Ce spun Like-urile despre tine. Facebook îţi face profilul psihologic!

Facebook are la dispoziţie un algoritm software care îi permite să îi facă oricărui utilizator un profil psihologic complet, pe baza like-urilor pe care le dă mesajelor postate de prieteni. Dezvoltatorii lui Zuckerberg s-au folosit de rezultatele unui studiu realizat de doi cercetători de la Cambridge, relatează Washington Post.

Pe baza lucrării, publicată în 2013, cei de la Facebook au dezvoltat o aplicaţie care trece în revistă Like-urile date de utilizatori şi, pe baza unui algoritm special ce analizează preferinţele acestora, vârsta, profesia, sexul, orientările politice etc., construieşte un profil psihologic complet.

Autorii studiului, psihologul Youyou Wu, cercetătorul Michal Kosinski şi psihologul David Stillwell, au apelat la un eșantion de 86.220 de voluntari utilizatori de Facebook, care au completat un chestionar despre trăsături ale personalității lor și au permis accesul la like-urile personale.

Rezultatele prezintă situația în privința a cinci trăsături de caracter: deschiderea de spirit (curiozitate și imaginație), extraversiunea (tendința de a căuta compania celorlalți), conștiința (autodisciplina, respectarea obligațiilor), caracterul agreabil (tendința de a fi cooperant și participativ) și impulsivitatea (coleric, instabilitate emoțională).

Prin intermediul acestora, cercetătorii au putut cunoaște, pe baza like-urilor, trăsături ale personalității. Aprecierea artistului Salvador Dali sau a meditației dezvăluie, de exemplu, un mare spirit de deschidere, relatează Agerpres.

‘Calculatoarele vor putea în viitor să ne determine trăsăturile psihologice și să reacționeze în funcție de acestea, lucru care ar trebui să deschidă calea dezvoltării mașinilor dotate cu inteligență socio-emoțională’, arată Wu Youyou, cercetătoare la centrul de psihometrie a Universității Cambridge, unul din principalii autori ai studiului menționat.

Odată cu dezvoltarea acestor tehnologii, rezultatele acestor cercetări ar putea da naștere la îngrijorări în privința protejării vieții private, mai arată autorii. Însă ‘capacitatea de a aprecia personalitatea este o componentă esențială a vieții în societate, fie că este vorba de decizii care se iau zilnic sau de unele cu bătaie lungă, precum căsătoria, angajarea la un loc de muncă sau alegerea ca președinte’, afirmă David Stilwell, profesor la Universitatea Cambridge. ‘Analizarea acestor rezultate poate fi foarte utilă pentru a ajuta oamenii să ia decizii’, a mai spus acesta.

 

 

 

 

Sursa: gadgetreport

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here