Milionarul Gheorghe Cheșcu a amenajat ilegal un magazin, s-a extins pe domeniul public și a blocat căile de acces ale unui bloc, fapt pentru care a fost amendat cu 2.000 de lei de către Poliția Locală, cu un răgaz de 6 luni pentru obținerea autorizației de construire @ Aceeași instituție a amendat un amărât dintr-o mahala de pe dealul Galatei cu 15.000 de lei pentru că a improvizat o casă și o anexă, primind termen de intrare în legalitate de doar 3 luni @ Misiune Imposibilă pentru ieșenii de rând care așteaptă și doi ani de zile pentru ca Primăria Iași să elibereze o autorizație de construire
Primăria Iași și Poliția Locală lucrează cu dublu standard și când vine vorba de amenzi. Culmea, de înțelegere și compasiune se bucură dezvoltatorii care rulează milioane de euro, iar oamenii de rând sunt tratați cu maximă exigență.
Punem în oglindă două cazuri în care inspectorii Poliției Locale au tratat cu unități de măsură diferite două abateri asemănătoare.
În primul caz, omul de afaceri Gheorghe Cheșcu, unul dintre cei mai influenți dezvoltatori imobiliari din Iași, a fost amendat cu doar 2.000 de lei pentru că a unit un spațiu comercial de pe strada Vasile Lupu cu un apartament de la parterul blocului, edificând astfel imens magazin cu birouri și spații de depozitare. În plus, Cheșcu, prin firma Flux SRL, s-a făcut stăpân și pe spațiul verde al blocului de pe strada Vasile Lupu 86, dar și pe aleile pe care le-a blocat prin realizarea lucrărilor.
Al doilea caz, l-am cules din sălile de judecată, unde C.G. se judecă pentru anularea unei amenzi de 15.000 lei pe care a primit-o de la aceeași Poliție Locală pentru că și-a încropit o casă de locuit și o anexă cu destinația grajd. Construcțiile au fost improvizate pe strada Galbeni, într-o mahala de pe dealul Galatei, unde câteva familii duc un trai simplu în condiții precare.
Cheșcu și-a angajat avocați și a contestat amenda
Poliția Locală s-a prezentat la magazinul Flux de pe strada Vasile Lupu 86 pe 18 ianuarie, la trei zile după ce 7IAȘI a scris despre extinderea ilegală a spațiului comercial.
Procesul verbal de sancționare a fost întocmit 11 zile mai târziu, pe 29 ianuarie, când inspectorul Cristian Șcrab de la Poliția Locală a constatat că „contravenienta SC Flux SRL, reprezentată prin domnul Tudor Cheșcu, a efectuat lucrări de construire în Iași strada Vasile Lupu nr. 86 bl. Sc A, ap. 1, respectiv a schimbat destinația spațiului de locuit în spațiu comercial cu acces din exterior prin balcon, amenajând intrare și închidere balcon extins perimetral stradă realizând podeț acces trotuar construind și cale de trecere închisă cu panouri sandwich, unind acest apartament cu spațiul comercial existent fără să dețină autorizație de construire”.
Pentru toate aceste abateri constatate, Flux SRL a fost amendată cu doar 2.000 de lei, oferindu-i-se un răgaz de 6 luni pentru intrarea în legalitate, adică pentru obținerea autorizației de construire.
Câteva zile mai târziu, firma lui Cheșcu a înregistrat la Judecătoria Iași plângerea împotriva procesului verbal de amendă.
„Se reține prin actul contestat că data constatării este 29.01.2021, iar controlul a fost realizat în data de 18.010.2021. Vă rugăm să aveți în vedere că și din acest punct de vedere procesul verbal de contravenție este lovit de nulitate absolută, întrucât nu se poate reține că subscrisa ar fi săvârșit presupusa contravenție într-o singură zi, iar acea zi ar fi chiar ziua controlului”, se arată în plângerea depusă de Flux SRL la Judecătoria Iași.
Amendă 15.000 de lei pentru o casă la care nu se poate ajunge cu mașina
Strada Galbeni coboară abrupt dealul Galatei pe o potecă betonată care poate fi parcursă doar la pas și nu cu mașina. Aici, câteva familii își duc traiul zilnic ca la sat, printre construcții improvizate pe lângă care au răsărit magazii și grajduri.
În acest labirint, Poliția Locală a găsit drumul până la poarta lui C.G. pe care l-a amendat cu 15.000 de lei pentru că și-a ridicat casa în care locuiește și o anexă cu destinația grajd. În procesul verbal de sancționare, inspectorii au prevăzut un termen de doar 3 luni de zile pentru obținerea autorizației în construire.
Un termen imposibil de respectat! În doar trei luni de zile, ieșeanul de rând ar trebui să obțină certificat de urbanism, avize de la toate instituțiile implicate, să realizeze proiectul și să obțină și autorizație de construire. Misiune imposibilă!
Tudor LEAHU