Scarlat Orzescu, unul dintre cei mai cunoscuți experți contabil și evaluator din Iași, a fost sancționat pentru că ar fi greșit evaluările proprităților pentru care ANRP a acordat despăgubiri.
Evaluările au fost realizate de Orzescu în aceiași perioadă în care au fost comise faptele pentru care fugara Alina Bica a fost trimisă în judecată de DNA. Erorile au fost descoperite la ani distanță, în urma unui control realizat de Curtea de Conturi.
Șefii ANRP sunt categorici când vorbesc despre modul în care au fost realizate evaluările: “Nivelul de credibilitate este sub limita minimă admisibilă, iar rapoartele trebuiesc refăcute”, a considerat atunci George Băeșu, președintele ANRP
Orzescu minimalizează concluziile raportului de control: “O să-i dau și eu în judecată să le cer despăgubiri. Nu mi se pare deloc corect. Am fost nevoit să aplic atunci o altă normă de evaluare deoarece la noi e puțin diferit. Nu puteam să identific un teren pe fundul Lacului Bicaz”
În calitate de expert contabil, Scarlat Orzescu a sprijinit realizarea unor anchete celebre ale DIICOT, printre care și devalizarea Terom SA de către frații sirieni Amar și Hassan Nana.
Scarlat Orzescu a fost “recompensat” cu o amendă de 2000 de euro pentru neglijență și evaluări incorecte în mai multe cazuri de acordare de despăgubiri. În cursul anului 2007, Orzescu a semnat, în calitate de evaluator autorizat ANEVAR, un contract de prestări-servicii având ca obiect asigurarea unor servicii de evaluare solicitate de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), în conformitate cu Legea 247/2005. Aceste servicii presupuneau executarea unor lucrări de evaluare a unor proprietăți conform Titlului VII – din cadrul Regimului stabilirii și plății despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv, prevăzute în Legea 247/2005 privind reforma și domeniul proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, stabilite și aprobate prin Hotărârea de Guvern 527/2006. La data respectivă, Comisia Centrală a avut la dispoziție o listă de evaluatori autorizați, printre care s-a numărat și ieșeanul Scarlat Orzescu. Conform contractului, prestatorul (n.r.-Orzescu) era obligat să asigure serviciile de evaluare a proprietăților imobiliare, iar beneficiarul ANRP avea obligația să achite contravaloarea serviciului prestat. Totul a decurs fără incidente până în cursul anului 2013 când, în urma unui amplu control al Curții de Conturi, s-au descoperit o serie de nereguli. Mai precis, inspectorii au constatat faptul că pentru perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2011, nu ar fi fost respectate cerințele standardelor internaționale de evaluare referitor la estimarea valorii de piață a proprietăților imobiliare supuse evaluării.
ANRP: “Au existat evaluări nesatisfăcătoare”
Practic, Curtea de Conturi a stabilit că în perioada menționată, ANRP ar fi efectuat plăți de aproape 1,5 milioane de lei reprezentând servicii de evaluare în cca 2843 de dosare, fără însă ca acestea să fie certificate din punct de vedere al conformității, cu standardele internaționale de evaluare. Ulterior, pe 15 iunie 2009, printr-o decizie a Curții de Conturi, s-a dispus o nouă reevaluare și recuperarea sumelor de la partenerii contractului, în speță evaluatorii. Pe parcurs, ANRP a avut cîștig de cauză în justiție, iar suma de recuperat a fost micșorată la 500.000 de lei, fiind luate în calcul doar 688 de rapoarte din dosarele supuse evaluării de către experți. În ceea ce-l privește pe ieșeanul Scarlat Orzescu, controlorul Mihai Dumitrescu (evaluator autorizat ANEVAR) a constatat că un număr de 8 până la 12 rapoarte de evaluare privind mai multe cazuri de despăgubiri, sunt neconforme cu realitatea și ar trebui refăcute. Cu alte cuvinte, munca efectuată de expertul ieșean a fost trecută la categoria „nesatisfăcător” iar bărbatului i s-au cerut banii înapoi. “Nivelul de credibilitate este sub limita minimă admisibilă, iar rapoartele trebuiesc refăcute”, a considerat atunci George Băeșu, președintele ANRP.
La început, Orzescu a fost înștiințat să restituie onorariul încasat anterior, de cca 1850 de euro, ulterior suma mărindu-se la peste 2000 de euro. Deoarece debitul nu a fost achitat, reprezentanții ANRP l-au acționat în judecată pe expertul-contabil din Iași.
Orzescu: „Nu e corect să mi se ceară restituirea onorariului. Și eu o să-i dau în judecată”
În replică, Scarlat Orzescu, susține că este nevinovat și nu își poate explica cum, după atâția ani, timp în care a prestat și efectuat servicii de evaluare pentru ANRP, acum i se cere restituirea onorariilor încasate.
Contactat telefonic, expertul a spus că îi va acționa în judecată pe cei de la ANRP și le va solicita despăgubiri.
“Nu e normal ce s-a întâmplat și nu mi se pare corect ca să mi se ceară acum banii înapoi. Am fost nevoit să aplic o altă normă dat fiind condițiile de aici. Nu puteam identifica un teren pe fundul Lacului Bicaz, de exemplu. În aprilie 2019, am termen la instanță, o să mă duc la proces și o să mă sfătuiesc cu avocatul pentru a-i da în judecată. Am fost acuzat pe nedrept că nu am respectat standardele internaționale de evaluare. Dvs sunteți liberi să scrieți ce vreți, dar să nu deformați realitatea”, a precizat Orzescu.
La finalul discuției, bărbatul a fost de acord că s-au strecurat unele mici deficiențe în redactarea unor rapoarte de evaluare întocmite pentru ANRP.
A plătit peste 9000 de lei pentru a evita alt conflict juridic
Ulterior, pentru a evita și alte dispute juridice cu cei de la ANRP, în decembrie 2018, Orzescu a fost de acord să achite în contul instituției centrale cu care se judecă, suma de 9117,62 de lei, echivalentul a cca 2000 de euro, plus TVA.
Ani la rând, expertul-contabil din Iași a participat, alături de procurori consacrați, la fabricarea unor dosare grele de corupție, atât pe plan local, cât și la nivel național. Subiectul experților evaluatori ANRP este unul extrem de sensibil la noi în țară, mai ales prin prisma faptului că, în urma muncii asidue depuse de unii dintre aceștia, au luat naștere celebrele cazuri de corupție care i-a vizat pe fostul președinte al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu și pe fosta șefă a DIICOT la nivel central, Alina Bica, ambele dosare finalizându-se cu condamnări grele.
Nicu SAMSON