Situație incredibilă în comuna Ion Neculce: proiectul care trebuia să modernizeze localitatea a fost compromis, iar primăria nu are bani să returneze împrumutul garantat de Fondul Național pentru Garantarea Creditelor IMM @ Bani au fost alocați pentru un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru renovarea și dezvoltarea spațiului rural, prin creșterea calității vieții și diversificării economiei în zonele rurale @ Suma totală de recuperat a fost de 2,5 milioane de lei @ De la momentul emiterii somației de plată, respectiv octombrie 2015, creditorul FNGCIMM a mai recuperat din datorie, astfel încât în toamna lui 2020, debitul rămas de recuperat de la UAT comuna Ion Neculce a fost actualizat la suma de 719.506,16 lei @ Fondul Național de Garantare a cerut în instanță validarea popririi asupra tuturor conturilor bancare în vederea recuperării datoriei și penalităților
Situatie dezastruoasa cu fondurile banesti ale comunei iesene Ion Neculce. O datorie de peste 7 miliarde de lei vechi, o parte din banii alocati de Fondul National pentru IMM-uri catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in vederea dezvoltarii localitatii Ion Neculce, arunca in aer programul de dezvoltare rurala demarat de Asociatia Intercomunitara Braesti-Ion Neculce. Reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au solicitat in instanta validarea popririi asupra tuturor sumelor de bani pe care comuna le are la Trezoreria Tg Frumos. Debitul de 720.000 de lei reprezinta penalitatile si accesoriile fiscale.
Concret, FNGCIMM SA IFN a platit catre APDRP in jur de 5,8 milioane de lei pentru finantarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Braesti-Ion Neculce. Suma totala garantata a fost insa mult mai mare, de cca 6,5 milioane de lei, aceasta fiind acordata doar in baza unor scrisori de garantie. Ulterior, cele doua comune, Ion Neculce si Braesti, au incheiat acorduri de garantare si s-au obligat la restituirea avansului. Fondurile banesti au fost alocate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala pentru renovarea si dezvoltarea spatiului rural, prin cresterea calitatii vietii si diversificarii economiei in zonele rurale.
Executorul cere blocarea conturilor
Biroul Executorului Judecatoresc Ciprian Constantin Zacornea a transmis Primariei Ion Neculce, catre DRFP Iasi si Ministerului Finantelor o instiintare privind infiintarea popririi asupra conturilor bancare deschise la Trezoreria Tg. Frumos. La scurt timp, si reprezentantii Fondului National pentru IMM-uri au solicitat in justitie validarea popririi asupra tuturor conturilor bancare in vederea recuperarii datoriei si penalitatilor. Totul s-a intimplat in cadrul unui program de stimulare si dezvoltare a economiei rurale cand localitatile Ion Neculce si Braesti au primit din partea Fondului National de Garantare 5.761.035,87 de lei, banii fiind achitati in prima instanta catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Suma totala garantata a fost insa de 6.485.059,90 de lei, aceasta fiind acordata in baza unor scrisori de garantie, cele doua UAT-uri Ion Neculce si Braesti obligindu-se sa restituie avansul. Fondurile banesti au fost alocate Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Braesti-Ion Neculce in baza unui contract de finantare semnat si parafat in iulie 2009 iar acordurile de garantare au fost stampilate pe data de 9 noiembrie 2010 prin cunoscutul Program National de Dezvoltare Rurala pentru renovarea si dezvoltarea spatiului rural prin cresterea calitatii vietii si diversificarea economiei in zonele rurale.
Banii s-au dus pe apa Sambetei fara ca satenii celor doua comune sa traiasca mai bine
Deoarece nu au fost respectate o serie de criterii si cerinte obligatorii ale etapelor proiectului de dezvoltare rurala, o parte din fondurile banesti alocate Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitare Braesti-Ion Neculce, in baza contractului de finantare incheiat cu Fondul National de Garantare, au fost declarate sume nejustificate. Pe parcurs, reprezentantii FNGCIMM SA-IFN au formulat cereri de executare silita in vederea recuperarii banilor, dosarul fiind inregistrat la BEJ Ciprian Constantin Zacornea. Suma totala de recuperat a fost de 2.542.156, 10 lei, din care, ulterior, s-a achitat mai bine de jumatate, raminind de platit suma de 1.103.862, 20 de lei plus cheltuieli de executare de peste 20.390 lei. De la momentul emiterii somatiei de plata, respectiv octombrie 2015, creditorul FNGCIMM a mai recuperat din datorie, astfel incit in toamna lui 2020, debitul ramas de recuperat de la UAT comuna Ion Neculce a fost actualizat la suma de 719.506,16 lei. Astfel, in data de 12 octombrie 2020, executorul judecatoresc Zacornea emis o somatie de plata catre Primaria Ion Neculce, aducind la cunostinta edilului comunei ca a decis infiintarea popririi asupra conturilor bancare deschise la Trezoreria Tg. Frumos. In cazul in care magistratii Judecatoriei Iasi vor da unda verde demararii procedurilor de poprire, Departamentul de Trezorerie si Contabilitate Publica, din cadrul Serviciului Fiscal Tg Frumos, institutie subordonata Directiei Regionale a Finantelor Publice Iasi, va institui masura popririi asupra tuturor conturilor detinute de catre debitorul Comuna Ion Neculce.
Avocatul Branici: „Poprirea infiintata de BEJ Zacornea este nelegala”
De partea cealalta a baricadei, pentru a preintimpina un dezastru economic si financiar al localitatii, primarul Gheorghe Valeanu a angajat un aparator care sa reprezinte interesele comunei, in persoana avocatului Marius Branici. Intr-o intampinare adresata judecatorilor, Branici solicita respingerea cererii de validare a popririi asupra conturilor banesti ale comunei Ion Neculce, poprire ceruta si infiintata de BEJ Ciprian Constantin Zacornea.
Comuna Ion Neculce face parte, alaturi de comuna Braesti din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Braesti-Ion Neculce. Urmare a cererilor de executare formulate de catre FNGCIMM au fost intocmite la BEJ Zacornea doua dosare. In cursul anului 2019, executorul judecatoresc a dispus executarea silita prin infiintarea popririi asupra tuturor conturilor pe care debitorul (comuna Ion Neculce) le are deschise la Trezoreria Tg. Frumos, suma ceruta fiind de aproximativ 720.000 de lei. De asemenea i s-a pus in vedere edilului comunei ca in termen de 5 zile de la primirea popririi sa consemneze sumele poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc. Nu a fost dat curs insa solicitarii BEJ dar creditorul avea timp o luna de zile ca sa se adreseze instantei de judecata. Acest lucru nu la facut astfel incat scurgerea termenului prevazut de Codul de procedura civila duce a pierderea dreptului de a cere validarea popririi. Pe fondul cauzei, solicitam respingerea cererii de validare a popririi infiintate de BEJ Zacornea, ca nelegala si tardiva. In primul rind, pentru validarea popririi este necesara dovedirea conditiei existentei unei creante certe si lichide. Ei bine, cest lucru nu s-a intimplat. De asemenea, lipsa unui mod clar si corect de calcul al penalitatilor este in masura sa provoace serioase incertitudini referitoare la legalitatea intregii proceduri de executare silita. Aceste penalitati si accesorii fiscale nu au fost calculate in cadrul dosarului de executare silita conform dispozitiilor aplicabile in materie fiscala, ci prin raportare la dispozitiile Codului de procedura civila. In cazul nostru, vorbim despre o executare silita demarata prin intermediul unui executor judecatoresc si nu prin intermediul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cum ar fi trebuit procedat in cazul executarii creantelor fiscale, asa cum sunt creantele fondurilor de garantare rezultate din scrisorile de garantie”, a conchis avocatul Marius Branici, in intampinarea transmisa magistratilor ieseni.
Nicu SAMSON