Circuitul banilor pentru ŞPAGA de la BACALAUREAT. Cum ajungeau sume imense în buzunarul unui INSPECTOR ŞCOLAR

Şpaga pentru examenul de bacalaureat, negociată chiar în primăria lui Emil Boc. Anchetatorii au scos la iveală circuitul prin care banii ajungeau în buzunarul fostului adjunct al inspectorului şcolar din Cluj, Peter Tunde, condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare. Fiul ei, consilier în Primărie găsea „clienţii” printre angajaţii instituţiei. Tarifele pentru examenele de la şcoală erau negociate la sânge.

Fostul inspector școlar adjunct al ISJ Cluj, Peter Tunde, a primit o condamnare la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare și confiscarea sumei de 10.300 de euro, bani pe care i-ar fi primit în schimbul traficului de influență pe care l-a exercitat asupra membrilor comisiilor de examinare de la Bacalaureat, Definitivat şi Titularizare, potrivit Vocea Transilvaniei.

Judecătorii Tribunalului Cluj au făcut publică motivarea sentinței, în care arată că Peter Tunde a obținut foloase necuvenite în repetate rânduri, folosindu-se de funcția de conducere din cadrul ISJ Cluj, ca să o comită fapte infracționale. În motivare, judecătorii arată că Peter Tunde își „racola” clienții care îi dădeau mită din anturajul fiului său, Peter Pal, care este consilierul personal al lui Emil Boc.

Magistrații susțin că practicile ilegale pe care le folosea Peter Tunde erau cunoscute atât de colegi din inspectoratul școlar, cât și de cadre didactice din școli sau gărdinițe. Peter Tunde își negocia la sânge tarifele. Deși în fața instanței a încercat să își justifice faptele, pe care le-a recunoscut, Peter Tunde nu a fost convingătoare, raportat la probele existente în dosar: interceptări telefonice, declarații ale martorilor sau mărturii ale celor implicați în actul de corupție. Chiar dacă au existta suspiciuni asupra integrității profesiole a fostei inspectoare, iar aceasta a fost schimbată din comisia de examen a Bacalaureatului, Peter Tunde a continuat să comită cate de corupție. În motivare se mai arată că Peter Tunde a transformat, atât examenul de Bacalaureat, cât și examenele de Titularizare sau Definitivat, în surse de venit ilicite. Judecătorii nu au fost înduplecați de faptul că Peter Tunde nu are antecedente penale și i-au aplicat acesteia o pedeapsă cu executare.

Femeia a fost reținută de DNA și ulterior arestată preventiv sub acuzarea de trafic de influență, fiind acuzată că a pretins în repetate rânduri bani, pentru a-și folosi influența ca anumiți candidați la examenele naționale să promoveze sau să obțină note mai mari. Într-un final,  ea și-a recunoscut faptele și a beneficiat de judecarea procesului în procedură simplificată.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: rtv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here