Pavel Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.
Ministrul Educaţiei a declarat, pentru News.ro, că a luat, împreună cu inspectorii generali, decizia de a da o derogare de la Metodologia pentru desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, deoarece, „de luni, fiecare şcoală din România trebuie să aibă o conducere”.
Pavel Năstase a precizat că măsura se referă la 358 de locuri de directori neocupate în urma concursului (5,59 la sută din totalul de peste 6.600) şi la 308 posturi de director adjunct, la nivelul întregii ţări.
Pavel Năstase a menţionat că măsura este temporară, deoarece, în iunie sau, cel târziu, în iulie, va fi organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante de directori şi directori adjuncţi
Liviu Pop: Sunt 664 de şcoli fără directori, cineva trebuie să le conducă
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Liviu Pop, a motivat, într-o declaraţie pentru News.ro, nota transmisă de minister inspectoratelor şcolare judeţene în vederea ocupării posturilor de directori de şcoli, prin faptul că, după concursul din toamna anului trecut, au rămas 664 de şcoli fără conducere iar situaţia trebuia rezolvată.
”Cineva trebuie să conducă şcoala. De ce s-a ajuns în situaţia aceasta? Pentru că niciun cadru didactic nu-şi doreşte să conducă o unitate şcolară. Şi repet, sunt 664 de unităţi şcolare dacă nu mă înşeală memoria, în care nu au fost ocupate aceste posturi până ieri (vineri – n.r.). Nu putem să stăm vineri, sâmbătă şi duminică să… măcar de luni să avem un director acolo interimar. Dacă cineva are o problemă cu o numire până la 31 august, eu cred că e mult mai important să avem un conducător de unităţi şcolare”, a declarat Liviu Pop pentru News.ro.
Secretarul de stat a mai spus că directorii numiţi prin derogare de la normă sunt cu titlu interimar până maximum la finalul anului şcolar 2016 – 2017, adică până pe 31 august 2017. ”Toţi directorii care nu au luat concursul, toate posturile ocupate prin delegare sunt până la 31 august. Toţi cei care au luat concursul au contract pe patru ani, aşa cum prevede legea, cei care sunt numiţi, indiferent că au fost numiţi înainte sau după emiterea acestei derogări, vor avea mandat până la 31 august. Ce vă putem spune este că nu s-a luat o decizie la nivelul ministerului când se va organiza următorul concurs pentru directorii de unităţi şcolare, dar acest lucru o să- comunice domnul ministru, bănuiesc că într-un timp rezonabil”, a mai spus Liviu Pop.