Duminică, primarul a primit din partea ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Diploma „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” @ Este vorba despre cea de a doua distincție ca importanță în ierarhia celor acordate de Mitropolie @ Primarul a fost premiat în cadrul unei ceremonii organizată pentru sfințirea unei biserici finanțată în proporție de 80% de o familie de ieșeni @ „Premiul” vine după două decizii pe care primarul le-a luat în ultima perioadă la presiunea bisericii: aprobarea pelerinajului Sf. Parascheva în plin Cod Roșu de Covid și interzicerea marșului LGBTQ la sfârșitul lunii trecute @ ÎPS Teofan l-a medaliat și pe cumătrul primarului, inculpat alături de acesta într-un dosar DIICOT @ Harabagiu a primit Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”
Duminică dimineața, pe o scenă în fața căreia s-au strâns câteva zeci de credincioși, ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, l-a răsplătit pe primarul Mihai Chirica oferindu-i acestuia Diploma „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Distincția a fost oferită în cadrul ceremonialului religios organizat cu prilejul sfințirii bisericii cu hramul „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Șefii bisericii au fost însoțiți de un sobor de 40 de preoți, care au oficiat slujba de sfințire și au participat la o festivitate oraganizată în curtea școlii din proximitatea lăcașului de cult din cartierul Cantemir.
Diploma „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” a mai fost acordată de-a lungul timpului mai multor personalități, în special oameni de cultură sau ierarhi. Decizia ÎPS Teofan de a-l medalia pe Chirica cu cea de a doua distincție ca importanță în ierarhia bisericească vine după ce primarul a luat două decizii în de lung contestate, dar la cererea expresă a Mitropoliei. Mai precis, este vorba despre aprobarea pelerinajului Sf. Parascheva într-o perioadă în care municipiul Iași a intrat în Cod Roșu și în care spitalele se confruntă cu o avalanșă de pacienți infectați cu Covid 19 în stare critică. Nu trebuie omisă decizia luată de primar la începutul acestei luni, atunci când a decis să nu mai aprobe organizarea unui marș de susținere a drepturilor civile ale minorităților LGBTQ.
Și cumătrul penal Harabagiu a fost premiat de către mitropolit
Deși are probleme cu legea și este pus sub acuzare alături de Mihai Chirica într-un dosar penal instrumentat de DIICOT, Gabriel Harabagiu a fost premiat pe scenă de către același ÎPS Teofan. Mitropolitul i-a oferit acestuia distincția Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”. Ba mai mult înaltul ierarh l-a numit pe Harabagiu „viceprimar”, deși acesta nu mai ocupă funcția de mai bine de un an de zile.
ÎPS Teofan a spus despre Harabagiu că a susținut cu fonduri ridicarea lăcașului de cult, evitând însă să precizeze că este vorba de fonduri publice. Mitropolitul l-a mai lăudat pe Harabagiu pentru faptul că obișnuiește să meargă foarte des în pelerinaj la muntele Athos.
Biserica este împodobită în întregime în mozaic
Biserica cu hramul „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, care a fost sfințită în cursul zilei de duminică, impresionează prin arhitectura spectaculoasă, dar mai ales datorită faptului că este împodobită în întregime în mozaic din piatră naturală. Conform ziarului „Lumina”, peste 80% din fondurile necesare au fost asigurate de familia Doru și Valentina Teodor din Iași.
„Arhitectura bisericii este în formă de cruce, deasupra naosului fiind așezată o turlă bizantină. La intrare se află un pridvor deschis, inspirat de stilul brâncovenesc. Acoperișul pridvorului este sprijinit pe patru coloane, care sunt împodobite cu piatră sculptată manual. Intrarea este străjuită de o ușă din stejar, realizată la Mănăstirea Stavnic, și împodobită cu icoane în mozaic. Treptele de la intrare și pavajul pridvorului sunt din marmură albă de Rușchița, la fel cum este și pardoseala interioară a bisericii, care alternează cu plăci din granit gri”, mai scrie ziarul „Lumina” editat sub patronajul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.