Chirica reface hora imobiliarilor cu un PUZ scandalos: blocuri cu cinci etaje pe un drum lat de patru metri

Primarul Mihai Chirica a trecut peste votul negativ al Comisiei de Urbanism și a inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local PUZ-ul dezvoltatorului Gheorghe Achiței. Acesta vrea să construiască șapte tronsoane de blocuri cu regim de înălțime de 5 etaje pe șoseaua Iași – Voinești, în zona Galata. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al firmei lui Achiței, SC Gral Construct SRL, va fi discutat de plenul Consiliului Local (CL) Iași în cursul săptămânii viitoare. Proiectul prevede construirea a 7 tronsoane de bloc, cu un total de 320 de apartamente, dar cu doar 301 locuri de parcare. Dezvoltatorul propune schimbarea regimului de înălțime de la 3 etaje  la 5 etaje, deși zona nu are infrastructura necesară unui nou flux de sute de mașini. Drumul propus prin PUZ are un singur sens, iar pe unele porțiuni are o lățime de doar patru metri. „Acest arbitrariu pe care Primăria e pentru unii mumă pentru alții ciumă, trebuie să înceteze. Dacă acolo s-au aprobat proiecte cu P+3, care este justificarea pentru care acum se crește regimul de înălțime?”, atrage atenția consilierul local Răzvan Timofciuc, membru al Comisiei de Urbanism.

Gheorghe Achiței vrea să construiască mai multe blocuri cu regim de înălțime de până la 5 etaje pe un amplasament din Șoseaua Iași – Voinești. Proiectul  va fi inclu pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 31 octombrie 2022, deși a primit aviz negativ din partea Comisiei de Urebanism. Investiția lui Achiței, prin firma SC Gral Construct SRL, prevede actualizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) mai vechi, prin care acesta nu vrea decât adauge două etaje în plus la clădiri, fără a aduce îmbunătățiri infrastructurii, și cu mai puține locuri de parcare decât apartamente.

Proiect controversat promovat de primarul Mihai Chirica

Proiectul propus de Gheorghe Achiței a primit aviz negativ de la Comisia de Urbanism și Amenajarea Teritoriului în urmă cu câteva zile. Și totuși, PUZ-ul a fost pus pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna octombrie 2022 de către primarul Mihai Chirica.

Dezvoltatorul Gheorghe Achiței avea aprobat un PUZ în baza unui HCL 326/2004, în care se vorbea de imobile cu 3 etaje. Însă, acesta a cerut ca pe terenul de 16.500 mp să i se aprobe un PUZ pentru clădiri cu regimul D+P+4E+5Er (etaj retras). Este vorba de 7 imobile ce însumează 320 de apartamente noi, numărul locurilor de parcare promise fiind de doar 301. Practic, nu se schimbă cu nimic PUZ-ul vechi, noul proiect neadaptându-se la infrastructura zonei, drumurile de acces rămânând  la aceeași dimensiuni, în ciuda normativelor care arată contrariul. În vechiul PUZ înălțimea maximă a clădirilor era de 12 metri, acum s-a ajuns la o înălțime de 19 metri.

Proiectul a fost avizat negativ în Comisia de Urbanism! Răzvan Timofciuc, consilier USR: „Nu există nici un studiu de trafic”

Proiectul a fost contestat de consilierii locali din opoziție. Răzvan Timofciuc, consilier local USR și membru în Comisia de Urbanism, a arătat că proiectul nu dispune de vreun spațiu cu destinație de creșă, grădiniță sau parc.

„Deși proiectul presupune o aglomerare urbanistică mare, în PUZ nu apar facilități educaționale sau sociale pentru viitorii locuitori: creșă, grădiniță sau parc de joacă. Nu există nici un studiu de trafic, deși zona este complet blocată din punct de vedere al traficului. Dezvoltările imobiliare de mari dimensiuni impactează nu doar cumpărătorii locuințelor respective, dar și pe locuitorii Iașului, în cazul de față pe cei din Galata”, a spus Răzvan Timofciuc.

Consilierul local USR a menționat că investiția respectivă nu a fost făcută după un plan clar, nu a luat în calcul dimensiunea drumurilor și că nu va face decât să aglomereze și mai mult zona.

„Am semnalat următoarele probleme: nu există nicio justificare pentru creșterea regimului de înălțime cu 2 niveluri. Acest arbitrariu pe care Primăria e pentru unii mumă pentru alții ciumă, trebuie să înceteze. Dacă acolo s-au aprobat proiecte cu P+3, care este justificarea pentru care acum se crește regimul de înălțime?”, a mai spus alesul local.

Haos cu drumurile de acces. Lățime de 4 ori mai mică decât normativele 

Circulația se va face pe un drum care pe unele sectoare are fie 4 metri lățime, fie 7 metri, fie în cel mai fericit caz 10 metri. Asta, în vreme ce standardele arată că la un proiect de P+5, lățimea maximă a drumului trebuie să cuprinsă între 16 și 19 metri. Doar că pe planșele proiectului nu apare nici una din aceste dimensiuni, drumurile de acces fiind și de 4 ori mai mici în lățime, aspect pe care Primăria municipiului Iași l-a ignorat.

Conform Planului Urbanistic General din 1999 , regimul de înălțime poate fi schimbat prin PUZ, însă numai cu anumite condiții care impun ca drumurile să fie dimensionate corespunzător. Astfel, pentru un regim de înălțime P+3 (12 metri) ar trebui străzi cu 2 fir ede circulație. Pentru un P+6 (21 metri) ar trebuie străzi cu 4 fire. Ori PUZ-ul întocmit de Achiței prevede că circulația se desfășoară în regim de sens unic pe un drum a cărei lățime variază de la 4 la 10 metri.

A fentat statul român cu peste 1 milion de euro 

Gheorghe Achiței a fost prins în urmă cu mai mulți ani când a încercat să fenteze statul prin neplata taxelor. Pentru a fenta plata impozitului, Achiței a construit blocurile cu banii persoanei juridice pe care o patronează și le-a vândut pe persoană fizică. Suma încasată de Gheorghe Achiței și pentru care nu a vrut să fie taxat este una uriașă, de circa 1,3 milioane de euro, probleme acestuia apărând acum mai mulți ani. În zona Iași – Voinești, unde vrea să construiască blocurile respective, Achiței a mai derulat un alt proiect imobiliar, care a stârnit numeroase controverse.

Vlad ROTARU

1 COMENTARIU

  1. Acest jegGOS de om.cica, Achizdei, este un tepar notoriu. A pacalit multi oameni … O sa vina si pentru el plata, oricat de multi scafandri si mirciulici ar avea prin Primaria Iasi …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here