National Office Center (NOC), una dintre cele mai mari clădiri de birouri din Iași, funcționează ilegal, fără „autorizație de securitate la incendiu” @ În clădirea mamut de pe Șoseaua Națională s-au mutat deja mai multe firme cu zeci de angajați, iar proprietarul continuă să scoată spații la închiriere pentru zeci de mii de euro pe lună @ Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași susține într-un răspuns transmis redacției 7IAȘI că proprietarul, Dirot Comp SRL, firmă deținută de milionarul Gheorghe Cheșcu, nici măcar nu a solicitat emiterea autorizației de securitate @ Nu avea cum, deoarece a construit ilegal fără să respecte autorizația de construire @ „(…) punerea în funcțiune a construcțiilor și amenjărilor noi și a celor la care s-au executat lucrări de modificare și/sau de schimbare a destinației se face numai după obținerea autorizației de securitate la incendiu”, avertizează ISU în același răspuns transmis 7IAȘI @ Milionarul Cheșcu nu poate intabula clădirea de birouri, un mastodont cu o suprafață de peste 10.000 mp, deoarece nu a respectat autorizația de construire @ Cheșcu a construit clădirea de pe Șoseaua Națională în perioada de glorie a Mafiei Imobiliare @ Între timp a devenit coleg cu primarul în Dosarul Flux, trimis în judecată de DNA, iar Mihai Chirica se face că nu-l mai cunoaște
„Corporatiști”, zeci de angajați ai firmelor care au închiriat spații de birouri, au populat clădirea National Office Center (NOC) de pe Șoseaua Națională, deși imobilul a fost pus în funcțiune ilegal, fără „autorizație de securitate la incendiu”.
Într-un răspuns transmis redacției 7IAȘI, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a arătat că proprietarul clădirii nici măcar nu a solicitat autorizația de securitate la incendiu și că National Office Center, una dintre cele mai mari clădiri de birouri din municipiu, funcționează ilegal, deoarece „punerea în funcțiune a clădirii se face numai după obținerea autorizației de securitate la incendiu”.
Cu toate acestea, milionarul Gheorghe Cheșcu, cel care deține clădirea prin intermediul firmei Dirot Comp SRL, continuă să scoată la închiriere spațiile de birouri pentru tarife de zeci de mii de euro pe lună.
„(…) nu s-a solicitat autorizația de securitate la incendiu, nefiind astfel certificată asumarea măsurilor de securitate la incendiu specifice acestei categorii de obiective.
Conform art.30.1 alin (1) din Legea 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, punerea în funcțiune a construcțiilor și amenajărilor noi și a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare și/sau schimbare a destinației se face numai după obținerea autorizației de securitate la incendiu.
Nerespectare acestor obligații reprezintă contravenție și se sancționează conform legislației specifice domeniului situațiilor de urgență” , se arată în răspunsul transmis redacției de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sutrdza” Iași.
Conform prevederilor legale, autorizația de securitate la incendiu se emite, după finalizarea clădirii și doar după ce, specialiștii ISU verifică în teren, la fața locului, dacă sunt respectate toate normele de securitate, dar și dacă imobilul a fost edificat în conformitate cu proiectul care anterior a primit aviz de securitate la incendiu.
Chirii ca la Palas. Zeci de anunțuri promovate pe site-urile de imobiliare
În ultimele zile, site-urile specializate în imobiliare au fost invadate de anunțuri care promovează oferta de spații de biroruri scoase la închiriere în clădirea NOC. Tarifele sunt de top, comparabile cu cele de la Palas Campus. Chiria pe metru pătrat este de 13 euro, la care se adaugă un tarif de administrare de 3,5 euro/mp. Prețurile nu inlud TVA.
Sunt ofertate spații de 300 metri pătrați, dar și de peste 2.500 metri pătrați. Astfel, un spațiu de 300 metri pătrați este scos la închiriere pentru 3.900 de euro/lună, iar unul mult mai mare, de 2.500 metri pătrați, pentru 32.500 de euro pe lună.
„Spatiul pentru birouri propus spre inchiriere este situat in Iasi , zona Centru (la 3 min de Ansamblul Palas Mall, pret 13 euro/mp). (…) Construit special pentru a oferi companiilor nationale si multinationale confortul, siguranta, dotarile premium si functionalitatea unor spatii de birouri clasa A, cladirea se adreseaza partenerilor din sectorul business, aflati in cautarea unui mediu de lucru modern, flexibil si ultraperformant, care sa raspunda solicitarilor si necesitatilor activitatilor profesionale specifice si care sa contribuie la dezvoltarea afacerii si la cresterea performantei si satisfactiei angajatilor lor.
Cladirea de birouri, este dispusa pe zece niveluri, S+P+8 etaje si are fatada tip cortina din sticla cu rezistenta termica si fonica mare, asigurand securitate si confort sporit, dar si un design modern.
Spatiul este situat intr-o Cladire de Birouri Office A+.
Costul administrarii este de 3.5euro/mp.
Fiecarui spatiu ii sunt asigurate, locuri de parcare in functie de suprafata inchiriata”, se arată într-unul dintre anunțurile care promovează oferta National Office Center.
Misiune imposibilă: clădirea nu este intabulată, s-a construit ilegal
Clădirea NOC a fost ridicată în perioada în care imobiliarii din anturajul primarului Mihai Chirica își făceau nestingheriți de cap. Planurile de edificare și intabulare a clădirii de biroruri de pe Șoseaua Națională 52 au fost date peste cap de intervenția procurorilor DNA, care l-au trimis în judecată pe primarul Mihai Chirica, viceprimarul de la acea vreme, Gabriel Harabagiu și pe fostul arhitect șef Anca Brândușescu, într-un dosar care privea o altă firmă a aceluiași Gheorghe Cheșcu. Doar că, alături de firma Flux SRL, DNA l-a făcut inculpat pe Tudor Cheșcu, fiul imobiliarului, care deținea calitatea de administrator al societății comerciale.
În încercarea a șterge orice urme ale relației pe care o avea cu Cheșcu, primarul Mihai Chirica a trimis Poliția Locală într-un control la clădirea de pe Șoseaua Națională, agenții de la Serviciul Control Urbanism, constatând că nu a lucrările nu au respectat autorizația de construire. Însă, aceleași nereguli de la clădirea lui Cheșcu fuseseră menționate într-un alt document, pe care șefii municipalității îl țineau ascuns de luni de zile.
„În urma analizării actelor atașate la cerere precum și în urma deplasării din teren din data de 27.08.2021, ora 13:00 s-au constatat următorele: – nu se respectă forma și dimensiunile spațiilor tehnice de la terasa peste etajul 8 – planșeul supantei este mărit, astfel modificându-se suprafața desfășurată a construcției – scările de acces către supantă nu sunt executate – la etajul 5 este executată o terasă prin diminuarea suprafeței utile – la etajul 1-4 s-au executat terase în partea estică și vestică a construcției ce nu sunt figurate în planurile vizate spre neschimbare – la parter, intrarea principală a fost extinsă către șoseaua Națională – zonele de parcare biciclete au fost incluse la suprafața utilă, la parter și nu au fost executate la subsol – parcările nu sunt executate conform planurilor vizate spre neschimbare și nu respectă regulamentul privind geometria parcărilor – nu este executat accesul către șoseaua Națională, iar accesul pietonal către Splai Bahlui, respectiv scările de acces și rampă pietoni nu respectă planurile vizate spre neschimbare – la subsol nu se respectă benzile de circulație auto și sunt executați stâlpi ce nu sunt figurați în planurile vizate spre neschimbare – nu se respectă compartimentările interioare – nu se respectă fațadele autorizate – la subsol, adăpostul ALA nu respectă compartimentările interioare și dimensiunile acestuia în zona ieșirilor tip săritură de lup – la subsol nu se respectă marcajul locurilor de parcare între axele 2 și 3”, se arată în documentul întocmit de Direcția de Urbanism.
Firma Dirot Comp SRL a contestat procesul – verbal întocmit de Poliția Locală, dar nu a obținut decât o diminuare a amenzii de la 15.000 lei la 10.000 lei.
Ultima soluție a rămas intrarea în legalitate, adică obținerea unei noi autorizații de construire. Printre avizele necesare reautorizării se numără și avizul de securitate la incendiu, care nu trebuie însă confundat cu autorizația de securitate la incendiu. Astfel, pe 19 iunie, ISU Iași a eliberat firmei Dirot Comp SRL avizul de securitate la incendiu, document necesar pentru obținerea autorizației de construire și nu pentru funcționarea imobilului.
Tudor LEAHU