Civilizare forțată în cartierul-groazei: „Acolo sunt sute de copii care nu au certificate de naştere, persoane adulte fără buletin”

Foto: Ziarul de Iași

 
În urma unei analize a situaţiei socio-economice a populaţiei din zona Cicoarei, primarul Mihai Chirica a emis o dispoziţie prin care se deleagă Poliției Locale Iași și serviciilor publice locale ce au competențe în domeniu obligația de a întreprinde măsuri de intervenţie publică constând în acţiuni în scopul creării și asigurării climatului de normalitate civică, de ordine şi siguranţă publică în cartierul respectiv.

 

Concret, va fi făcut un recesământ al populaţiei stabilite în Cicoarei, în contextul în care mulţi nu au acte de identitate, iar în cazul unor copii nu există certificate de naştere.

 

Inexistenţa unei infrastructuri publice în zona Cicoarei a generat de-a lungul timpului degradarea vieţii cetăţenilor din această parte a Iaşului. Drept urmare, în zona respectivă se poate vorbi de un tip de organizare comunitară formată din persoane fără adăpost, persoane cu locuinţe provizorii construite ilegal, persoane neintegrate social care nu beneficiază de acte de identitate şi de stare civilă.

 

„De circa o lună şi jumătate am început un amplu proces de inventariere a populaţiei din zona Cicoarei, fiind identificate peste 840 de persoane care trăiesc în condiţii precare. Vizăm atragerea de fonduri europene pentru a le face o viaţă mai bună, dar mai ales incluziunea socială a acestora. Plecând de la rapoartele organizaţiilor neguvernamentale care se ocupă de acest sector al Iaşului, am emis o dispoziţie care acoperă tot ceea ce se poate întreprinde acolo. În principiu, am organizat instituţiile publice ale primăriei astfel încât zona Cicoarei să fie sub lupă din punct de vedere al siguranţei, ordinii publice, sănătate, autorizaţii de construcţie, racordare la utilităţi, servicii şcolare”, a declarat primarul Mihai Chirica miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

 

Printre măsurile luate se numără dispoziţia de verificare a evidenței în sensul identificării persoanelor care nu au domiciliu, acte de identitate sau care nu pot face dovada acestora și aplicarea măsurilor corespunzătoare restabilirii cadrului legal, responsabile de această acţiune fiind Poliția Locală Iași şi Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Iași. De asemenea, Direcţia de Asistenţă Comunitară se va ocupa de identificarea persoanelor vulnerabile care necesită intervenția serviciilor sociale și inventarierea tipurilor de servicii sociale necesare. Identificarea și verificarea legalității edificării locuințelor noi sau construcțiilor cu altă destinație decât locuință ori, după caz, a construcțiilor provizorii și aplicarea măsurilor pentru restabilirea cadrului legal în sfera de competență ce vizează disciplina în construcții vor reveni Poliției Locale Iași, Instituției Arhitectului Șef şi Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat.

 

„Acolo sunt sute de copii care nu au certificate de naştere, persoane adulte care n-au avut niciodată buletin. Se întâmplă şi alte lucruri în afara conţinutului legii şi a unor drepturi de care trebuiau să se bucure până acum, dar de care n-au beneficiat. N-au medic de familie, n-au fost vaccinaţi niciodată. Acolo e o problemă de sănătate şi de siguranţă publică pe care vrem să o rezolvăm neapărat”, a conchis primarul Mihai Chirica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here