Chiar înainte de pandemia de COVID-19, din care UE abia acum își revine, oamenii de știință chinezi dezvoltau cel puțin două vaccinuri împotriva coronavirusului, potrivit unui raport al Comisiei de Sănătate din Senatul SUA, publicat de Axios.
Rezultatele investigației nu dau un răspuns concret la întrebarea cum a început pandemia, ci oferă o evaluare a celor două teorii principale: transmiterea virusului de la animale sălbatice la om și un accident într-un laborator guvernamental chinez. Potrivit senatorilor republicani care au lucrat la raport, cea mai recentă versiune este mai puternică. Totuși, Senatul SUA înclină spre versiunea că virusul s-a răspândit dintr-un laborator guvernamental chinez.
Senatorii subliniază că ambelor teorii le lipsesc dovezi cheie de coroborare care ar putea fi obținute prin informații sau care vor rămâne necunoscute. Totuși, în versiunea lor privind răspândirea virusului din laborator, senatorii se bazează pe următoarele teze:
-oamenii de știință nu au descoperit niciun virus natural cu aceeași compoziție ca și coronavirusul;
-există dovezi că virusul circula în Wuhan înainte de primele cazuri cunoscute legate de „piața umedă“;
-cercetătorii chinezi par să fi început dezvoltarea a cel puțin două vaccinuri COVID în noiembrie 2019 (înainte de izbucnirea pandemiei);
– în 2019, când a putut apărea virusul, au existat numeroase plângeri cu privire la siguranța laboratoarelor chinezești.
La începutul lui aprilie 2023, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut autorităților chineze să împărtășească informații despre originea COVID-19, spunând că „China deține cheia înțelegerii originii COVID-19”. Ca răspuns, China a respins acuzațiile OMS și a îndemnat organizația să nu devină un instrument de politizare a problemei originii coronavirusului.
Autoritățile chineze au reacționat, luna trecută, după ce șeful FBI, Christopher Wray, a declarat că originea apariției coronavirusului care provoacă Covid-19 este „cel mai probabil” „un potențial incident de laborator”. China spune că afirmația nu are „nicio credibilitate” și îndeamnă SUA „să respecte știința”, potrivit Reuters.
„FBI a evaluat de ceva timp că originile pandemiei sunt cel mai probabil un potențial incident de laborator din Wuhan”, a declarat Wray pentru Fox News, adăugând că evaluarea s-a bazat pe cercetările efectuate de analiștii agenției, inclusiv oameni de știință, și că „activitatea noastră legată de acest lucru continuă”. Comentariul său vine după ce WSJ a scris că Departamentul Energiei din SUA a concluzionat că pandemia a fost rezultatul unei scăpări a virusului dintr-un laborator din Wuhan. China a negat comentariile șefului FBI, afirmând că se opune ferm oricărei forme de „manipulare politică” a faptelor.
„Pe baza istoricului slab de fraudă și înșelăciune a comunității de informații americane, concluziile pe care le trag nu au nicio credibilitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, reporterilor la Beijing. „Îndemnăm SUA să respecte știința și faptele”, a mai adăugat acesta. Susținerea publică de către Wray a teoriei scurgerii din laborator contravine concluziilor mai multor studii științifice importante, precum și evaluărilor altor agenții de informații americane. Wray nu a explicat care sunt dovezile care au stat la baza concluziei FBI. „Nu există o mulțime de detalii pe care să le pot împărtăși și care nu sunt clasificate, a spus el. În interviul de marți, Christopher Wray a afirmat că China „a făcut tot posibilul ca să împiedice” eforturile de a se identifica sursa pandemiei.