja funcțiile de asistent-șef sectie, fiind numiți interimari. Deși au picat la proba scrisă, au luat nota 9 la interviu și așa au fost „promovați”, lucru considerat ilegal de Ministerul Sănătății. În acest caz, conducerea spitalului a înregistrat dosarul la Tribunal în iunie 2023, primul termen de judecată fiind stabilit abia în februarie 2024. În tot acest timp, persoanele care au câștigat concursurile ilegale au rămas pe fiuncții și încasează salarii de șefi.

Vlad ROTARU

Repetenți cu coroniță! Trei șefi de la Socola au câștigat concursul fără notă de trecere

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here