Cei mai tari bugetari din Iași: 1.200 de euro pentru doar 3 zile de muncă

O verificare de rutină a Ministerului Fondurilor Europene a scos la iveală pe cei mai bine plătiți bugetari din Iași. În urma verificărilor făcute în privința cheltuielilor propuse spre decontare în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene au descoperit o serie de nereguli în privința salariilor echipei de implementare. Echipa de control a constatat că patru dintre membrii echipei de implementare au fost plătiți cu salariul întreg, deși lucraseră doar trei zile dintr-o lună în cadrul proiectului. Astfel, s-a ajuns ca unii angajați să fie renumerați cu peste 1.200 euro pentru doar 3 zile lucrate. Toate acestea s-au petrecut la unul dintre cele mai respectabile centre de cercetare din țară, Institutul de Chimie Macromoleculară ,,Petru Poni” din Iași.

Institutul de Chimie Macromoleculară ,,Petru Poni” din Iași este beneficiarul proiectului ,,Polimeri coordinativi porosi noi cu liganzi organici de dimensiuni variabile pentru stocarea gazelor (POCPOLIG)” finanțat prin Programul Operațional Competitivitate. Proiectul a demarat în anul 2016, iar în aprilie 2017 Institutul Petru Poni a depus la Autoritatea de Management (AM) cea de a doua cerere de rambursare.  În timpul verificărilor documentelor justificative depuse la Ministerul Fondurilor Europene, inspectorii din cadrul AM au descoperit mai multe nerguli cu privire la cheltuielile salariale din cadrul proiectului. Potrivit documentelor, Institutul a angajat patru persoane în cadrul echipei de implementare, începând cu data de 28 martie 2017. Deși cele patru persoane au lucrat doar trei zile în luna martie în cadrul proiectului, Institutul a achitat întegral salariile ca și cum cei patru salariați ar fi muncit o lună întreagă. Astfel, s-a ajuns ca salariații să primească peste 1.200 euro pentru cele trei zile lucrate, adică peste 400 euro pentru o zi de muncă!

18.000 lei plătiți nejustificat

„Astfel, prin notificarea nr 9/554/28.03.2017, aprobată de Organismul Intermediar (OI) în data de 28.03.2017 (dată de la care cheltuielile aferente drepturilor salariale au devinit eligibile), beneficiarul a nominalizat patru angajați noi în echipa de implementare a proiectului. Prin urmare, întrucât prin cererea de rambursare nr.2 beneficiarul a solicitat la rambursare cheltuielile salariale aferente întregii luni martie (1-31 martie 2017) pentru cei patru membri ai echipei de implementare noi angajați și aprobați de OI în data de 28.03.2017, cheltuielile salariale solicitate la rambursare, pentru perioada 1 martie – 27 martie 2017, au fost declarate neeligibile.”  se precizează în procesul verbal de constatare a neregulilor întocmit de reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene. Astfel, au fost declarate neeligibile următoarele cheltuieli: două salarii cu normă întreagă, a 5.528 lei fiecare, la care se adaugă contribuții în cuantum de 1.249 lei pentru fiecare salariat, și două salarii cu jumătate de normă, a câte 2.116 lei fiecare și contribuții aferente în sumă de 478 lei pentru fiecare salariat. În total 18.742 lei achitați din bugetul proiectului fără o bază legală.

Cheltuielile salariale declarate neeligibile

Printr-o notificare transmisă în data de 20 iulie  2017, Institutul Petru Poni a fost informat că cererea de rambursare depusă a fost aprobată parțial. Nu mai puțin de 20.768 lei au fost declarați neeligibili ca urmare a constatării mai multor nereguli. Prin urmare, cheltuielile salariale în cuantum de 18.742 lei aferente întregii luni martie 2017 pentru cei 4 membri ai echipei de implementare nu au fost decontate de Ministerul Fondurilor Europene.

Proiectul implementat de Institutul Petru Poni are un buget de 8.952.377,99 lei, din care 8.485.726,93 pentru cheltuieli eligibile, iar 466.651,06 lei pentru cheltuieli neeligibile. Contributia Uniunii Europene a fost de 7.165.347,82 lei, iar cea publică natională de la bugetul de stat de 1.320.379,11 lei. Contractul de finanțare a fost semnat pe 8 septembrie 2016, iar perioada de implementare este de 48 de luni. Pe parcurusul implementării, MFE a descoperit mai multe nereguli în privința cheltuielilor efectuate, însă valoarea neregulilor depistate a fost mult mai mică, iar sumele au fost recuperate în timpul verificărilor.

 

Nicu SAMSON

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here