Comuna Tomești, campioană la absorbția fondurilor europene

Administrația comunei Tomești continuă seria investițiilor menite să asigure locuitorilor condiții demne de mediul urban. Primarul Ștefan Timofte și echipa sa au anunțat că au reușit să obțină finanțare pentru nu mai puțin 26 de proiecte cu o valoare totală ce depășește suma de 36 milioane de euro.

Comuna Tomești a obținut finanțare pentru reabilitarea a nouă blocuri din comună, două școli și a sălii de sport primind în cadrul acestei măsuri bani mai mulți chiar și decât Municipiul Iași.

„Prin Anghel Saligny am obținut două canalizări, una de 4 milioane de lei și una de 26 de milioane de lei și trei poduri. Prin PNRR avem 26 de proiecte, vizează în primul rand reabilitarea a două școli, a sălii de sport, a nouă blocuri, reabilitare termică, consolidări, schimbare de acoperișuri.”, a spus primarul Ștefan Timofte.

„Vrem să scoatem în față în primul rand, finanțările prin PNRR, care la nivelul comunei Tomești depășesc 69 de milioane de lei. Credem noi, una dintre primele trei sume din țară la nivel de comună.”, a declarat Liviu Ciulei, director Primăria Tomești.

Comuna SMART

Două milioane de lei vor fi investiți în realizarea unei platforme de administrare inteligentă la nivel local, a unor stații pentru transportul în comun dotate cu senzori și Wifi, stâlpi de iluminat și bănci inteligente.

De asemenea, Primăria Tomești a obținut finanțare de aproximativ un million de euro de la Ministerul Mediului pentru două proiece privind modernizarea sistemului de iluminat public din comună și înlocuirea apeste 700 de lămpi stradalec cu lămpi led cu telegestiune.

„Prin acest proiect ne propunem montarea unui număr de 700 de aparate de iluminat. Sistemul actual este depășit din punct de vedere funcțional sau mecanic și va fi  modernizat cu echipamente tehnologice noi, în pas cu ultimele noutăți din industrie. În plus, va fi instalat un sistem de telemanagement, un sistem de control și monitorizare de la distanță cu multiple beneficii”, a explicat primarul Timofte.

De asemenea, în toate satele din comună vor fi montate camere de supraveghere. Achiziție sistemului de monitorizare video se va face cu o finanțare în cuantum de 430.000 lei, cheltuieli eligibile asigurate din Programul Național Redresare și Reziliență.

1 milion de euro pentru energie verde

Totodată, în completarea programului de eficientizare a costurilor și de aliniere la o economie verde, comuna Tomești a pregătit un proiect pentru construcția unui parc fotovoltaic. Astfel, administrația locală va construi un parc fotovoltaic cu ajutorul unei finanțări de 5.98 milioane de lei obținută prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Alte 7 milioane de lei prin PNRR

Primăria Tomești a depus pentru finanțare în cadrul PNRR alte trei proiecte importante. Un prim proiect privește achiziția unui microbuz electric și a unor stații de încărcare pentru autovehicule electrice. Valoarea finanțării nerambursabile este de aproximativ 2 milioane de lei.

Primarul Timofte vrea să acceseze fonduri pentru implementarea unui sistem informațional geografic (GIS). Sistem Informatic Geografic este o tehnologie bazată pe calculator pentru cartografierea şi analiza entităţilor de pe suprafaţa terestră care utilizează hărți și scene 3D. Valoarea proiectului este de aproximativ 530.000 lei, sume finanțate prin PNRR și de la bugetul de stat.

Tot printr-o finanțare de aproximativ 4.6 milioane lei prin PNRR, la Tomești, se va construi un centru de colectare prin aport voluntar. Centrul de colectare prin aport voluntar va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.

Lucrăm în permanență să atragem fonduri pentru implementarea a cât mai multor proiecte de modernizare a comunei. Avem foarte multe cereri de finanțare depuse care se află în diverse stadii. Din urmă pregătim alte documentații pentru foarte multe proiecte pe care vrem să le implementăm. Este un drum foarte lung de la o idee sau o nevoie a comunității până la momentul în care se poate implementa și finaliza. Însă acest lucru nu ne-a descurajat niciodată. Am fost perseverenți, am avut determinare, am avut tone de răbdare și de multe ori eforturile ne-au fost răsplătite prin aprobarea proiectelor și implementarea lor în folosul comunității locale.” concluzionează primarul comunei Tomești, Ștefan Timofte.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here