Una dintre cele mai mari provocări pentru părinții care au copii de vârsta grădiniței este acomodarea micuților cu noul stil de viață.
Ema Tănase, o educatoare cu peste 10 ani de experiență, a oferit, într-un articol pentru Școala9.ro, câteva sfaturi pentru părinții care trebuie să îi ducă pe copii pentru prima dată la grădiniță.
„Începerea grădiniței poate fi chiar un moment plăcut. Părintele câștigă timp și mai scapă din griji, copilul ia contact cu jucării și prieteni noi, dezvoltă noi aptitudini, își însușește noi achiziții și noi norme pe lângă cele deja însușite în mediul familial, își dezvoltă vocabularul, învață să înțeleagă lumea înconjurătoare”, a explicat Ema Tănase, care a întocmit o listă de sfaturi pentru părinți:
- În primul rând, atât timp cât este posibil, trimiteți copilul la grădiniță atunci când este pregătit.
- Prezentați grădinița ca fiind ceea ce este – un loc frumos, cu multe avantaje, activități, copii, jucării.
- Optați pentru o grădinița în care se face o acomodare blândă.
- Găsiți forma cea mai potrivită de a lăsa copilul la grădiniță. Observați de cine se desprinde mai ușor dimineața, de mama sau de tata, și acela dintre voi va fi responsabil cu a-l duce la grădiniță. Sau poate de o bunică sau o bonă. Nu-l aduceți în brațe până la ușa grădiniței, ci de mână. Dacă îi place să meargă cu bicicleta sau trotineta, încercați să-l convingeți să se deplaseze cu drag spre grădiniță dacă o face însoțit de unul dintre obiectele de joacă preferate.
- Nu forțați să stea copilul din prima săptămâna până la finalul programului. Adaptați-vă în funcție de starea și sentimentele lui.
- Copiii vor refuza să vină la grădiniță. Rezolvați prin joacă această situație. Aflați motivul real pentru care plânge copilul înainte de a pleca de acasă sau după programul de la grădiniță. Faceți schimb de roluri. Îi explicați că dumneavoastră sunteți copilul, iar el mama. Găsiți calea de comunicare eficientă pentru a-l determina să vă motiveze toate nevoile. Seara, înainte de culcare, folosiți-vă de prietenii lui de pluș și dați-le nume reale din grupa de la grădiniță. Aflați cine îl deranjează, de cine s-a lipit mai mult, pe cine place. Faceti o mini scenetă cu ajutorul jucăriilor.
- Vorbiți-i mult despre ce se întâmplă la grădiniță.
- Comunicați permanent cu personalul grădiniței.
- Lăsați-l să-și ia jucăria preferată la grădiniță pentru un confort psihic sporit.
- Pregătiți seara împreună ghiozdanul și hainele.
- Cumpărați cărți cu povești terapeutice și citiți-i-le copilului în fiecare seară.
- Implicați și alți membri ai familiei pentru o acomodare mai lină.
- Făceți-vă un prieten, doi de la grădiniță și faceți seara plimbări împreună prin cartier.
- În weekend, purtați discuții despre săptămâna ce urmează și încurajați copilul.
- Faceți plimbări în weekend prin fața locației.
- Arătați poze copilului de pe site-ul grădiniței sau de pe grupul de Whatsapp al părinților cu activitățile din grădiniță.