Cine împarte, parte-și face! Domeniul lui Popa de pe Bucium, branșat la utilități pe banii CJ

Prin intermediul societăților din subordine, Consiliul Județean a finalizat recent modernizarea și extinderea rețelei de canalizare într-o zonă din Bucium unde Maricel Popa deține 4 hectare de teren  Cu utilitățile trase „la limita proprietății”, valoarea terenului a crescut de câteva ori  Investiția s-a făcut ilegal deoarece nu s-a cerut nici un fel de aviz de la Primăria comunei Schitu Duca, unitate administrativă pe teritoriul căreia se află terenul lui

„Cine împarte, parte-și face”, pare să fie principiul după care Maricel Popa conduce Consiliul Județean Iași. Spunem asta deoarece în urmă cu câteva săptămâni societățile și instituțiile din subordinea Consiliului Județean, au finalizat o investiție privind modernizarea și extinderea rețelelor de utilități în Bucium într-o zonă în care Maricel Popa deține nici mai mult nici mai puțin decât 4 hectare de pădure. Terenul se află pe dealul Bucium, pe partea stângă a DN 24, pe direcția Iași-Vaslui, vis a vis de releul de televiziune. După cum arată și documentele care au intrat în posesia jurnaliștilor 7 Est, Maricel Popa a cumpărat în această zonă, în anul 2002 nici mai mult nici mai puțin decât 4 hectare de pădure. În cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu, ApaVital SA a realizat în ultimii doi ani, lucrări de modernizare și extindere a rețelelor de apă și canalizare, în zona Bucium. Investiția a făcut parte dintr-un proiect mult mai mare finanțat de Uniunea Europeană și Guvernului României pentru modernizarea rețelelor de utilități în municipiul Iași dar și în comunele și celelalte orașe și municipii din județ.

Valoarea sumelor cheltuite până acum în cadrul acestui mare proiect este de ordinul zecilor de milioane de euro. Să precizăm că SC ApaVital SA este o societate comercială a cărei acționar unic este Consiliul Județean. Practic, Maricel Popa în calitate de președinte al  CJ este și șeful directorilor de la ApaVital.

Extindere doar o bucățică… până la Popa

apa canal pe terenul lui popaConform master-planului de modernizare și extindere  a rețelelor de apă și canalizare, după finalizarea investițiilor din municipiu pe lista de priorități s-ar afla racordarea comunelor limitrofe în cadrul unui alt mare proiect de dezvoltare  economică și socială denumit Zona Metropolitană. Acest proiect se referă la dezvoltarea unei Metropole care cuprinde municipiul Iași și comunele din jur cum ar fi Aroneanu, Holboca, Ciurea, Schitu Duca , Dobrovăț ș.a.m.d. Se preconizase astfel că în cursul anului acesta se va trece la extinderea rețelei de apă și canalizare în comunele Schitu Duca și Dobrovăț. Într-adevăr, la Schitu Duca s-au făcut anul acesta lucrări de extindere a rețelei de apă și canalizare dar numai pentru o suprafață de câteva hectare din Bucium, cât să ajungă țevile până la terenul lui Maricel Popa.

Investiție făcută ilegal

apa canal pe terenul lui popa 1În urma unei solicitări efectuate de jurnaliștii 7 Est în baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Primăria Schitu Duca a confirmat faptul că pe teritoriul administrativ al comunei au fost efectuate lucrări de extindere ale rețelei de apă și canalizare, însă fără parcurgerea procedurilor legale. Practic, Consiliul Județean și Apavital au efectuat lucrări pe teritoriul acestei comunei fară să obțină măcar un certificat de urbanism, iar de o aprobare a Consiliului Local nici nu poate fi vorba. Legea nr.50/1991 privind autorizarea lucrărilor în construcții prevede clar că  pentru o astfel de lucrare, Consiliul Județean Iași trebuia să solicite măcar un certificat de urbanism de la comuna Schitu Duca. Suprafața administrativă a comunei Schitu Duca este de 12.000 de hectare din care 6.355 teren agricol. Prin urmare, aproape jumătate din suprafața comunei s-ar putea afla în intravilan și ar putea beneficia de utilități. Consiliul Județean Iași a tras anul acesta utilități numai pe o suprafață de 10 hectare cât să cuprindă terenul deținut de Maricel Popa și câțiva vecini de-ai săi. Asta în condițiile în care Primăria Schitu Duca insistă de ani de zile pe lângă șefii Consiliului Județean să racordeze la utilități toate cele 7 sate ale comunei respectiv Poieni, Dumitreștii Gălății, Pocreaca, Poiana, Satu Nou, Schitu Duca și Slobozia. În aceste sate locuiesc aproape 2.000 de familii, comuna având o populație de circa 5.000 de locuitori. Poieni este cel mai apropiat sat de municipiul Iași. Distanța din Podu Roș până la Poieni poate fi parcursă în 10 minute, fiind vorba de circa 10 kilometri. Această localitate nu este racordată la rețelele de utilități. Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Maricel Popa a refuzat să comenteze situația.

„Eu nu mă mai ocup de afacerile firmelor mele. La revedere”, a răspuns sec Maricel Popa.

Teren retrocedat ilegal de vicele Chirilă pentru Popa

titlu de proprietate teren buciumCele 4 hectare de teren care au ajuns la Maricel Popa au fost retrocedate ilegal cu complicitatea actualului vicepreședinte al Consiliului Județean, Victor Chirilă, care la vremea respectivă era primar al comunei Bârnova. Acest teren a fost cumpărat de Maricel Popa contract teren maricel popaimediat după ce a fost retrocedat. Cererea de retrocedare a fost depusă  de moștenitorii unui anume Vasile Ruscior cu domiciliul în Suceava. Deși aceștia au revendicat teren în comuna Bârnova, cu ajutorul lui Victor Chirilă au primit 4 hectare pe teritoriul comunei Schitu Duca, ceea ce este ilegal. Prezentăm câte o fotocopie a titlului de proprietate și a contractului de vânzare-cumpărare în baza caruia Popa a achiziționat terenul pentru a demonstra cele afirmate anterior. Titlul de proprietate a fost emis pe data de 23.08.2002 imediat după aceea a devenit proprietar un anume Viorel Butnaru (fost angajat al Moldoforest, societate care a ajuns după „privatizare” în proprietatea lui Maricel Popa). Faptul că terenul se află pe teritoriul administrativ al comunei Schitu Duca este precizat și în contractul de vânzare-cumpărare.

„Noi Butnaru Viorel și Butnaru Georgeta vindem către SC Omega Is Comunications SRL, reprezentată de Popa Maricel, terenul proprietatea noastră în suprafață de 40.000 mp aflat în extravilanul comunei Schitu Duca județul Iași, identificat pe plan topografic”, se arată în contractul de vânzare-cumpărare.

Potrivit aceluiași document, Omega is Comunication ar fi plătit pentru acest teren 10 milliarde lei vechi.

Andrei VILICHE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here