Chirica s-a trezit după doi ani că un dezvoltator nu a plătit terenul luat de la Primărie. De frica DIICOT și DNA, l-a dat în judecată

@ Dezvoltatorul Laurențiu Timofte a concesionat de la Primărie 495 metri pătrați de teren pentru a ridica un bloc cu șapte niveluri într-o zonă de case @ Nu a plătit redevența, iar timp de doi ani de zile, Primăria Iași nu a făcut niciun demers pentru recuperarea banilor @ Ba mai mult, în tot acest timp, aparatul municipalității a făcut jocurile dezvoltatorului, apărându-l pe acesta în procesele deschise de vecinii care reclamau că proiectul imobiliar va fi edificat pe terenul lor @ În cele din urmă, judecătorii au suspendat hotărârea de consiliu prin care terenul primăriei fusese concesionat lui Laurențiu Timofte @ Acesta a vândut terenul și și-a luat tălpășița fără să achite redevența către Primărie @ De frica DIICOT și DNA, Primăria lui Chirica l-a dat în judecată pe Timofte după doi ani de zile pentru recuperarea redevenței @ Proiectul imobiliar de care s-a ales praful se numără printre marile scandaluri imobiliare care au consacrat cuplul cumătrilor care vreme de patru ani au condus Iașul ca doi jupâni: primarul Mihai Chirica și viceprimarul de atunci, Gabriel Harabagiu

O nouă golănie privind patrimoniul public iese la iveală. Primarul Mihai Chirica și viceprimarul Gabriel Harabagiu au ticluit concesionarea unui teren de 495 mp unui dezvoltator imobiliar în vederea construirii unui bloc cu șapte niveluri într-o zonă de case. O porțiune din terenul concesionat era în fapt proprietatea privată a unor ieșeni care locuiau în acea zonă. Primăria s-a trezit dată în judecată în două procese pentru combinațiile imobiliare ale primarului și viceprimarului. Resursele Primăriei Iași au fost canalizate pentru aceste litigii care în fapt apărau interesele unui dezvoltator imobiliar. În tot acest timp, dezvoltatorul nu a achitat redevența prevăzută în contract, iar Primăria nu a reziliat contractul deși era obligată să o facă. A continuat în schimb să lupte în instanțele de judecată pentru interesele dezvoltatorului. Judecătorii au pus capăt acestei combinații, iar dezvoltatorul și-a luat tălpășița și a tras o țeapă de 20.000 lei Primăriei. În aprilie 2022, cu o întârziere de aproape doi ani de zile, Chirica se trezește și cere în instanță recuperarea țepei trase bugetului local de prietenul său.

Solicităm să dispuneți obligarea pârâtului Timofte Laurențiu la plata sumei de 15.319,16 lei reprezentând redevență pentru perioada 27.02.2020-30.06.2020 și a sumei de 3.800 lei majorări de întârziere calculate până la data de 21.03.2022. Debitul este datorat în euro și transformat în lei. Solicităm de asemenea obligarea pârâtului la plata majorărilor de întârziere până la data stingerii sumei datorate.” se precizează în cererea de chemare în judecată depusă de Primăria Iași.

Teren de la Primărie pentru bloc cu 7 niveluri

În 2019, Laurențiu Timofte, un dezvoltator din anturajul cuplul de cumetri care conducea Primăria Iași la acea vreme, Chirica-Harabagiu, începe demersurile pentru construirea unui bloc cu șapte niveluri într-o zonă de case, pe strada Fundac Călărași. Dezvoltatorul avea în proprietate o suprafață de 1.037 mp de teren, dar existau probleme cu privire la calea de acces. Întrucât terenul nu îndeplinea condițiile necesare pentru aprobarea unui PUZ pentru construirea unui bloc, Chirica și Harabagiu sar în ajutorul dezvoltatorului și pun în mișcare un întreg circuit de funcționari publici și consilieri locali. În noiembrie, în ciuda dezvăluirilor din presa locală privind ilegalitățile înregistrate, cu votul consilierilor locali ai PSD, Chirica și Harabagiu îi pun pe tavă dezvoltatorului Laurențiu Timofte un teren de 495 mp situat în strada Fundac Călărași. Terenul în cauză îi asigura calea de acces necesară pentru a putea fi aprobat blocul. Pe 26.11.2019 a fost semnat contractul nr. 129214 care prevedea concesionarea terenului pentru o perioadă de 10 ani pentru o redevență anuală în cuantum de 9.000 de euro.  Chirica și Harabagiu au secretizat procedura, refuzând să dea detalii despre modalitatea de atribuire a contractului de concesiune. Răspunsul lui Chirica de atunci la întrebările 7IAȘI a fost că totul s-a desfășurat legal.

Judecătorii le-au stricat combinația

Nu de aceeași părere au fost și judecătorii. După aprobarea hotărârii de concesionare a terenului, o familie care locuiește în Fundac Călărași a dat în judecată Primăria Iași în două procese separate: primul privind anularea hotărârii de Consiliu Local privind concesionarea terenului de 495 mp și al doilea pentru suspendarea acelui HCL până la pronunțarea unei sentințe definitive în primul litigiu. B. E. Și B.F. susțin că terenul concesionat de către Chirica lui Laurențiu Timofte le aparține, fiind cumpărat de către familia lor în anul 1991. Familia B nu a intabulat terenul la Oficiul de Cadastru, dar l-a stăpânit în toată această perioadă până la apariția lui Timofte în peisaj.  În iunie 2020, Curtea de Apel a admis că există indicii clare că cel puțin o parte din terenul concesionat de către Primărie lui Timofte poate fi proprietatea familiei B. Astfel judecătorii au decis suspendarea hotărârii de Consiliu Local care a permis derularea procedurii de concesionare. Implicit, contractul de concesiune încheiat între Timofte și Primărie și-a pierdut obiectul.

Primăria la braț cu un țepar

În toată această perioadă, Primăria Iași și-a irosit banii și timpul într-un litigiu pentru a reprezenta interesele unui dezvoltator imobiliar. Funcționarii Primăriei au luptat cu locatarii din Fundac Călărași pentru a-l ajuta pe Timofte să construiască un bloc cu șapte niveluri într-o zonă de case. În schimb, aceeași funcționari ai Primăriei Iași nu s-au sinchisit să-l deranjeze pe prietenul primarului cerându-i să-și achite redevența prevăzută în contract. Prin urmare, nici Timofte nu s-a grăbit să plătească vreun ban către Primărie. Până în iunie 2020, când contractul de concesiune a rămas fără obiect, Chirica a folosit aparatul administrativ în interesul lui Laurențiu Timofte, deși dezvoltatorul încălcase contractul de concesiune prin neplata redevenței. Contractul prevedea că redevența trebuia achitată până la data de 31 martie 2020. În lipsa acestei plăți, Primăria Iași avea dreptul dar și obligația de a rezilia contractul. Nu a făcut-o, ba chiar a irosit resursele sale reprezentând interesele unui rău platnic în instanțele de judecată.

Timofte le-a tras clapa

Pe 30 iunie 2020, Curtea de Apel a decis suspendarea hotărârii de consiliu local care permitea concesionarea terenului din Fundac Călărași către Laurențiu Timofte. Pierzând cei 495 mp de teren de la Primărie, Timofte nu mai putea să realizeze proiectul imobiliar. Astfel că a ales să vândă cei peste 1.000 mp pe care îi avea în proprietate. Coincidență sau nu, Primăria l-a păsuit pe Timofte până când acesta a reușit să vândă terenul. Înainte ca Primăria Iași să înceapă o acțiune pentru recuperarea celor aproape 20.000 de lei, Timofte și-a vândut terenul din Fundac Călărași lui Vasile Pomârleanu, fostul socru al latifundiarului Bogdan Ciuhodaru. Deși scadența redevenței era 31 martie 2020, funcționarii nu au luat nicio măsură. Nici atunci și nici multă vreme după. Abia în februarie 2022, la aproape doi ani distanță, Primăria îl notifică pe Timofte și îi cere să achite redevența pentru cele patru luni restante din 2020. În martie, Direcția Finanțelor Publice Locale cere Direcției Juridice să inițieze demersurile pentru recuperarea sumelor de la Laurențiu Timofte, iar o lună mai târziu este înregistrată cererea la Judecătoria Iași. Din martie 2020 și până la prima acțiune întreprinsă de funcționarii lui Chirica împotriva lui Timofte s-au scurs 23 de luni, timp în care nimeni nu a făcut niciun demers pentru recuperarea țepei trase de dezvoltator. Prin urmare, chiar dacă va câștiga procesul cu Timofte, Primăria nu va mai avea de unde să recupereze banii, dezvoltatorul neavând, potrivit propriilor declarații, nicio sursă de venit și nici alte bunuri pe numele său.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here