Cel mai bogat deputat din Iași, turnat la DIICOT! 1 milion de euro, fraudă

@ Sesizarea penală a ajuns la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) @ Deputatul Sergiu Vizitiu și soția sa sunt acuzațI că au folosit facturi false pentru a devaliza firma Huge Construct @ Soții Vizitiu au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive de peste 10 milioane lei

sergiu-vizitiuDeputatul ieșean Sergiu Vizitiu este acuzat în mod direct de instituțiile statului că a furat 1 milion de euro folosind unele documente false. Din acest motiv, sesizarea penală împotriva deputatului ieșean și a soției sale a fost depusă la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism. Motivul principal al plângerii penale este acela că soții Vizitiu nu vor să-și plătească în mod corect taxele și impozitele către bugetul statului.

Fiscul a descoperit frauda

Sergiu și Gabriela Vizitiu administrează mai multe societăți comerciale însă neregulile au fost găsite la cea mai importantă și cea mai mare dintre companiile familiei și anume Huge Construct. Instituția care a descoperit fraudele în care este implicată firma Huge Construct este Direcția Regională de Finanțe, în urma unor controale efectuate de niște inspectori băcăuani. De altfel, potrivit unor surse demne de încredere, sesizarea penală a fost depusă chiar de Administrația Finanțelor Publice a județului Bacău, care a constatat că soții Vizitiu au înregistrat în contabilitate facturi și alte documente de plată emise de societăți comerciale radiate sau de firme create special pentru susținerea unor rețele evazioniste.

Achiziții fictive cu facturi false

Golăniile au fost descoperite după ce firma Huge Construct a fost supusă unor controale fiscale în cursul anului 2015. În urma verificărilor fiscale s-a constatat că cei doi soți Vizitiu au devalizat societatea Huge Construct folosind facturi false. Astfel, în contabilitatea Huge Construct aceste facturi au fost înregistrate la capitolul privind achizițiile de materiale de construcții. Verificările încrucișate au scos la lumină faptul că societățile comerciale nu au emis niciodată facturile înregistrate de Huge Construct la capitolul privind cheltuieli efectuate cu achiziția de materiale. Valoarea achizițiilor fictive de materiale înscrise în contabilitate firmei lui Vizitiu se ridică la 6,9 milioane lei, sumă la care s-a calculat TVA deductibil în sumă 2,3 milioane lei.

Doi ani de haiducie

Nici mai mult nici mai puțin decât 20 de societăți comerciale sunt înscrise în facturile folosite de soții Vizitiu pentru a scoate ilegal bani din Huge Construct, majoritatea firmelor având sediul social în sectoarele 5 și 6 ale Capitalei. Printre firmele respective se numără: SC Florydor Construct SRL, SC Euroforest Construct SRL, Andra Tex Actual SRL, SC Maroco Internațional SRL, SC Koleus Intermediar Construct SRL etc.

Aceste operațiuni ilegale au fost înregistrate în contabilitatea Huge Construct în perioada octombrie 2013 – noiembrie 2014. În aceiași perioadă au fost înregistrate cheltuieli în sumă 3,6 milioane lei pentru care soții Vizitiu nici nu s-au mai sinchisit să facă rost de facturi false în încercarea de a le jusitica. În plus pentru aceste cheltuieli fictive s-a dedus și TVA în sumă de 878.000 lei. Aceste cheltuieli deductibile cu materii prime au fost înregistrate doar cu bonuri de consum dar nu aveau la bază facturi, situații de lucrări și așa mai departe.

Rețea evazionistă de 40 de firme

 

Având în vedere neregulile uriașe descoperite în activitatea firmei din anii 2013-2014, inspectorii fiscului băcăuan au extins verificările și au controlat și operațiunile din anul 2012. Cu această ocazie, s-a constatat că Huge Construct a folosit facturi care ar fi fost emise de 40 de firme, majoritatea din București pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit. În realitate, firmele respective nu au înregistrat niciodată facturile respective deci nu le-au emis iar o parte din societățile respective fie au fost radiate fie nu maie există. Printre aceste firme se numără: SC Alfa Abil Construct SRL, SC Sigma Invest Construct SRL, Pro Construct SRL, Luca Serv SRL, Andu Expert Pro Consult SRL, CLC Prod Construct Lemn SRL, SC Tia Construct Ambient SRL, SC Miti Expert etc. Valoarea cheltuielilor fictive înregistrate în perioada 2012 – 2014 se ridică la 10,6 milioane lei. Prin aceiași metodă, Huge Construct a dedus ilegal TVA în sumă de 3.213.637 lei.

Prejudiciu: 1 milion de euro

În final, statul român prin intermediul Administrația Finanțelor Publice a județului Bacău a constatat că, prin săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, statul român a fost prejudiciat cu circa 1 milion de euro reprezentând TVA, impozit pe profit și penalități de întârziere. Fiscul băcăuan a depus plângerea penală în urmă cu mai puțin de un an DIICOT Iași și asta deoarece s-a constatat un prejudiciu mai mare de 500.000 euro. De precizat că plângerea penală a fost depusă și împotriva unui alt manager al firmei o anume Maria Monica Rabei.

După jaf a venit insolvența. Gaură de 9 milioane euro

Ciudat este că firma Huge Construct și-a cerut insolvența chiar în perioada în care inspectorii Fiscului îi luau la întrebări pe soții Vizitiu pentru a elucida chestiunea facturilor false. Astfel, Huge Construct a intrat în insolvență pe data de 17.02.2014, ca urmare a unei cereri depuse chiar de „patronii” societăți adică soții Vizitiu, Sergiu și Gabriela.

Zilele trecute creditorii au decis intrarea în faliment a societății comerciale instanța urmând să ia o decizie în acest sens în luna iunie. Valoarea totală a datoriilor firmei conform tabelului definitiv al creanțelor este de 40.233.081 lei. Cel mai mare creditor este Fondul Național de Garantare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii care are de recuperat peste 900.000 euro adică 4.023.759 lei în monedă românescă. Având în vedere că acest fond de garantare este creditor, deducem faptul că firma Huge Construct a obținut fonduri europene și nu a respectat contractul de finanțare adică nu a menținut activitatea minim 5 ani intrând în insolvență și după aceea în faliment. Și băncile comerciale au de recuperat sume mari de la firma lui Vizitiu. Astfel, SC Raiffeisen Bank SA s-a înscris la  masa credală cu suma de 1.516.165 lei iar Garanti Bank a înregistrat o cerere pentru o creanță în sumă de 5.983.822 lei. Alt creditor important este Impuls Leasing România IFN SA care are de recuperat 348.801 lei. Restul creditorilor sunt societăți comerciale cu care Huge Construct a făcut afaceri în ultimii ani cum ar fi Citadin SA, Eky Sam, Dedeman etc. În total, 62 de societăți comerciale și instituții publice au de recuperat bani de la Vizitiu.

Și-a vândut toată averea

Sergiu Vizitiu a devenit deputat în anul 2012, când a candidat pe listele Alianței România Dreapta (ca reprezentant al PDL) pe un colegiu din județul Vaslui. Înainte de a deveni parlamentar, era un om de afaceri cunoscut în Iași. Cea mai cunoscută firmă a sa era Huge Construct dar mai este asociat și la Urbis Design SRL, Alma Trust Construct SRL și Agrana Focuri SRL. În anul 2012,  Vizitiu era unul dintre cei mai bogați parlamentari având în declarația de avere 9 terenuri agricole în județul Iași, cu suprafețe cuprinse între 400 și 2.502 de metri pătrați, precum și unul de 57.319 de metri pătrați în județul Suceava.

De asemenea, acesta mai deținea 8 apartamente cu suprafețe cuprinse între 30,64 si 72,44 de metri pătrați, toate construite în 2012 în județul Iași și 7 case ridicate în Lunca Cetățuii și Valea Adîncă, cu suprafețe cuprinse între 90 si 267 de metri pătrați, precum și un spațiu comercial de 599,88 de metri pătrați construit în comuna Ciurea, județul Iași. Acum, conform declarației de avere din 2016, Vizitiu mai are doar un teren și o casă, restul fiind vândute între timp.

Lui Vizitiu îi filează semnalul

Tipic pentru un politician prins cu “nădragii în vine”, Sergiu Vizitiu are mari probleme cu recepția semnalului de telefonie mobilă, atunci când presa îi pune întrebări legate de afacerile sale mai mult sau mai puțin oneste. Redăm mai jos scurta convorbire dintre reporterii 7Est și deputatul Sergiu Vizitiu.

Reporter (R): Bună ziua!

Sergiu Vizitiu (SV): Bună ziua!

R:  Vreau să vă pun câteva întrebări legate de o sesizare penală făcută de Finannte împotriva dumneavoastră la DIICOT

SV: Nu vă aud, nu am semnal… nu vă aud, nu am semnal

La apelurile repetate ale reporterilor 7Est, Sergiu Vizitiu a avut același răspuns: “Nu vă aud, nu am semnal!”. După, nu a mai răspuns la telefon.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here