Aseara tarziu s-a incheiat a doua editie a concursului organizatde Cramele Cotnari, unde participanti din toata tara se intrec in a recunoaste “in orb” 12 vinuri din portofoliu Cotnari.
Concursul s-a desfasurat la Cotnari, in sala de protocol, unde au fost prezente 60 de persoane, somelieri, manageri de restaurant, pasionati etc. Concursul “CEL MAI BUN DEGUSTATOR DE VINURI DIN PODGORIA COTNARI” ia nastere in 2018, decembrie, ca o idee mai veche nepusa in practica, consta intr-o serie de 12 (douasprezece) vinuri servite in orb, un concurs unde pot participa somelierii apartenenti oricarei asociatii romanesti sau straine(practicanti sau nu), studenti la vinificatie, masteranzi etc. Concursul verifica cunostintele fiecarui participant prin servirea vinurilor in orb. Punctajul va fi inscris pe fisele de degustare ce vor fi jurizate, urmand a se intocmi clasamentul tuturor participantilor.
PROGRAM:
• Plecarea de la Castel la ora 11:00
• 12:45 sosire la Cotnari – primirea invitaților cu apăși cafea;
• 13:00 începerea concursului;
• 14:00 servirea prânzului;
• 15:00 vizita combinatului de vinificație Cotnari;
• 15:40 plecarea în vizită la Cramele Axinte și Vlădoianu;
• 18-19:30 premierea;
• 19:30 servirea cinei;
• 21:00 plecarea spre Iași.
Juriul a fost alcatuit din 6 persoane: George MALUTAN, Robert AXINTE, Ana CRUDU, Daniel VRANESCU, Laura DAPS, Daniela BUZINCU, iar de sala s-au ocupat somelierii Liviu HUTANU, John VRANESCU, Costel AGAPE si Catalin BALUTA.
Iata rezultatele concursului:
Bursa de studiu pt cel mai tanar clasat in Top 10: Bursa de studiu WSET, level 2
, 1 sticla magnum 1.5 l Colocviu la PARIS,
Bon valoric de 550 (cincisutecincizeci) lei ce poate fi folosit la achizitia de vinuri vandute de Cramele Cotnari, valabil pe durata anului 2020, Cupa “Locul 3- Cel mai bun degustator de vinuri din Podgoria COTNARI 2020”,
– Bon valoric de 1100 (omieosuta) lei ce poate fi folosit la achizitia de vinuri vandute de Cramele Cotnari, valabil pe durata anului 2020, Cupa “Locul 2- Cel mai bun degustator de vinuri din Podgoria COTNARI 2020”,
– 1 sticla 3L Jeroboam COLOCVIU la Paris
“Azi dimineață( ieri) nu voiam să mai vin. Apoi m-am hotărât să particip și am încercat sa mă pregătesc cumva. Pe drum mi-am dat seama că a fost o ideebună, iar când am început să vizităm iar (al doilea an) crama Axinte și crama Vlădoianu, am fost sigur. M-am bucurat să văd pasiunea cu care se fac vinuri, cum se scaleaza o soluție, cum nu e suficient talentul in oenologie dacă nu se îmbină cu un management bun și o strategie matură. M-am bucurat sincer din nou pentru acest brand local pentru noi moldovenii. Și cred că pe viitor vom descoperi vinuri din ce în ce mai nișate și de top.
In altă ordine de idei, mai cred sincer că vinul e bucurie. Poate fi foarte complicat și aristocratic, dar ar trebui să fie pentru începători simplu, jucăuș și abordabil.
Acum 3 ani am pornit împreună Degustător de Iași tocmai din dorința de a descoperi vinul.
Cu membri de la balerin, la viticultor,
De la IT-ist, la chimist,
De la ingineri, la visatori.
De la oameni care scriu, care invata, care invata altioameni si (până la) oameni care fac. De la mic, la mare.
Un grup de degustători neautorizați în căutarea spiritului vinului!
Suntem la început și asta ne dă curaj și entuziasm. Ne vedem la următoarea degustare!
https://www.facebook.com/events/170058090983310/