CIA și alte agenții de informații din SUA vor avea în curând un chatbot AI similar cu ChatGPT în scopul de a le pune la dispoziție un instrument mai eficient de analiză a informațiilor din surse deschise, potrivit unor oficiali ai agenției, relatează Bloomberg.
Programul, dezvăluit de Bloomberg, se va antrena cu privire la datele disponibile public și va oferi surse alături de răspunsurile sale, astfel încât agenții să le poată confirma validitatea. Scopul este ca spionii americani să cerceteze mai ușor informațiile din ce în ce mai numeroase, deși natura exactă a ceea ce constituie „date publice” ar putea stârni unele probleme spinoase de confidențialitate.
„Am trecut de la ziare și radio, la ziare și televiziune, la ziare și televiziune prin cablu, la internet de bază, la big data, și pur și simplu continuă”, a declarat Randy Nixon, directorul Open Source Enterprise al CIA, într-un interviu cu Bloomberg . „Trebuie să găsim acele în câmpul de ace.” Divizia lui Nixon intenționează să distribuie instrumentul AI agențiilor de informații din SUA „în curând”.
„Dimensiunea cantității de date pe care le colectăm și natura informațiilor pe care le colectăm a crescut astronomic în ultimii peste 80 de ani, atât de mult încât acest lucru ar putea fi copleșitor și, uneori, inutilizabil pentru consumatorii noștri”, a declarat Nixon. El a adăugat că noul soft bazat pe inteligență artificială le va permite analiștilor să treacă la un proces „în care mașinile generează informațiile corecte, un proces în care aceasta poate să facă o sumarizare automată, să grupeze lucrurile”.
Inițiativa face parte dintr-o campanie guvernamentală mai amplă de a valorifica capacitățile inteligenței artificiale și de a concura cu China, care și-a propus să devină liderul mondial în acest domeniu până în 2030.
Botul conversațional al CIA va permite utilizatorilor să vadă sursa originală a informațiilor pe care le primesc, a declarat Nixon. El a spus că o funcție de chat este o componentă logică a distribuirii mai rapide a informațiilor.
Biroul Directorului Direcției Naționale de Informații și-a exprimat îngrijorări cu privire la faptul că agențiile de informații apelează la piețe comerciale, în mare parte nereglementate, pentru a achiziționa o sumedenie de date personale, inclusiv informații de localizare colectate de pe telefoanele mobile. Comunitatea serviciilor de informații clasifică astfel de informații ca fiind din surse deschise, chiar dacă propriu-zis acestea pot fi achiziționate doar de guverne.
CIA nu a precizat ce model va folosi pentru a susţine noul său instrument sau cum cum va face ca informațiile să nu ajungă publice. Marile întreprinderi încă se străduiesc să asigure confidențialitatea acestor instrumente prin stabilirea unor măsuri de protecţie.