Societățile din subordinea Primăriei Iași, Salubris, Servicii Publice, Termoservice și Compania de Transport Public, au acționat instituția în instanță pentru neplata sumelor datorate și pentru achitarea penalităților de întârziere. Primăria Iași a ajuns să fie sufocată de datorii, atât furnizorii cât și societățile din subordine care prestează servicii de interes public fiind nevoite să apeleze la instanțele de judecată pentru recuperarea sumelor de bani și a penalităților. Zeci de procese sunt pe rolul instanțelor de judecată în care Primăria condusă de Mihai Chirica este chemată la bară pentru a-și plăti datoriile. Instituția plătește cu întârziere toate facturile, adunându-se sute de zile de întârziere. Directorii societăților recunosc că facturează penalități către Primărie doar pentru că îi obligă legislația fiscală, în caz contrar putând suporta aceste sume din buzunarul propriu. Primăria plătește anual penalități de milioane de lei pentru că nu are capacitatea de a-și achita furnizorii la timp. Primarul Mihai Chirica trăiește într-o realitate paralelă. Postările primarului vorbesc despre un oraș înfloritor în plină dezvoltare, în timp ce realitatea ne arată că Primăria este o instituție putredă, falimentară. Bugetul Primăriei este cosmetizat an de an pentru a lăsa împresia că poate suporta cheltuielile pentru aceste servicii publice. Execuția bugetară ne arată însă că Primăria rostogolește aceste datorii de la an la an, fiind permanent în incapacitate de plată. Chirica refuză să-și recunoască impotența administrativă și capacitatea de a rezolva situația, astfel ca an de an problemele finaciare se agravează. Investițiile sunt aproape de zero, iar bugetul este utilizat în proproție covârșitoare pentru salarii și cheltuieli de funcționare.
Salubris, penalități de 700.000 lei pentru 2023
Salubris SA Iași a dat în judecată Primăria în mai multe procese distincte prin care cere plata unor penalități de întârziere. Primăria nu plătește la timp facturile emise de către societatea de salubrizare, iar acest lucru atrage plata penalităților de întârziere. Salubris facturează lunar aproximativ 2 milioane de lei către Primăria Iași pentru serviciile de măturat și spălat, iar aceste sume nu sunt plătite de către municipalitate conform termenelor din contract. Periodic, Salubris dă în judecată Primăria, suma pretinsă în acest moment depășind 700.000 de lei. Directorul Salubris, Cătălin Neculau spune că societatea apelează la instanță pentru recuperarea sumelor întrucât Primăria refuză să recunoască penalitățile de întârziere. În schimb, Neculau nu ratează șansa de a-i găsi scuze primarului Mihai Chirica pentru situația dezastruoasă de la Primăria Iași.
„Avem un contract pentru măturat căile publice și hingherit. La finalul fiecărei luni noi facturăm, iar atunci când nu se plătește o factură calculăm automat aceste penalități în baza unui program. Când nu sunt plătite atunci apelăm la instanță.. În acest caz este vorba de penalități aferente anului 2023. Primăria plătește destul de mult, circa 2.000.000 lei lunar. Penalitățile înseamnă 0,02 la sută pe zi de întârziere. Primăria a avut foarte multe plăți de făcut și dacă nu îți vin banii de la bugetul de stat este destul de greu. Codul fiscal mă obligă să pun penalități, pentru că altfel, eu plătesc”, a declarat directorul Salubris SA Iași.
Primăria, cel mai rău-platnic client al Termoservice
O altă societate a primăriei, Termo-Service SA, nu își primește niciodată banii la timp de la municipalitate. Termoservice asigură administrarea imobilelor Primăriei și serviciul de termoficare al orașului. Primăria Iași este în topul rău-platnicilor, așa că Termoservice a ajuns să fie campionul proceselor intentate municipalității. Pe portalul instanțelor sunt înregistrate câteva zeci de procese în care societatea a dat în judecată Primăria Iași. Societatea cere judecătorilor să oblige municipalitatea să-și achite atât facturile pentru cheltuielile de administrare ale imobilelor instituției cât și penalitățile aferente. Directorul societății susține că, într-un final, autoritatea locală plătește facturile, însă mereu apar întârzieri.
„Procedural, așteptăm acumularea unor sume mai importante ca și penalități și apoi depunem acțiunea la instanță. De fiecare dată Primăria achită doar sumele aferente cheltuielilor de administrare și utilitățile, fără penalități. De accea, pentru penalități deschidem procese separate.” a spus Alin Aivănoaei, directorul Termo-Service SA.
Compania de Transport Public SA și Servicii Publice SA întâmpină aceleași probleme în relația cu Primăria Iași. Șefii societăților vorbesc cu reținere despre aceste probleme întrucât le este frică de reacția priamrului Mihai Chirica. Toți încearcă să coafeze situația și să lase impresia că situația este una normală. CTP asigură transportul persoanelor care beneficiază de gratuități din partea Primăriei, însă instituția condusă de Mihai Chirica nu achită la timp aceste subvenții. Deși contractul prevede plata sumelor datorate în maxim 60 de zile, Primăria înregistrează întârzieri enrome în decontarea acestor subvenții acordate din bugetul local. Directorul Cristian Stoica a evitat să discute despre această problemă spunând că se află într-o discuție în comisiile Consiliului Local. Și în cazul societății Servicii Publice întâlnim aceeași situație. Societatea nu încasează la timp facturile emise pentru serviciile prestate municipalității. Periodic, societatea deschide procese împotriva Primăriei. Anual, Primăria primește zeci de facturi din partea celor patru societăți, însă înregistrează întârzieri cumulate de sute de zile. Penalitățile pe care Primăria trebuie să le plătească către acestea depășește valoarea de 1 milion de lei, bani care se irosesc din cauza incompetenței celor care conduc instituția.
7IAȘI i-a cerut viceprimarului Daniel Juravle să explice de ce Primăria achită cu întârziere aceste. A promis că se informează și revine cu un răspuns, deși prin prisma funcției pe care o ocupă ar fi trebuit să cunoască aceste probleme. Și să aibă și soluții. Juravle nu a revenit cu nicio explicație și. ulterior, nu a mai răspuns la telefon.
Vlad ROTARU