Chirica îi crede pe ieșeni orbi și proști. Aceste blocuri sunt simple case în actele Primăriei

În Copou, pe strada Lt. Stoicescu a fost ridicat cu autorizație de „locuință individuală (unifamilială)” un bloc pe cinci niveluri și suprafață de 850 mp @ Beneficiarul este Radu Băcăoanu, dezvoltator controversat, apropiat al consilierului PNL Ciprian Bostan, membru al Comisiei de Urbanism @ Pe strada Fătu din zona Râpa Galbenă, cu autorizație pentru „extindere casă” a fost ridicat un adevărat palat pe patru niveluri @ Investitorul este Daniel Florin Simionese, acționar la Coninstal SRL, firmă abonată la contracte cu Primăria Iași pentru reabilitare școli și grădinițe

Nu trebuie să fi arhitect ori inginer constructor ca să îți dai seama că imobilele din imagini sunt blocuri în toată regula. Însă, aceleași clădiri figurează ca locuințe individuale în autorizațiile semnate de către primarul reales Mihai Chirica.

Astfel de autorizații nu sunt pentru oricine și fac viața mai ușoară doar șmecherilor imobiliari cu legături în Primăria Iași, care scapă astfel de birocrația împovărâtoare ce presupune luni de așteptare pentru avize, aprobări, PUZ, PUD etc. În plus, de multe ori regulamentul nu permite autorizarea unui bloc între case. Legea poate fi ocolită cu o autorizație pentru casă, care apoi devine bloc.

Băcăoanu în Copou: locuință individuală de 850 mp pe cinci niveluri

Imobiliarul Radu Băcăoanu a ridicat în Copou. pe strada Lt. Stoicescu, un imobil pe cinci niveluri (subsol, parter, două etaje și o așa-zisă mansardă), suprafața totală construită fiind de 850 metri pătrați.

Pare greu de crezut, dar acest mastodont a fost ridicat în baza unei autorizații emisă pentru „construire locuință individuală”. Terenul pe care a fost edificată construcția este de doar 750 metri pătrați.

Arhitectura clădirii nu are nimic în comun cu ceea ce ar putea fi căminul unei familii, fie ea numeroasă sau foarte înstărită.

Istoria acestui bloc a început în iulie 2018, când Primăria Iași emite pe numele lui Petrea Manuel Dan autorizația de construire nr. 723 pentru o locuință individuală, unifamilială, în baza unui PUZ aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Local în anul 2013. Potrivit documentului, imobilul urma să fie edificat pe un teren în suprafață de 710 mp situat în Copou, pe strada Locotenent Stoicescu, și ar fi trebuit să aibă un regim de înălțime S+P+2E+M, cu o amprentă la sol de 211 mp și o suprafață totală construită de 850mp.

La sfârșitul luni august 2018, Petrea Manuel Dan vinde terenul de 710 împreună cu autorizația de construire firmei Sitera Development SRL, compania dezvoltatorului Radu Băcăoanu. După începerea lucrărilor la imobil, vecinii din zonă au rămas perplecși când au văzut că locuința unifamilială se transformă într-un mastodont care le fură soarele. Au fost deschise mai multe acțiuni în instanță în care vecinii solicitau sistarea lucrărilor și anularea autorizației de construire, însă justiția s-a pronunțat până în prezent în favoarea dezvoltatorului imobiliar.

Băcăoanu i-a salvat vila consilierului PNL Bostan

Radu Băcăoanu este unul dintre cei mai controvesați dezvoltatori, multe dintre blocurile ridicate de acesta fiind contestate în instanță. De altfel, împotriva acestuia au fost obținute mai multe sentințe pentru anularea autorizațiilor de construire.

De asemenea, Băcăoanu este cunoscut ca un apropiat al consilierului PNL Ciprian Manuel Bostan, membru al Comisiei de Urbanism.

În urmă cu aproximativ un an de zile publicația locală Reporter de Iași dezvăluia că Radu Băcăoanu l-a ajutat pe Bostan să-și salveze casa în care locuiește, care făcea obiectul unei executări silite din cauză că nu-și plătise ratele la bancă.

„Soțiile celor doi erau prietene. Ciprian Bostan nu-și mai plătise ratele la bancă și casa era executată. Ca să nu ajungă la străini, Bostan a găsit colacul salvator la Radu Băcăoanu. I-a cumpărat casa dar nu l-a pus să se mute de-acolo. Schema e originală: la 80 de ani, socrii consilierului PNL au devenit asociați cu Băcăoanu într-o firmă, până la răscumpărarea imobilului”, au scris jurnaliștii de la www.reporteris.ro

Palatul de la Râpa Galbenă: „consolidare locuință”

În februarie, anul trecut Primăria Iași a emis autorizație pentru consolidarea unei locuințe în regim demisol, parter și etaj, pe strada A. Fătu nr. 8 din zona Râpa Galbenă.

De fapt, beneficarul investiției a demolat casa și a ridicat un adevărat palat pe patru niveluri și nu pe trei niveluri, așa cum este prevăzut în autorizația de construire. Mastodontul este vizibil de pe strada Arcu, în spatele clădirii ridicate pe locul Sălii Voința.

Beneficiarul autorizației este Daniel Florin Simionese, acționar în societatea comercială Coninstal, firmă de casă a Primăriei Iași. Firma a fost abonată ani la rând la contracte privind reabilitarea unor imobile precum școli și grădinițe.

Firma Coninstal este cea care a achiziționat un apartament pe care îl folosea de fapt fostul primar Gheorghe Nichita.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here