În perioada în care era director la Casa de Cultură a Studenților, actualul viceprimar Gabriel Harabagiu a făcut investiții pe un teren al primăriei @ Terenul a fost retrocedat, iar acum, Casa de Cultură a Studenților l-a dat în judecată pe Chirica pentru a recupera banii cheltuiți, adică vreo 4 miliarde lei vechi @ Recuperarea banilor a fost dispusă de Curtea de Conturi care a verificat Casa de Cultură în perioada în care era condusă de Harabagiu
Situația pe care o prezentăm mai jos este un exemplu perfect pentru a arăta cât de competenți sunt cei care conduc instituțiile statului și cu câtă ușurință își permit să irosească banii statului. În această batjocură sinistră sunt implicate două instituții care au fost conduse în ultima perioadă de Gabriel Harabagiu, actualul viceprimar al municipiului Iași. Este vorba despre Casa de Cultură a Studenților condusă până în anul 2016 de Gabriel Harabagiu și de Primăria municipiului Iași condusă de Mihai Chirica și actualul viceprimar. În perioada în care era condusă de Harabagiu, Casa de Cultură a Studenților a investit o sumă importantă de bani care s-a transformat în pagubă și asta deoarece fondurile au fost cheltuite pe un obiectiv care se afla pe o suprafață aflată în proprietatea primăriei care a fost ulterior retrocedată de municipalitate. Astfel, Casa de Cultură a rămas cu banii cheltuiți degeaba iar acum este reprezentată de consilierul local Bogdan Crucianu care încearcă să recupereze banii de la primăria lui Chirica și Harabagiu. Culmea, la rândul său Crucianu este considerat un apropiat al lui Chirica și Harabagiu fiind de notorietate faptul că a obținut funcție de director al CCS cu sprijinul acestora pe când cei doi erau încă membri ai PSD. Măsura de recuperare a banilor, nici mai mult nici mai puțin decât 374.676 lei, a fost dispusă de Curtea de Conturi care a verificat Casa de Cultură a Studenților (CCS) în perioada în care încă era condusă de Harabagiu.
Consilierul Crucianu a dat în judecată primăria
Numai că, Harabagiu nu a recuperat banii cât era director al instituției. Recent, CCS a dat în judecată municipalitatea reprezentată de Mihai Chirica pentru a recupera banii iar procesul a început pe 17 aprilie a.c. „Nu am avut încotro a trebuit să deschidem acest proces. E o chestiune de procedură. A fost și controlul Curții de Conturi care a spus să facem ceva să recuperăm banii. Am chemat în judecată primăria deoarece ne-a lăsat să investim banii în condițiile în care fusese notificată de faptul că terenul era revendicat”, a declarat Bogdan Crucianu.
Discuțiile vizează o suprafață de 677,3 mp teren aflată în spatele Casei ce Cultură a Studenților. Acest teren a fost atribuit în folosință gratuită printr-o Hotărâre a Consilului Local aprobată în anul 2003. Terenul a fost solicitat de CCS pentru realizarea a două bazine care să asigure rezerva de apă PSI. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a solicitat realizarea celor două bazine cu o capacitate totală 160 mc pentru eliberarea autorizației PSI. După ce i-a fost atribuit terenul CCS a încheiat un contract cu firma Constructii Unu SA pentru realizarea celor două bazine. Numai că în perioada în care muncitorii de la firma Construcții Unu realizau lucrările primăria primea notificări de revendicare a terenului. În data de 17.12.2015 instanțele ieșene au restituit în natură terenul către Sculy Logotheti Ștefan Radu Mihai Paul.
„Primăria a acționat cu vinovăție”
CCS solicită acum să fie despăgubită de primărie cu suma investită pentru realizarea celor două bazine 374.676 lei și asta deoarece nu a fost notificată că terenul era revendicat și a fost lăsată să cheltuie banii pentru cele două bazine.
„Subscrisa Casa de Cultură a Studenților solicităm obligarea pârâtei la plata sumei de 374.676 lei reprezentând contravaloarea investițiilor realizate de către unitatea noastră pe terenul atribuit în folosință. Solicităm instanței să constate că pârâta cu vinovăție a încălcat regulile de conduită și norme legale, prin actiunile sale , fapt ce a generat prejudicii unității noastre”, se arată în plângerea înaintată instanței.
De altfel, CCS arată că municipalitatea se face vinovată și de faptul că nu a verificat situația juridică a terenului înainte să fie atribuit pentru construirea celor două bazine.
„Notificarea formulată de Sculy Logotheti Ștefan Radu Mihai Paul a fost depusă în anul 2001 așa cum rezultă din numărul de înregistrare nr.1783/2001 deci cu 2 ani de zile anterior emiterii HCL”, a arătat Casa de Cultură în cererea de chemare în judecată îndreptată împotriva primăriei.
Se judecă și cu constructorul
7IAȘI a arătat într-una din edițiile anterioare că, în încercarea de a recupera ceva din banii investiți CCS a dat în judecată și firma Construcții Unu. CCS reclamă că firma de construcții nu a respectat termenul de execuție pentru bazine iar lucrările au fost de proastă calitate. În aceste condiții CCS solicită să fie despăgubită cu 100.000 euro.
“Firma Construcții Unu SA nu a respectat termenul final al lucrărilor, instituția noastră fiind nevoită să prelungească în două rânduri, în iunie 2009 și ianuarie 2010, aceste termene de recepție. Referitor la cele două rezervoare de apă, acestea s-au fisurat pe parcurs. Încercările noastre de a stabili cauzele de deteriorare a hidranților au rămas fără rezultat deși am solicitat opinia constructorului. Am solicitat antreprenorului schimbarea acestor rezervoare însă fără folos. Ulterior, am cîștigat procesul în instanță și i-am obligat să instaleze hidranți noi ”, se arată în acțiunea deschisă de CCS împotriva Moldoconstruct.
Constantin MAZILU