Concediul cel mare şi sfânt al românilor. Schimbările care intră în vigoare de săptămâna viitoare îi vor încânta pe salariaţi

O veste bună pentru cei aproape 4 milioane şi jumătate de salariaţi din România.

Durata concediului de odihnă anual nu va mai fi scurtată dacă aveţi o problemă de sănătate sau dacă sunteţi nevoiţi să lipsiţi de la serviciu ca să vă îngrijiţi copilul bolnav, aşa cum se întâmpla până acum. Aceste prevederi sunt incluse în legea care aduce modificări Codului Muncii şi care intră în vigoare, de săptămâna viitoare.

Potrivit actualei legi, un angajat pierdea zile din concediul de odihnă dacă beneficia de o perioadă îndelungată de concediu medical. Această decizie a fost considerată nedreaptă şi a fost anulată.

„Dacă legal aveai 21 de zile de concediu de odihnă şi stăteai în concediu medical 2 luni din cauza lipsei capacităţii de muncă erai penalizat cu 3 zile de concediu de odihnă. Aveai dreptul la 18 zile de concediu”, a spus Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Potrivit noii legi, care aduce modificări la Codul Muncii, salariatul va primi întreg concediul de odihnă chiar dacă, din motive medicale, va lipsi un an întreg. De acelaşi drept vor beneficia şi cei care stau acasă pentru că li s-a îmbolnăvit copilul său gravidele care au probleme cu sarcina.

O altă schimbare în favoarea angajaţilor vizează concediul retroactiv. De pildă, un angajat care nu şi-a luat concediu de odihnă anul trecut, potrivit noii legi, are timp 18 luni să recupereze aceste zile libere, adică până la jumătatea lui 2016. Până acum, angajatorul era obligat să-i dea concediu de odihnă neefectuat în termen de 12 luni.

Mai nou există o directivă europeană care prevede că durata concediului de odihnă nu poate fi afectată de alte tipuri de concediu. Asta după ce mai mulţi salariaţi s-au plâns instituţiilor europene.

„Angajatorii diminuau acest concediu plătit de 4 săptămâni cu perioada în care, din nefericire, unii dintre angajaţi s-au aflat în concediu medical legal”, a spus Dumitru Costin, preşedinte BNS.

„Concediul de odihnă nu-i un cadou făcut de cineva, nici de angajator, nici de stat nimănui. E un factor de productivitate”, a spus Cristian Pârvan, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România.

Anul trecut, 122 de companii au fost reclamate la Inspecţia Muncii pentru neacordarea sau neplata concediului de odihna.

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here