Comuna cu doar doi asistați social. Într-o localitate din Iași, aproape toți sătenii s-au specializat în atragerea de fonduri europene pentru agricultură

Agricultura e domeniul care a atras cei mai mulţi bani de la Uniune. Fondurile europene au transformat sătenii în fermieri, iar micii patroni în prosperi oameni de afaceri. Agricultura modernă le aduce astăzi profit.

 

Agricultura e domeniul care a înghiţit cele mai multe fonduri europene. În ultimii şapte ani s-au făcut în ţara plăţi de 6 miliarde de euro, la o rată de absorbţie de aproape 90%.

 

Că se poate face agricultură cu bani europeni şi-au spus şi localnicii dintr-o comună ieşeană. La Andrieşeni sunt 200 de beneficiari ai măsurilor de sprijin pentru fermieri. Banii i-au încurajat pe ţărani să-şi ia tractoare şi utilaje şi aşa, în câţiva ani, nu a rămas nici o palmă de pământ nelucrata. Interesant este însă că i-au urmat în agricultură copiii: plecaţi la oraş pe la diverse facultăţi, s-au întors să lucreze cot la cot alături de părinţi, la muncile câmpului său creşterea animalelor.

 

În familia Popescu, băiatul Remus a lăsat la Iaşi acum 5 ani un post de profesor la o şcoală şi a revenit în satul natal. Conduce tractorul, creşte oi, vaci, tăuraşi, ține sute de hectare de pământ şi visează la o afacere extinsă, din care să fie liniştit la bătrâneţe.

 

„Cu salariul de profesor nu te puteai descurca şi am zis să începem cu agricultură. Am accesat şi un proiect 112, pe care l-am luat şi usor-usor ne-am dezolvat. De la an la an încercam să ne modernizăm şi să ne luăm câte un utilaj, să ţinem pasul. Sunt foarte bune fondurile europene, e birocraţie, însă se merită, se merită”, a spus Remus Popescu, fermier.

 

Tatăl e mândru că are sprijin în propriul copil, iar agricultura în familie se face cu suflet şi bani europeni.

 

Cea care a spart gheaţa în Andrieşeni în privinţa fondurilor europene a fost o farmacistă. Daria Țurcanu nu ştie cât consumă un tractor sau ce piese conţine, însă are o viziunea clară despre cum să facă bani cu el.

 

„În planul de afaceri am pus atât de mult, voiam să-mi iau şi pământ, să-mi iau şi un disc, voiam să-mi iau şi o semănătoare, voiam să-mi iau foarte foarte multe lucruri cu bani foarte puţini. Am reuşit, am trecut cu brio, am obţinut şi tranșa a doua a acestui proiect, am ieşit foarte bine şi am mers mai departe. Nu m-am lăsat, am accesat un alt fond european, o altă măsură, pe 121″, a povestit pentru Pro TV Daria Țurcanu, fermier.

 

De pe culmile comunei primarul priveşte cu mândrie. Peste 200 de tractoare scurmă fără încetare tot pământul disponibil.

 

„Tot ce se vede aici este teren utilizat? Da, tot ce se vede este utilizat datorită subvenţiilor şi fondurilor europene”, a spus Maricel Turcu, primarul din Andrieşeni.

 

Edilul spune că mirajul fondurilor europene i-a adus la munca ogorului şi pe oamenii fără căpătâi, cei care trăiau în comună doar de pe urmă ajutoarelor sociale.

 

Cristi Rotaru, e mic agricultor şi îşi aminteşte cum a început: lucra ca zilier, când unul dintre 1angajatorii” lui l-a bătut. Atunci, spune el, şi-a dat seama că nu mai poate continua aşa. Şi-a amenajat un solar, cu fonduri de la uniune. Azi trăieşte de pe urma lui, împreună cu soţia. Mai nou, au luat o nouă tranșă de fonduri pentru a se extinde.

 

În Andrieşeni acum 7 ani erau aproape 300 de săteni care aşteptau ajutorul social. În 2014, mai sunt doar 2 beneficiari. Restul, aşteaptă recoltatul…

 

 

(Sursa: stirileprotv.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here