Comerţ de criză. 100 de euro viza pentru „pregătitoare”. Traficanții de vize de flotant pentru părinţii care vor şcoli mai bune pentru copiii lor

De câteva luni, site-urile de Internet s-au umplut de anunţuri de vânzare de vize de flotant. Multe sunt pentru Bucureşti, dar câteva sunt şi pentru Iaşi.

 

Vânzătorii de vize de flotant susţin că totul este perfect legal şi că o viză pentru Iaşi este necesară dacă domiciliul celui interesat este în altă localitate sau în alt cartier decât o şcoală bună la care vrea să-şi dea copilul, în clasa pregătitoare.

 

Miza: acces la şcoli de prestigiu

Doi dintre vânzătorii de vize de flotant care au postat anunţuri pentru Iaşi spun că îşi vor pune la dispoziţie actele apartamentelor pentru 100 de euro. „Demersul este foarte simplu şi perfect legal. Mergem amândoi la Evidenţa Populaţiei şi eu trebuie să fac dovada că sunt proprietar al spaţiului în care vă primesc. După aceea veţi primi o viză cu adresa mea”, ne-a spus, telefonic, Simona Poulet, unul dintre vânzătorii de vize, cu apartament în centru.

Teoretic, o viză de flotant în centrul Iaşului asigură accesul mai simplu la şcoli de prestigiu pentru un copil care, în 2014, are 6 ani şi va merge în clasa pregătitoare. „Cei mai mulţi caută vize de flotant dacă nu stau în Iaşi, au adresa stabilită pe undeva pe aproape de oraş, dar vor să-şi dea copiii la şcoală în oraş. Nu vor să închirieze nimic şi au nevoie de viză. Mai sunt cei care au adresa în alte cartiere ale oraşului dar vor să figureze, în acte, că stau aproape de o şcoală la care vor să-şi dea copilul”, ne-a lămurit un alt vânzător, Iulian, care deţine un apartament în Tătăraşi.

 

 Fraţilor, am învins! Am ajuns la şcoala pe care mi-am dorit-o, diseară pe la 10 voi ajunge şi-acasă

Evidenţa Populaţiei: „Demers ilegal”

Deşi vânzătorii de vize de flotant spun că totul este făcut în limitele legii, cei de la Evidenţa Populaţiei susţin că nu este deloc aşa. „Dacă o persoană declară în fals că o altă persoană locuieşte la ea, intră sub incidenţa Codului Penal pentru fals în declaraţii. Declaraţia proprietarului că îl primeşte pe cel care solicită viza este considerată adevărată şi nu este verificată de către noi. Nu ştiam că se face comerţ cu vizele de flotant, acum aud. Este treaba Poliţiei. Ei pot folosi baza de date să descopere dacă foarte multe persoane au aceeaşi adresă”, spune Marius Bodoga, directorul Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor.

 

 

Citește și DSV Iaşi este Divizia de Protecţie a Mafiei Cărnii. Uriaşul Gidacom, protejat de autoritățile statului

 

 

Criteriul prim: domiciliul

Cumpărarea unor vize de flotant are în spate înscrierea copiilor la o şcoală mai bună. Şi asta pentru că, în conformitate cu prevederile Ministerului Educaţiei, cel mai important criteriu pentru înscrierea la şcoală, în clasele primare, rămâne domiciliul. Următoarele criterii sunt existenţa unui grad de handicap, decesul părinţilor şi, pe ultimul loc, existenţa unor fraţi înscrişi la acea şcoală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here