Clinica Mariodent, acuzată că a distrus gura unui pacient. Ieșeanul a cheltuit 11.400 de euro pentru intervenții

@ Inițial, pacientul a plătit 4.200 de euro pentru o lucrare proteică și implanturi @ Ieșeanul susține că medicul Marius Văcaru i-a greșit lucrarea și că după ce a revenit de mai multe ori pentru „ajustări” a fost dat afară din cabinetul stomatologic @ În cele din urmă a apelat la alt stomatolog care l-a taxat cu 7.200 de euro pentru a repara daunele provocate și pentru a-i realiza alte implanturi @ Pacinetul care s-a chinuit patru luni de zile a dat în judecată Mariodent și pe medicul Văcaru și solicită 64.000 de lei daune materiale precum și 300.000 lei daune morale @ Pe de altă parte, medicul Văcaru susține că pacientul încearcă să se îmbogățească de pe urma unei situații pe care tot el a provocat-o deoarece nu a respectat planul de tratament prescris

Un ieșean cere daune de peste 70.000 de euro de la un medic stomatolog pe care îl acuză de malpraxis. Pacientul a suferit o intervenție la cabinetul stomatologic Mariodent și susține că medicul Marius Văcaru i-a greșit implanturile și lucrarea proteică pentru care plătise 4.200 euro. A fost nevoit să se reîntoarcă de mai multe ori la cabinetul stomatologic pentru „ajustări” întrucât lucrarea a fost montată greșit. A suferit complicații și o nouă intervenție, dar problemele medicale nu s-au rezolvat. A sfârșit prin a fi dat afară din cabinet de către medicul Marius Văcaru. A fost nevoit să apeleze la alt stomatolog care i-a cerut alți 7.200 euro pentru a repara daunele provocate de Văcaru și pentru a-i realiza alte implanturi. În vara anului trecut a dat în judecată clinica Mariodent și pe doctorul Marius Văcaru cerând daune materiale în sumă de 64.000 lei la care să se adauge dobânda legală și rata indecelui de inflație și daune morale în cuatum de 300.000 de lei. Medicul Văcaru se apără și spune că pacientul încearcă să se îmbogățească de pe urma unei situații pe care tot el a provocat-o. Văcaru susține că pacinetul nu a respectat planul de tratament prescris și că intervenția a fost una corectă.

4 luni de coșmar

În 2018, M. P. a suferit o intervenție la clinica stomatologică Mariodent aparținând doctorului Marius Văcaru. A plătit 4.200 euro pentru realizarea unor implanturi și a sperat că astfel își va rezolva problemele medicale cu dantura.

În decembrie 2017 m-am prezentat la cabinetul dr. Marius Văcaru și acesta a stabilit că soluția medicală în cazul meu este realizarea unui sistem de implant rapid „Sky and Fix” pentru arcada superioară. S-a stabilit și costul acestora la 4.200 euro, fiind sfătuit să revin când am acești bani. Încrezător, am început să strâng banii pentru această intervenție și, la data de 8 mai 2018, după ce am achitat integral suma de 4.200 euro, am fost supus intervenției de inserare a implanturilor de protezare, intervenție efectuată sub anestezie generală intravenoasă.” Precizează pacientul M.P.

După operație, M.P. a început să aibă dureri cauzate de lucrarea necorespunzătoare. Pacientul spune că a constatat mai multe deficiențe și i-a cerut doctorului Văcaru să remedieze situația.

Problemele au apărut după intervenție, întrucât acea lucrare proteică provizorie atașată pe implanturi nu a fost realizată corect și, după atașare, a început să mă doară întreg maxilarul, fiind vizibil cu ochiul liber că existau diferențe mari de înălțime, de pe partea stângă față de partea dreaptă a lucrării dentare montate pe implanturi. La o săptămână după intervenție, nemaiputând suporta durerea și dându-și seama că ceva nu este în regulă, m-am prezentat din nou la cabinet, unde lucrarea a fost îndepărtată de pe maxilar și puțin ajustată și remontată, fără să mi se dea alte sfaturi în afara celui de a mă obișnui cu lucrarea așa cum este ea!” spune pacientul.

Însă nici această a doua intervenție nu a rezolvat problema durerii, astfel că a fost nevoit să se reîntoarcă la Mariodent pentru ca doctorul să-și facă treaba ca lumea. „Din păcate, lucrarea îmi crea o durere și un disconfort permanent, chiar și după ”ajustarea” ei, fapt ce m-a determinat să revin la cabinet. De această dată lucrarea nu a mai fost înlăturată, ci doar ușor ajustată/polișată și, din nou, mi s-a repetat că e necesar să mă obișnuiesc cu ea.”

Operat din nou și apoi dat afară din cabinet

Nu trece mult timp și pacientul se trezește cu un hematom pe buza inferioară. Îl pune pe seama „intervenției stomatologice greșite” și se prezintă din nou la Mariodent.

Întrucât intervenția în întreg ansamblul ei nu a fost efectuată corect, starea de durere și disconbfort a continuat și în săptămânile următoare, rezultatul fiind că, la o lună de la efectuarea implanturilor și montarea lucrării proteice, să îmi apară un hematom uriaș la buna inferioară care îmi ieșea efectiv din gură, mă împiedica să mănânc și, fără nicio îndoială, era pe cât de dureros tot pe atât de inestetic, simțindu-mă astfel frustrat și, în mod vădit, păcălit.” povestește pacientul M. P.

Întrucât doctorul Văcaru se afla în concediu, a fost consultat de un alt medic din cadrul aceeleași clinici și supus unei intervenții chirurgicale pentru înlăturarea hematomului. La câteva săptămâni, pacientul s-a prezentat din nou la cabinet pentru a discutat cu medicul care îi făcuse prima intervenție, însă, potrivit susținerilor acestuia, a fost dat afară din clinică.

Alți 7.200 euro pentru rezolvarea problemei

Pacientul spune că a căutat o soluție la problema sa medicală nerezolvată de medicul Marius Văcaru și la alte cabinete stomatologice din Iași, însă doctorii au refuzat să intervină trimițându-l înapoi la Mariodent. Abia în ianuarie 2020 a reușit să găsească o soluție la un doctor stomatolog din județul Vaslui. A primit o scrisoare medicală din care reiese fractura lucrării provizorii, mobilitatea jumătătții drepte a lucrării și lipsa unei porțiuni din aceasta, precum și o periimplantită cu sângerare gingivală și rezorbție osoasă. I s-au solicitat alți 7.200 euro pentru intervenție și planul de tratament. Însă de această dată, spune pacientul, problema medicală a fost rezolvată.

Colegiul Medicilor: refuzul de a comunica actele, reclamă înșelătoare, concurență neloială

În vara lui 2020, pacientul M.P. a sesizat Colegiul Medicilor Stomatologi cu privire la faptul că doctorul Marius Văcaru refuză să-i pună la dispoziție dosarul medical. Prin decizia nr.14 din 14 decembrie 2020, Colegiul Medicilor l-a sancționat pe medicul Văcaru pentru refuzul de a pune la dispoziția pacientului documentele privind tratamentul aplicat. Totodată, Colegiul Medicilor a constatat că clinica Mariodent încalcă Codul deontologic al Medicului Stomatolog prin afișarea pe site a unor informații de natură înșelătoare pe site.

Pe fondul plângerii se apreciază că aceasta este întemeiată deoarece, sub diverse motive subiective, medicul anchetat disciplinar a refuzat în mod nejustificat să-i comunice pacientului actele medicale și informațiile solicitate de către acesta. Se constată de asemenea că pe site-ul oficial al CMI Mariodent apare mențiunea ”oferim garanție 10 ani pentru serviciile efectuate”, formulare care poate crea confuzie în rândul pacienților și care, potrivit dispozițiilor Codului Deontologic al Medicului Stomatolog, este interzisă. Această mențiune nu a fost înlăturată de pe site deși Comisia de Disciplină a recomandat acest lucru medicului anchetat disciplinar, care nu a înțeles să urmeze solicitarea primită. Comisia de disciplină constată faptul că medicul anchetat disciplinar a încălcat normele deontologice în vigoare prin refuzul de a comunica pacientului actele și informațiile solicitate și prin faptul că a realizat o reclamă neconformă, aptă să creeze confuzii în rândul pacienților și chiar o concurență neloială față de alte cabinete medicale” se arată în decizia Colegiului Medicilor.

”Nu se poate admite transformarea actului medical într-un prilej de a obține foloase materiale”

Avocații doctorului Marius Văcaru solicită respingerea acțiunii formulate de M. P. susținând că vina pentru situația creată îi aparține în totalitate pacientului. Medicul stomatolog susține că lucrarea efectuată era una temporară și că pacientul ar fi trebuit să revină la cabinet după 9 luni de la intervenție pentru definitivarea lucrării. Marius Văcaru neagă orice acuzație de malpraxis și, în ciuda celor constatate de Colegiul Medicilor, spune că i-a furnizat pacientului toate datele medicale necesare pentru un tratament corect și o informare conformă.Văcaru spune judecătorilor că în fapt ar fi victima unei încercări de extorcare din partea fostului pacient.

Nu se poate admite transformarea actului medical într-un prilej de a obține foloase materiale. (…) S-a invocat faptul că suferințele fizice au fost imediat ulterioare actului medical, or, reclamantul abia în anul 2020 se adresează altui medic, susținerile potrivit cărora niciun medic nu a acceptat să preia cazul rămân simple  fapte nedovedite. Este de înțeles, chiar și pentru un nespecialist că durerile de amploarea celor invocate ar fi determinat pe oricine la măsuri reparatorii urgente, astfel că decalajul temporar poate fi explicat doar prin faptul că durerile au apărut după un an de când a expirat termenul de 9 luni când ar fi trebuit să revină pentru definitivarea lucrării provizorii. (…) De facto, reclamantul a încercat să facă o veritabilă afacere din această situație creată chiar de către dumnealui, în condițiile în care nu a respectat planul de tratament pe care i l-am prescris și cu care a fost de acord, în condițiile în care la mediator a cerut suma de 1.000 de euro, mai apoi la Colegiul Medicilor și-a mărit pretențiile, și acum, prin cererea de chemare în judecată. majorându-le considerabil” se arată în întâmpinarea depusă în cadrul procesului de Marius Văcaru și clinica Mariodent.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here