Primarul Mihai Chirica l-a luat sub aripa sa pe Cristian Bolobiță, „investitor imobiliar” care a făcut prăpăd în Pașcani, înainte de a deveni „om de afaceri emblematic” al municipiului Iași @ O autorizație de construire unică în țară, emisă pentru firma lui Bolobiță, a fost anulată de instanțele de judecată, dar primarul Dumitru Pantazi continuă să protejeze investitorul „strategic” al Pașcaniului @ Procent de Ocupare a Terenului – 100%, Coeficient de Utilizare a Terenului – 2,13 și 0 metri distanță față de vecin, sunt parametrii incredibili ai autorizației emise de Primăria Pașcani pentru o clădire a Auto Trans Com SRL, firma lui Cristian Bolobiță @ Terenurile de sub clădiri au fost concesionate de Bolobiță de la primărie cu 60 de bani pe metru pătrat, tarif sub cel perceput pentru o tarabă în piață @ La fel ca la Iași, unde adresa unui monument istoric a fost schimbată peste noapte, Bolobiță a construit la Pașcani pe strada Grădiniței nr.11 cu autorizație pentru strada Grădiniței nr. 18A @ Dumitru Pantazi, primar de Pașcani, a rămas încremenit în timp în epoca baronilor PSD, și la 5 minute după ce a fost confruntat de reporterii 7IAȘI, l-a chemat la sediul primăriei pe Bolobiță pentru a-l informa despre faptul că presa este pe urmele sale @ Nu am apucat să ieșim din sediul Primăriei Pașcani, că Bolobiță luase poziția de drepți la ușa lui Pantazi
După ce și-a pus Pașcaniul la picioare, dezvoltatorul imobiliar Cristian Bolobiță a bătut la porțile Iașului, găsind adăpost sub aripa protectoare a primarului Mihai Chirica.
Bolobiță a s-a remarcat astfel ca fiind unul dintre dezvoltatori imobiliari favorizați în raport cu deciziile Primăriei Iași. Scandalurile legate de investițiile acestuia s-au ținut lanț, iar Chirica a strâns din dinți și a scos cu mâinile sale castanele fierbinți din foc. Cu ce preț și cine l-a plătit?
Până să ajungă însă la inima și buzunarul lui Chirica, Bolobiță și-a făcut de cap în Pașcani, orașul său natal. Așa s-a ajuns ca firma omului de afaceri, Auto Trans Com SRL, să pună stăpânire pe o bucată din Pașcani și să construiască fără să respecte cele mai elementare reguli de urbanism.
Autorizația 105, o enormitate anulată de instanță
La finalul anului 2013, Curtea de Apel Iași emite sentința defintivă prin care anulează autorizația de construire nr. 105/ 27.10.2010 emisă de Primăria Pașcani pentru firma Auto Trans Com SRL, deținută de Cristian Bolobiță. Probabil că vorbim despre o autorizație unică în România, având în vedere paramertrii extremi din cuprinsul acesteia. Mai pe șleau spus, prin această autorizație i s-a permis lui Bolobiță să construiască cât vrea și cum vrea. Procent de Ocupare a Terenului – 100%, Coeficient de Utilizare a Terenului – 2,13 și 0 metri distanță față de vecin, sunt parametrii incredibili ai autorizației emise de Primăria Pașcani pentru o clădire a Auto Trans Com SRL.
Procesul prin care s-a cerut anularea autorizației de construire a fost deschis de către Prefectura Iași urmare a unui control realizat de Regionala Inspectoratului de Stat în Construcții la începutul anului 2012. Un an mai târziu, Trbunalul Iași dispunea anularea autorizației. După, câteva luni, în noiembrie 2013, Curtea de Apel Iași, menține hotărârea ca fiind definitivă.
„Documentația pentru autorizarea lucrărilor de construire ce a stat la baza emiterii actului contestat, propune realizarea unei construcții pentru servicii, pe terenul în suprafață de 120 mp, cu regim de înălțime P+1E, POT 100%, CUT 2.13 și distanța față de vecinătăți de 1m față de vecinul din E și 0,00m față de limita de N și V.
Prin Planul Urbanistic General al municipiului Pașcani s-a stabilit faptul că, pentru terenul aflat în UTS 46, subzona 46 ID1, procentul de ocupare al terenului va fi de maxim 70%, CUT de maxim mc/mpc iar pentru unitățile noi se va dispune retragerea cu minim 8m față de aliniamentul general”, se arată în hotărârea instanței.
Însă, în „Republica Separatistă Pașcani”, de cele mai multe ori, nu legea dictează.
60 de bani pe metru pătrat, adresă schimbată
La fel ca în mai recentul caz de la Iași, în care adresa unui monument istoric a fost schimbată pentru ca Bolobiță să construiască un bloc, la Pașcani, autorizația a fost emisă pentru strada Grădinței nr. 18 A, iar imobilul a răsărit la numărul 11, susțin funcționarii primăriei.
Aici, Bolobiță stăpânește trei terenuri, toate concesionate de la Primăria Pașcani pentru un preț de nimic. Este vorba de terenuri situate în centrul municipiului, cu deschidere la una dintre străzile centrale. Terenurile au fost concesionate direct, fără licitație, bucată cu bucată, astfel încât, în cele din urmă, Bolobiță a pus stăpânire pe mai bine de 700 metri pătrați din terenurile Primăriei Paăcani.
În 2009, Auto Trans Com SRL primește în concesiune directă de la Primăria Pașcani 120 metri pătrați pentru 733 de euro/an (1,2 lei/mp/lună). Ulterior, tot prin concesiune directă, fără licitație, firma lui Bolobiță mai ia de la primărie două terenuri lipite de primul, 290 metri pătrați pentru 2.697 lei/ an (70 de bani/mp/lună) și 300 de metri pătrați pentru 2.369 lei/an (60 de bani/mp/lună).
Pantazi l-a anunțat pe Bolobiță. Presa îi investighează afacerile
Am încercat să obținem informații și reacții oficiale de la Primăria Pașcani cu privire la autorizația anulată de instanță. Primarul Dumitru Pantazi ne-a poftit în birou și ne-a spus să-i trimitem o solicitare scrisă.
După aproximativ un sfert de oră după ce am păsit sediul Primăriei Pașcani, la poarta instituției s-a prezentat chiar Cristian Bolobiță, care i-a comunicat persoanei de la intrare că a fost chemat de către primar. A stat aproximativ cinci minute în biroul primarului, după care a plecat. Nu este greu de ghicit de ce l-a chemat Pantazi pe Bolobiță la birou. Presa era pe urmele sale, iar afaceristul trebuia informat.
Mai târziu, omul de afaceri Cristian Bolobiță nu a răspuns la telefon. În consecință, nu putem prezenta o reacție ori un punct de vedere al acestuia.
Pantazi, trimis în judecată de DNA pentru o autorizație de construire
În prezent, primarul municipiului Pașcani este judecat după ce DNA a finalizat o anchetă în care a constat că acesta a comis fapte legate de acte de corupție cu privire la emietrea unei autorizații de construire. Mai precis, acesta ar fi emis ilegal o autorizație de construire pentru construirea unui fast-food, beneficar fiid firma Perla Neagră SRL.
Bolobiță a intrat cu cizmele murdare în Iași. Scandalurile se țin lanț!
În anul 2015 în zona Bucșinescu pe strada Adunați nr.25, Bolobiță a recepționat un bloc înainte să fie finalizat. În plus, Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că o parte din lucrări au fost realizate fără autorizație de construire. În plus, s-a constatat că lângă blocul respectiv Bolobiță a amenajat o parcare pe terenul primăriei fără să plătească nici un leu.
Același Cristain Bolobiță este acuzat de faptul că pe strada Octav Botez a construit un bloc după ce a demolat ilegal o casă aflată pe lista monumentelor istorice.
De asemenea, pe șoseaua Nicolina, vis a vis de Lidl, Bolobiță construiește un bloc de 6 etaje în condițiile în care în PUZ era prevăzută o clădire cu maxim 3 nivele. Asta după ce a concesionat de la Primăria Iași un teren la un preț subevaluat.
Tudor LEAHU