Chirica și Alexe au luat lumină de la DNA. Tunul imobiliar Cicoarei – Eternitatea, resuscitat de Primărie

La doar o lună de zile după ce DNA a închis cu o soluție de clasare dosarul „Cicoarei – Eternitatea”, Primăria Iași a început din nou demersurile pentru avizarea PUZ-ului care desăvârșește cel mai mare tun imobiliar al tandemului Chirica – Alexe @ Proiectul a intrat ieri în Comisia de Urbanism @ Pe terenul obținut prin schimb cu Primăria Iași, firma G&R Imobiliar Group SRL vrea să ridice un bloc-mastodont cu 12 etaje @ Profitul estimat al acestei afaceri: 6,5 milioane de euro @ Terenul pe care l-a dat la schimb Primăriei sub pretextul extinderii Cimitirului Eternitatea este în continuare îngrădit și folosește ca depozit de materiale vegetale @ PUZ-ul dezvoltat de firma preluată între timp de Bogdan Niță, fiul primarului PNL din Miroslava, Dan Niță, propune un turn sute de apartamente și spații comerciale @ Pe terenul pe care l-a dat la schimb Primăriei nu putea construi nici măcar un bloc mic cu două etaje @ Peste afacerea care a scandalizat un oraș întreg și pentru care Primăria a ajuns să inventeze morți a așternut batista procurorul DNA Andreea Nica @ Un detaliu ridică însă semne de întrebare: soțul procurorului, avocat de profesie, este apărător al lotului Chirica în dosarul de la DIICOT în care primarul este inculpat @ Schimbul de terenuri Cicoarei – Eternitatea a fost afacerea care a consfințit cununia politică dintre Chirica și Alexe @ Consilierii lui Alexe au votat schimbul după ce acesta s-a întâlnit la Madison cu patronul G&R Imobiliar Group SRL @ Anterior votaseră împotrivă, schimbul de terenuri fiind respins în patru ședințe

Pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Urbanism de ieri a fost introdus și PUZ-ul a cărui beneficiar este firma G&R Imobiliar Group SRL, autoare a schimbului de terenuri realizat în 2019 cu Primăria Iași și care a fost investigat de DNA. Membrii Comisiei de Urbanism au respins proiectul cu șapte voturi „împotrivă” și unul „pentru”. Dosarul care a debutat cu descinderi, percheziții și chiar audierea primarului Mihai Chirica în miez de noapte s-a dovedit a fi o mare mascaradă, o parodie din care toți au scăpat basma curată. În cele din urmă DNA a clasat dosarul: niciun vinovat, nicio faptă penală.

La scurt timp după ce 7IAȘI a făcut publică în exclusivitate soluția dată de procuror în acest caz, aparatul Primăriei Iași s-a pus în mișcare și a înaintat Comisiei de Urbanism spre aprobare PUZ-ul realizat de firma G&R Imobiliar Group SRL.

13.000 de metri pătrați utili – 6,5 milioane de euro profit

În 2017, G&R Imobiliar Group SRL a cerut municipalității să-i aprobe elaborarea unui PUZ pentru construcția unui mic bloc cu doar două etaje pe terenul de lângă Cimitirul Eternitatea. Nu se putea deoarece legea interzice construirea de locuințe la mai puțin de 200 metri de cimitire.

Acum, pe terenul pe care l-a primit de la Primărie, aceiași firmă vrea să ridice un mastodont cu 12 etaje, parter și două niveluri subterane. În turnul cu o înălțime de peste 40 de metri vor fi amenajate aproximativ 150 de apartamente. O afacere bombă pe spatele primăriei! Suprafața utilă a blocului propus este de peste 13.000 metri pătrați, ceea ce înseamnă un profit obținut de dezvoltator de aproximativ 6,5 milioane de euro.

Blocul va fi ridicat într-o zonă în care, peste drum, sunt edificate doar locuințe individuale, case cu parter sau case cu parter și etaj. Cele mai apropiate blocuri, sunt pe celălalt mal al râului Nicolina și au un regim de înălțime de parter cu patru și cinci etaje. Singurul drum de acces către proprietate este strada Cicoarei care are doar două benzi. Proiectantul clădirii a propus amenajarea a 160 locuri de parcare, dintre care 150 în subsoluri. Spațiul verde ar trebui să ocupe 30% din suprafața terenului.

Terenul pe care l-a luat Primăria a fost lăsat în paragină

Vreme de trei ani de zile, Primăria Iași nu a făcut nimic cu terenul pe care l-a obținut în urma schimbului cu firma G&R Imobiliar Group SRL, deși la momentul adoptării hotărârii invoca nevoia urgentă de extindere a Cimitirului Eternitatea.

Terenul este și acum îngrădit, ca o enclavă fără vreo legătură cu Cimitirul Eternitatea. Pe o latură a terenului sunt depozitate deșeuri vegetale, iar câțiva metri mai încolo un vecin a parcat două autoturisme. Nici vorbă de locuri de veci. Cimitirul Eternitatea nu a fost extins, terenul luat de Primărie nu este folosit.

Sub pretextul extinderii Cimitirului Eternitatea pe o fâșie mică de teren, Primăria Iași forțează un tun imobiliar de pe urma căruia are de câștigat un afacerist local.

Pe scurt, Primăria Iași vrea să achiziționeze de la firma G&R Imobiliar Group SRL terenul de 1.281 metri pătrați situat pe strada Ciric nr. 5, oferind la schimb un teren de 3.300 metri pătrați în Cicoarei.

Primăria a inventat morți și acte. Alexe petrecea la Madison cu afaceriștii

Încă de la bun început, acest schimb de terenuri a părut o afacere cusută cu ață albă. Pe de o parte, Primăria condusă de Mihai Chirica a fabricat acte care să susțină necesitatea realizării acestui schimb de terenuri, iar pe de altă parte consilierii PNL controlați de Costel Alexe și-au schimbat votul, după ce acesta s-a întâlnit cu unul dintre asociații G&R Imobiliar Group SRL la restaurantul Madison din Palas.

Prima mare problemă a acestei tranzacții: firma G&R Imobiliar Group SRL a cumpărat terenul în august 2017, declarând un preț al tranzacției de 100.000 de euro. La distanță de doar doi ani, evaluarea comandată de Primăria Iași a stabilit că prețul terenului este de cel puțin două ori mai mare, adică 230.000 de euro.

Inițial, Primăria Iași a respins proiectul prin care firma G&R imobiliar Group SRL intenționa să ridice un mic bloc lângă Cimitir.

Comisia de Urbanism a constatat că, în conformitate cu prevederile legale, nu poate aproba ridicarea unui blocului, deoarece terenul se află în imediata vecinătate a cimitirului. Ulterior, primăria s-a răzgândit și a propus schimbul de terenuri.

„Terenul aferent investiției se află amplasat în vecinătatea directă a Cimitirului Eternitatea și anume latura de Sud a acestuia (…) acest fapt conduce la situarea amplasamentului în zona de protecție sanitară a cimitirului, în conformitate cu prevederile OMS 119/2014 actualizat 2018, ART 11:

Distanțele minime de protecție sanitară în teritoriile protejate și perimetrele unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației sunt următoarele: Cimitire și incineratoare animale de companie… 200 de metri”, este prima motivație a Primăriei.

Pentru a crea însă aparența unei nevoi acute de locuri de veci, tot Primăria Iași a mers până acolo încât a inventat o creștere a numărului de decese pe teritoriul municipiului Iași: „De la data eliberării primelor avize a documentației dumneavoastră și până în prezent s-a înregistrat o creștere considerabilă a necesarului de locuri de înhumare de pe raza Municipiului Iași. Toate parcelele de teren ce aparțin Cimitirului Eternitatea sunt deja ocupate, iar extinderea acestuia devine prioritară pentru administrația locală”

La scurt timp după aprobarea schimbului de terenuri dintre Primăria Iași și firma G&R Imobiliar Group SRL, 7IAȘI a prezentat un material video în care șeful de la acea vreme  al filialei județene PNL, Costel Alexe, stătea la masă cu Gheorghe Dochițanu, în restaurantul Madison din Palas. După întâlnirea de la Madison, patru consilieri locali PNL s-au răzgândit și au votat schimbul de terenuri. Anterior, aceiași consilieri votaseră de patru ori împotriva realizării schimbului de terenuri.

Dosarul penal, închis de DNA. Legătură suspectă a procurorului cu Lotul Chirica

Procurorul Andreea Nica, detașat de la Iași la structura centrală a DNA, a decis clasarea cauzei și a închis dosarul în care se cerceta schimbul de terenuri, după ce în urmă cu doar câteva luni dispunea percheziții în birourile Primăriei și chiar îl chema pe primarul Mihai Chirica la audieri la miezul nopții.

Ciudat este însă faptul că, în timp ce procurorul Andreea Nica de la DNA „îl cerceta” pe primar, soțul acesteia, avocatul Cristian Nica apăra „Lotul Chirica” în dosarul de la DIICOT. Cristian Nica este avocatul unuia dintre inspectorii de la Urbanism care este inculpat alături de primarul Mihai Chirica în dosarul deschis de DIICOT Iași cu privire la mai multe afaceri imobiliare.

„În dosarul la care faceți referire s-a dispus clasare în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) C.p.p., respectiv fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege cu referire la suspiciunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a), respectiv fapta nu există, cu referire la suspiciunea infracțiunii prevăzute de art. 13 din Legea 78/2000.

La adoptarea soluției s-a luat în considerare, între altele, raportul de constatare întocmit în cauză care concluzionează că diferența de valoare rezultată nu poate fi considerată o abatere de la standardele de evaluare și, prin urmare, prin schimbul de terenuri dintre Municipiul Iași și o societate comercială, care a fost supus votului în Consiliul Local, nu a fost produs un prejudiciu unității administrativ-teritoriale”, se arată într-un răspuns al DNA adresat redacției 7IAȘI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here