S-a întors roata: firma lui Gheorghe Cheșcu a dat în judecată Primăria Iași pentru că așteaptă de aproape un an de zile eliberarea unei autorizații de construire @ Este vorba despre o autorizație de intrare în legalitate pentru clădirea-mamut de pe Șoseaua Națională, edificată de asemenea ilegal @ Afaceristul trimis în judecată de DNA alături de primarul Mihai Chirica în Dosarul Flux pozează acum în victimă și cere daune de 10.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere @ Firma reclamă faptul că a înregistrat pierderi de 1,2 milioane lei pentru că, în lipsa autorizației de construire, nu poate da în funcțiune clădirea de birouri @ În realitate însă, imobilul a fost dat în funcțiune încă de anul trecut, dar tot ilegal, deoarece ISU nu a eliberat „autorizația de siguranță la incendiu” @ Modul în care a fost construită clădirea de birouri NOC face obiectul unui alt dosar penal deschis de DNA în anul 2022
Tupeu inimaginabil al unui afacerist care a construit mai multe clădiri rezidențiale, comerciale și de birouri fără autorizație sau cu nerespectarea acestora. Gheorghe Cheșcu, patronul Flux, a dat în judecată Primăria Municipiului Iași și pe primarul Mihai Chirica cerând despăgubiri de 10.000 de lei pe zi pentru că nu i-au fost eliberate mai multe documente necesare intabulării unei clădiri de birouri construită ilegal. Cheșcu a construit pe Șoseaua Națională o clădire de birouri nerespectând autorizația de construire eliberată de Primăria Iași.
Când DNA și DIICOT a început să scuture Mafia Imobiliară din Primăria Iași, lui Chirica&Co le-a fost frică să mai semneze vreun document prin care să-l acopere pe Cheșcu. Astfel, Cheșcu a fost amendat pentru lucrările ilegale și a rămas cu mastodontul de 8 etaje în aer. Cheșcu se prezintă în fața instanței ca fiind o victimă a abuzurilor Primăriei Iași, deși este omul de afaceri din Iași care a construit cele mai multe clădiri cu încălcarea legii și a fost acoperit sistematic de către mafia din Primăria Iași și Poliția Locală. Funcționarii i-au semnat lui Cheșcu mai multe documente în fals prin care omul de afaceri a intabulat mai multe clădiri pe care le-a vândut sau închiriat.
Tudor Cheșcu, fiul omului de afaceri, a fost trimis în judecată de DNA alături de primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și mai mulți funcționari de la Urbanism pentru intabularea unui bloc construit ilegal în Tătărași. Același Cheșcu este cercetat penal alături de Chirica și alți funcționari din Primăria Iași și Poliția Locală cu privire la clădirea de birouri construită ilegal pe Șoseaua Națională.
Vrea să fie despăgubit pentru că a construit ilegal
La finele anului 2023, societatea Dirot Comp SRL patronată de familia Cheșcu, i-a dat în judecată pe primarul Mihai Chirica și pe Primăria Iași întrucât instituția nu i-a eliberat o autorizație de construire pentru intrarea în legalitate a clădirii de birouri construită pe Splai Bahlui. Cheșcu cere să i se acorde 10.000 de lei penalități pentru fiecare zi de întârziere în eliberarea autorizației solicitate. Omul de afaceri precizează că a depus documentele necesare eliberării autorizației pentru intrarea în legalitate încă din luna martie, însă Primăria Iași refuză să răspundă la solicitare. Cheșcu se plânge de încălcarea sistematică, cu bună știință, de către funcționarii Primăriei a termenelor legale de răspuns privind eliberarea documentelor.
„Solicităm obligarea pârâților la emiterea autorizației de construire pentru „modificare temă de proiectare – intrare în legalitate” privind imobilul din Iași, șoseaua Națională nr 25-27. Solicităm de asemenea obligarea pârârților la plata penalităților în cuantum de 10.000 lei pentru fiecare zi de întârziere. (…) La data de 28 martie 2023, prin cererea 42663 solicitam eliberarea autorizației de construire. Motivat de lipsa unui răspuns, la data de 3.10.2023 am formulat plângere prealabilă împotriva refuzului nejustificat al pârâților. Am solicitat atât eliberarea autorizației cât și comunicarea informațiilor privind circuitul intern de avizare. Până la data prezentei nu am primit niciun răspuns.” spune Cheșcu în cererea adresată judecătorilor de la Tribunalul Iași.
Mamutul construit ilegal, rămas în aer de frica DNA
Cheșcu a construit pe Șoseaua Națională o clădire de birouri fără a respecta indicatorii urbanistici și proiectul tehnic care au stat la baza emiterii autorizației de construire emise în anul 2018. Primăria Iași și Poliția Locală l-au acoperit pe Cheșcu și au închis ochii la aceste ilegalități până în 2021.
Când DNA și DIICOT au început să-i scuture pe Chirica, Harabagiu & Co, omul de afaceri Gheorghe Cheșcu și-a pierdut protecția de care beneficiase până atunci. Astfel, la finele lui 2021, Primăria Iași a refuzat să-i semneze recepția parțială la clădire deoarece firma lui Cheșcu executase mai multe lucrări fără autorizație și nu respectase proiectul tehnic avizat. La scurt timp, în februarie 2022, Poliția Locală care până la acea dată susținea că Dirot respectase întru totul autorizația de construire, descoperă și ea lucrările ilegale. Firma este amendată cu 15.000 lei și este dispusă sistarea lucrărilor. Tot în 2022, DNA Iași a ridicat mai multe documente de la Primăria Iași cu privire la această speță fiind constitutit un nou dosar penal în care sunt vizate fapte de corupție săvârșite de către conducerea și funcționarii Primăriei Iași. În fața judecătorilor, Cheșcu prezintă trunchiat povestea, omițând să menționeze întreaga cronologie a faptelor.
„Prin AC 439/25.04.2018 au fost autorizate lucrările pentru construire imobile de profesii liberale cu spații comerciale la parter. La data de 12.10.2021 am solicitat pârâtelor emiterea autorizației de construire pentru modificare proiect în curs de execuție, cerere înregistrată sub numărul 113366. După 4 luni de la depunerea solicitării, pârâții, prin instituțiile de subordine, respectiv Poliția Locală Iași, încheie procesul verbal de contravenție nr. 1914/01.02.2022 și, constatând efecturaea unor lucrări cu nerespectarea autorizației, dispun sancționarea Dirot și intrarea în legalitate. La data de 8.02.2022 ni se comunică de către pârâți faptul că documentația depusă pentru emiterea autorizației de construire a fost trimisă către Registratura PMI în vederea returnării către subscrisa pentru o serie de completări (care în fapt nu au fost solicitate nicio clipă), iar la data de 10.02.2022 ni se comunică procesul verbal de contravenție. Prin decizia 290/16.03.2023, Tribunalul Iași a admis în parte plângerea contravențională și reține că o serie de mențiuni descrise în procesul verbal nu au fost dovedite, ”din cuprinsul PV contestat nerezultând clar în ce anume a constat nerespectarea schițelor fațadelor autorizate.” se precizează în documentul depus la instanță.
Minciuni sfruntate în fața judecătorilor
Cheșcu a atacat procesul verbal de amendă în instanță și a pierdut definitiv în 2023. Procesul verbal nu a fost anulat întrucât faptele există, însă i-a fost redusă amenda de la 15.000 de lei la 10.000 de lei. În procesul nou intentat Primăriei și lui Chirica, Cheșcu precizează în trecere că a atacat procesul verbal de contravenție încheiat de Poliția Locală și că Tribunalul Iași i-a admis în parte cererea, considerând că faptele descrise în document nu există sau sunt neclare. Cheșcu extrage trunchiat un pasaj din această sentință ca fiind un argument pentru afirmațiile că ar fi comise mai multe abuzuri împotriva sa de către Primăria Iași și că de fapt la clădirea de pe Șoseaua Națională totul este în regulă. Cheșcu mistifică realitatea, în condițiile în care judecătorii care au analizat procesul verbal de amendă au descris în amănunt ilegalitățile comise la clădirea de pe Splai Bahlui. Hotărârea scoate în față minciunile omului de afaceri într-un adevărat rechzitoriu moral.
„Lipsa detalierii unor aspecte privind doar o parte dintre neconcordanțele constatate, nu se încadrează în cazul de nulitate absolută invocat (lipsa menționării faptei), și nu este suficientă pentru a atrage nulitatea relativă. Ce trebuie reținut este faptul că pe parcursul executării construcției, SC Dirot Comp SRL a efectuat lucrări cu nerespectarea autorizație de construire inițială, aspect demonstrat de chiar cererea acesteia privind modificarea autorizației inițiale, și depusă la Primăria Iași, sub nr. 113366/12.10.2021( anterior sancționării contravenționale). Ceea ce omite a menționa SC Dirot Comp SRL, este faptul că această solicitare a sa de modificare a autorizației de construire inițiale a survenit nu din proprie inițiativă, ci după constatarea anterioară, la 27.08.2021, a mai multor nereguli, cu prilejul controlului efectuat de autoritățile competente, control prilejuit de solicitarea societății privind eliberarea procesului-verbal de recepție parțială a construcției din Iași, șos. Națională nr. 25. Astfel, potrivit adresei emisă de Serviciul Autorizare Construcții din cadrul Direcției de Arhitectură și Urbanism a Municipiului Iași, în urma analizării documentației atașate cererii de recepție parțială și a deplasării în teren la data de 27.08.2021, ora 13:00, s-au constatat mai multe nereguli, respectiv: că nu se respectă forma și dimensiunile spațiilor tehnice peste etajul 8, că planșeul supantei este mărit, modificându-se astfel suprafața desfășurată a construcției, scările de acces către supantă nu sunt executate, la etajul al 5-lea este executată o terasă prin diminuarea suprafeței utile, la etajele 1-4 s-au executat terase în partea estică și vestică a construcției ce nu sunt figurate în planurile vizate spre neschimbare, la parter, intrarea principală a fost extinsă către șos. Națională, zonele de parcare biciclete au fost incluse la suprafața utilă la parter și nu au fost executate la subsol, parcările nu sunt executate conform planurilor vizate spre neschimbare și nu respectă regulamentul privind geometria parcărilor, nu este executat accesul către șos. Națională, iar accesul pietonal către Splai Bahlui, respectiv scările de acces și rampa de pietoni, nu respectă planurile vizate spre neschimbare, la subsol nu se respectă benzile de circulație auto și sunt executați stâlpi ce nu sunt figurați în planurile vizate spre neschimbare, nu se respectă compartimentările interioare, nu se respectă fațadele autorizate, din măsurătorile efectuate cu tehnologie GPS, conform Legii 350/2001, a rezultat că suprafața construită este de 1402 mp, nefiind în concordanță cu cea menționată în autorizația de construire, iar la subsol nu se respectă marcajul locurilor de parcare între anexele 2 și 3, iar la subsol, adăpostul A.L.A, nu respectă compartimentările interioare și dimensiunile acesteia în zona ieșirilor tip săritură de lup. Pentru aceste motive i s-a respins cererea de emitere a procesului-verbal de recepție parțială. În plus, a mai fost efectuat un control la imobilul apelantei, la data de 19.01.2022, în urma sesizărilor efectuate în presă și la nivelul poliției locale, constatându-se aspectele menționate în procesul-verbal de contravenție contestat.(…) Pentru a da eficiență faptului că nu toate nerespectările autorizației de construire consemnate în procesul verbal au fost probate de către intimați, se apreciază că se impune reindividualizarea amenzii aplicate, în sensul reducerii amenzii contravenționale aplicate de la suma de 15000 de lei, la suma de 10000 lei.” se arată în hotărârea din 2023 a instanței.
Altă haiducie a milionarului Cheșcu: clădirea dată în funcțiune ilegal
În fața instanței, reprezentanții Dirot susțin că Primăria Iași au creat un prejudiciu imens societății prin refuzul de a-i semna documentele intabulării clădirii construite ilegal. În plângerea depusă la instanță, Cheșcu susține că din cauza faptului că nu a intabulat clădirea nu a putut fructifica investiția realizată în spațiile cu destinația birouri, și astfel societatea a ajuns să aibă pierderi de aproximativ 1,2 milioane lei.
„Din cauza refuzului de a ne permite intrarea în legalitate, societatea noastră nu a putut valorifica investiția realizată – app 14 milioane de lei valoarea lucrărilor autorizate. Din această cauză pierderile societății au crescut până la 1,155.436 lei la finele lui 2022 din cauza nerecepționării clădirii și a imposibilității recuperării investiției”, se menționează în cererea de chemare în judecată.
Ceea ce omite să spună Cheșcu în fața instanței este că societatea Dirot a închiriat spațiile de birouri din clădirea construită ilegal deși imobilul nu a fost recepționat și nu are autorizație de securitate de incediu. În urmă cu jumătate de an, 7IAȘI publica un material în care arăta că Dirot a închiriat mai multe etaje din clădirea de pe Șoseaua Națională. National Office Center (NOC), una dintre cele mai mari clădiri de birouri din Iași, funcționează ilegal, fără „autorizație de securitate la incendiu”. În clădirea mamut de pe Șoseaua Națională s-au mutat de peste un an de zile mai multe firme cu zeci de angajați, iar proprietarul continuă să scoată spații la închiriere pentru zeci de mii de euro pe lună. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași susține, într-un răspuns transmis redacției 7IAȘI, că proprietarul, Dirot Comp SRL, nici măcar nu a solicitat emiterea autorizației de securitate la incendiu. Nici nu avea cum, deoarece a construit ilegal iar clădirea nu a fost recepționată. Deși ISU susține „(…) punerea în funcțiune a construcțiilor și amenjărilor noi și a celor la care s-au executat lucrări de modificare și/sau de schimbare a destinației se face numai după obținerea autorizației de securitate la incendiu”, niciun reprezentant al instituției nu a făcut nimic pentru a stopa această ilegalitate. Toți îi ciugulesc din palmă patronului de la Flux.
Rareș Neamțu