Sfidând studiile urbanistice, Primăria Iași a autorizat construirea a încă două etaje la blocurile ridicate de firma omului de afaceri Gheorghe Cheșcu în zona Piața Doi Băieți @ Șefii municipalității speculează discreționar, în favoarea dezvoltatorilor care fac parte din camarila lui Mihai Chirica, o prevedere a legii privind autorizarea lucrărilor de construire care dă posibilitatea suplimentării cu 20 la sută a suprafeței construite @ Pe șleau, Chirica decide cine construiește și cine nu construiește un etaj în plus @ În privința blocurilor lui Cheșcu, în regulament scrie negru pe alb: „Regim de înălțime maxim P+2E cu respectarea distanței minime între clădiri, jumătate din înălțimea clădirii celei mai înalte” @ Distanța dintre blocuri trebuia să fie de minim 10,5 metri, iar în realitate aceasta este de doi pași @ Primăria Iași a suplimentat cu câte un etaj autorizațiile pentru blocurile din care vecinii își strâng mâna unul altuia de la geam
„20%” este noua valută care unge relațiile dintre dezvoltatorii imobiliari și șefii Primăriei Iași. Este vorba de procentul maxim cu care poate fi suplimentată suprafața construită a unui bloc. De cele mai multe ori procentul de 20 la sută înseamnă un etaj în plus, iar autorizarea acestuia se traduce în creșterea încasărilor unui dezvoltator imobiliar cu câteva sute de mii de euro. Dacă un investitor are sau nu voie să ridice acest etaj în plus, depinde de Mihai Chirica. În Iași, aprobarea acestui etaj suplimentar se face discreționar, dovadă fiind faptul că „dezvoltatorii de casă ai primarului” construiesc acest etaj chiar înainte de a obține autorizație.
Citeste si: Bodea și Chirica, la fel ca Dragnea! „Merțane” și vile de la „Mătușa Tamara”
Două etaje, 400.000 de euro
Schimbând regulile din mers, Primăria Iași a eliberat firmei lui Gheorghe Cheșcu, Flux SRL, două autorizații de construire care încalcă chiar regulamentul care a stat la baza emiterii acestor documente. Jongleria are și un preț: două etaje în plus, suprafața construită totală fiind suplimentată cu aproximativ 400 de metri pătrați, adică un adaos la venituri de 400.000 de euro în conturile Flux SRL.
O clădire este transformată în bloc cu 6 etaje în loc de 5 etaje, iar a doua cu 3 etaje în loc de 2 etaje.
În primul caz, Cheșcu primește aprobare pentru încă 8 apartamente peste numărul celor autorizate inițial, iar în cel de al doilea caz numărul spațiilor cu destinație birou crește la 9.
Istoria acestei afaceri imobiliare scandaloase atât din perspectiva monstruozității urbanistice cât și a parcursului documentelor eliberate de Primăria Iași începe în iunie 2017, când firma Flux SRL obține prima autorizație de construire pentru un bloc cu parter și 5 etaje, lângă Piața Doi Băieți. Autorizația a fost emisă în temeiul unui PUZ realizat în 2008 care prevedea clar că blocul nu poate fi mai înalt de 5 etaje. La eliberarea acestei autorizații, Primăria Iași nu a ținut cont de faptul că imobilul propus este înghesuit între blocuri la o distanță de doar câțiva metri de ferestrele vecinilor și că accesul se făcea pe o alee pietonală.
Un an mai târziu, în iunie 2018, este emisă a doua autorizație de construire pentru un bloc învecinat cu deschidere la strada Vasile Lupu. De această dată, autorizația este eliberată în baza unui PUD (Plan Urbanistic de Detaliu), document care impune ca noua clădire să aibă maxim două etaje peste parter.
Citeste si: Dovada că DNA doarme: patru apartamente, ilegal pentru Chirica!
Regulament: minim 10,5 metri distanța între clădiri. Realitatea: doi pași între blocuri
În ianuarie 2019, vine bomba! Primăria Iași emite două autorizații în aceeași zi, cu numere consecutive, prin care aprobă câte un etaj (în limita a 20% din suprafața construită) pentru cele două clădiri învecinate. Pentru Cheșcu, șefii Primăriei Iași au șters pe jos cu regulamentul urbanistic.
„Regim de înălțime: maxim P+2E cu respectarea distanței minime între clădiri (jumătate din înălțimea clădirii celei mai înalte, dar nu mai puțin de 3,00 metri)”, se arată în PUD-ul care a stat la baza emiterii primei autorizații.
Mai precis, având în vedere că, prin suplimentarea cu un etaj, nivelul de înălțime a unei clădiri a crescut la 21 de metri, rezultă că distanța dintre cele două blocuri trebuia să fie de minim 10,5 metri. Însă, în realitate între cele două clădiri distanța se măsoară în pași, mult sub zece metri.
Citeste si: Rețeaua Chirica – Gafita: 400.000 de euro, dispăruți fără urmă
Etajul suplimentar, construit înainte de autorizație
În ediția anterioară, 7IAȘI a prezentat un alt caz scandalos din șirul tunurilor imobiliare „20%”. Pe final de an, primarul Mihai Chirica a semnat ilegal o autorizație de construire pentru supraetajarea unui bloc turn din Copou, pe strada Aleea Sadoveanu. Etajul autorizat în decembrie a fost construit cu cel puțin jumătate de an înainte, după cum se poate lesne observa în imaginile surprinse de camerele „google streets” în decembrie 2018. Tunul investitorului, care trebuia să primească amendă pentru că a construit ilegal în loc de autorizație, este de aproximativ 600.000 de euro. Nici autorizația inițială, emisă în 2017, nu a fost respectată. La demisol trebuiau amenajate locuri de parcare, dar în loc au fost construite apartamente în care s-au mutat deja famili. Claudiu Sever Oanea este omul din spatele acestui tun imobiliar, un personaj controversat care a mai construit ilegal. O altă investiție derulată de același om de afaceri, tot pe Aleea Sadoveanu, câțiva metri mai încolo, face obiectul unui dosar penal, deoarece inspectorii primăriei au semnat în fals un proces-verbal de recepție la finalizarea lucrărilor. Tot în decembrie, Primăria Iași i-a autorizat lui Vasile Chirica, unchiul primarului, transformarea unei magazii într-o clădire cu patru apartamente, deși imobilul fusese edificat cu mult înainte, iar beneficiarul trebuia amendat.
Tudor LEAHU