Un comerciant din anturajul primarului Mihai Chirica si al viceprimarului Gabriel Harabagiu a trantit fara nici o autorizatie si fara contract un chiosc mare cat o locuinta langa Piata Nicolina @ Aparatul Primariei Iasi il protejeaza pe Marian Raileanu, dar evacueaza alti tonetari pentru abateri marunte
In orasul regal al urmasului Doinei Cornea apar din neant tot felul de anomalii urbanistice, dupa chipul si asemanarea primarului Mihai Chirica.
De cateva saptamani bune, o monstruozitate de chiosc, mare cat o casa, bantuie Piata Nicolina din Iasi. O constructie ce se aseamana cu o poiata de gaini de la Podu Iloaiei troneaza la intrarea in piata, ocupand aproape in totalitate trotuarul destinat circulatiei pietonale. Este vorba de o constructie de aproximativ 50 metri patrati realizata pe domeniul public fara ca proprietarul sa detina autorizatie de construire si fara a detine contract de inchiriere sau concesiune pentru terenul respectiv. Totul intr-o zona foarte aglomerata, traficata, pe unde trec zilnic politistii locali fara sa le pese de ceea ce se intampla acolo. Orice verificare a fost evitata in mod deliberat, semn ca este o afacere a celor din anturajul cuplului Chirica – Harabagiu.
De aproximativ o luna de zile, autoritatile locale stiu ca noi am aflat despre aceasta ilegalitate. Nu s-au sinchisit in niciun fel sa o stopeze sau macar sa mimeze acest lucru. La momentul in care Politia Locala a fost intrebata despre aceasta constructie ilegala, chioscul nu era finalizat. Nu au luat nicio masura si l-au lasat sa se desfasoare in voie, pe domeniul public, pana a terminat constructia.
Teren ocupat fara acte
Chioscul in cauza apartine societatii Raimar Com SRL din comuna Miroslava. Potrivit datelor oficiale de la Registrul Comertului, SC Raimar Com SRL il are ca unic asociat si administrator pe Marian Raileanu. Firma a fost infiintata in anul 2002 la Braila, iar in a doua jumatate a anul 2017 a fost transferata la Iasi, cu sediul in comuna Miroslava, vis-a-vis de Antibiotice. Tot anul trecut, concomitent cu schimbarea sediului, a fost schimbat obiectul principal de activitate al firmei in ”fabricarea produselor din carne”. Pe numele societatii in cauza Primaria Iasi nu a eliberat nicio autorizatie de construire chiosc in zona respectiva. Insa ”bomba bombelor” este faptul ca societatea nu are contract incheiat cu Primaria Iasi pentru inchirierea sau concesionarea terenului respectiv. Sursele noastre din Primaria Iasi ne-au confirmat acest lucru si ne-au furnizat mai multe detalii importante. Din momentul in care reporterii 7 IASI au inceput sa se intereseze de legalitatea constructiei si de acte, unii functionari au primit sarcini sa produca documente care sa dea o aparenta de legalitate. Astfel, in lipsa unui contract de inchiriere legal, s-a decis sa se intocmeasca retroactiv o nota de constatare care sa ii permita societatii in cauza sa achite taxa de folosinta a terenului. In fapt o ilegalitate prin care sa acopere alta ilegalitate.
Primaria, o retea mafiota
Pe data de 16 iulie, reporterii 7 IASI au solicitat Serviciului Control Urbanism din cadrul Politiei Locale sa precizeze daca proprietarul respectivei constructii detine autorizatie de construire si documente pentru inchirierea terenului. Dupa trei saptamani in care au evitat sa dea un raspuns, reprezentantii Politiei Locale ne-au confirmat ca pentru respectiva constructie nu a fost eliberata o autorizatie de construire. In schimb, nu ne-au oferit alte detalii cu privire la modul de detinere al terenului si ce masuri au dispus impotriva proprietarului care a edificat in mod ilegal acea constructie. Au evitat un raspuns direct, semn ca treaba cu lipsa autorizatiei e sensibila. Asa ca au pasat problema inapoi, catre origini, si ne-au indrumat catre Primariei Iasi. Exact ca intr-o retea mafiota. Nimeni nu stie nimic, nimeni nu a auzit nimic, nimeni nu spune nimic. La Primaria Iasi, povestea se reia. Purtatorul de cuvant, Sebastian Buraga preia cu dibacie problema spre solutionare. Dupa o saptamana, extenuat de atata munca si documentare, paseaza ”mortul”, la randul sau, catre Vasile Tiron, director executiv al Directiei Relatii Publice. Cu ”mortaciunea” in curte, Vasile Tiron s-a facut nevazut. Nu raspunde la telefon, nu este de gasit la serviciu si nici nu a delegat sarcina catre o alta persoana pentru solutionare, tergiversand astfel transmiterea unui raspuns incomod care arata de fapt adevarata fata a administratiei Chirica.
„Chioscarii” fara pile si concurentii lui Harabagiu, evacuati
De cateva luni, primarul Chrica trambiteaza modernizarea orasului, in ceea ce priveste comertul stradal. Au fost cateva actiuni, de ochii lumii, de demolare sau de ridicare a unor chioscuri. In fapt, pe langa chiocurile ilegale, la pachet, au fost puse la pamant si cateva afaceri care il incurcau pe viceprimarul Harabagiu. Pe de alta parte, au inceput sa rarsara in oras mai multe module apartinand unor apropiati ai cuplului Chirica-Harabagiu. In fapt, toata aceasta mascarada are scopul de a face loc pe piata pentru gasca de acoliti a noii oranduri din primarie. In Copou, Chirica a daramat chioscul de la intrarea in stadionul Emil Alexandrescu pe motiv ca ocupa o suprafata mai mare de teren decat cea detinuta prin contract. Neoficial, proprietarii chioscului din Copou banuie ca afacerea lor a fost distrusa pentru ca incurca business-ul lui Gabriel Harabagiu, actual viceprimar si cumatru cu primarul Chirica. De altfel, Harabagiu detine doua rulote in parcul Expozitii unde ocupa o suprafata de trei ori mai mare decat cea contractata. Ba mai mult, Harabagiu achita chirie doar 7 luni pe an desi ocupa terenurile in cauza tot timpul anului. Pentru Harabagiu, cumatrul sau Mihai Chirica nu a actionat cu aceeasi unitate de masura. Reporterii 7 IASI au dezvaluit mai multe nereguli in ceea ce priveste modalitatea de gestionare a comertului stradal pe domeniul public de catre Primaria Iasi. Chirica a pus lupul paznic la oi. Harabagiu detine o afacere de street-food si estein acelasi timp, cel care controleaza acest segment si decide cine primeste sau nu dreptul de a detine o afacere de acest gen. El practic isi alege pentru sine si pentru acolitii sai cele mai bune locatii si suprima concurenta atunci cand vor. Cei doi ”cumetri” au privatizat astfel domeniul public utilizandu-l in propriul interes.
Rares NEAMTU