„Sper din tot sufletul să termin acest capitol negru din viața și cariera mea și să pot continua profesia pentru care m-am pregătit o viață”, a spus Mîrșanu
Fostul avocat ieșean solicită Curții de Apel să poată profesa din nou, invocând o Decizie a Curții Constituționale din 2017, care a arătat că avocații nu pot fi excluși doar în baza unei interpretări a textului de lege.
Christy Mîrșanu a fost unul dintre cei mai de succes avocați din Iași, dar și-a pierdut această calitate după o condamnare penală pe care a primit-o în 2012. Tot atunci, Baroul Iași a decis radierea acestuia din tabelul avocaților și încetarea calității de avocat „pentru fapte intenționate care îl fac nedemn de a fi avocat”.
În 2019, Mîrșanu a contestat decizia Baroului Iași, dar contestația sa a fost respinsă de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) printr-o decizie adoptată în 2019. La rândul său, fostul avocat ieșean a atacat decizia UNBR, Curtea de Apel urmând să decidă în acest sens dacă Christy Mîrșanu se va putea întoarce la profesia de avocat.
„Sper din tot sufletul să termin acest capitol negru din viața și cariera mea și să pot continua profesia pentru care m-am pregătit o viață. În fața legii, am plătit. În plan profesional, am căutat să mă perfecționez, în perioada imediat următoare executării pedepsei absolvind cursurile Centrului de Mediere, ale Camerei de Arbitraj și am devenit formator. Nu în ultimul rând, am devenit consilier juridic, fiind înscris în Tabloul Consilierilor Juridici Definitivi”, a declarat Christy Mîrșanu.
Sentința: trei ani, interdicție de a profesa
În dosarul penal în care Christy Mîrșanu a fost condamnat, instanța a dispus ca acestuia să i se aplice o interdicție de a profesa pentru o perioadă de trei ani. Baroul Iași l-a exclus însă definitiv pe acesta din avocatură invocând textul de lege care arăta că încetarea calității de avocat i se aplică celui „condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”
În acțiunea înaintată de Mîrșanu Curții de Apel Iași, acesta a arătat că textul de lege mai sus menționat a fost declarat neconstituțional, iar intredicția de a profesa pentru o perioadă de trei ani, provenită din sentința dată în dosarul în care a fost condamnat, a rămas fără obiect.
„(…) raportat la faptul că de la momentul eliberării subsemnatului și până în prezent au trecut cei trei ani în care a operat interdicția de a profesa, consider că Decizia contestată a rămas fără obiect”, se mai arată în acțiunea depusă de Christy Mîrșanu la Curtea de Apel Iași.
Pentru ce fapte a fost condamnat Mîrșanu
Fostul avocat ieşean a fost condamnat în trei dosare. Acesta a fost găsit vinovat pentru săvârșirea mai multor fapte de trafic de influență și de înșelăciune.
În 2015, pe când Mîrșanu se afla în spatele gratiilor, Curtea de Apel Iaşi a contopit pedepsele primite de fostul avocat în cele trei dosare, aplicând pedeapsa cea mai grea de trei ani de închisoare, la care a adăugat un spor de de doi ani. „Total pedeapsă de executat pentru condamnat 5 (cinci) ani închisoare cu executare în regim privativ de libertate.”, se arată în minuta deciziei Curţii de Apel Iaşi.
Mîrșanu a fost eliberat condiționat în 2016.