Ce nu înțeleg medicii: dintr-un buget de 5,5 miliarde de euro, de ce Guvernul nu găsește 12 milioane pentru rezidenți?

Medicii au ieşit, joi, în stradă, în a doua zi de proteste, pentru a cere salarii mai mari şi o finanţare de cel puţin 6% pentru sănătate. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a mers, joi, să vorbească cu medicii protestatari. El le-a cerut cadrelor medicale să înceteze protestele şi să îşi menajeze eforturile până miercurea-joia viitoare, timp în care îi cheamă din nou la dialog pe reprezentanţii medicilor.

 

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, le-a cerut, joi, medicilor protestatari un dosar cu toate revendicările lor, care să fie transmis în mod oficial.

„Medicii rezidenţi o duc rău. E nevoie de eforturi din partea autorităţilor. Eu vă propun să le facem împreună”, a spus ministrul Sănătăţii.

 

Eugen Nicolăescu a făcut o invitaţie preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, şi conducerii Coaliţiei în Sănătate, să înceapă, de sâmbătă, noi discuţii pentru a evalua încă o dată problemele din sistemul sanitar.

 

„Şi eu îmi doresc 6% din PIB. Numai că va trebui să vedem şi va trebui să ne aşezăm la masă”, a subliniat ministrul Sănătăţii. El a calificat protestele drept „exagerate” şi a subliniat că e nevoie de medici în spitale.

„Oamenii au dreptul să protesteze şi trebuie să acţioneze cum cred ei de cuviinţă. Problema se pune altfel: cum să ducem la bun sfârşit aceste proteste, care din punctul meu de vedere sunt exagerate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

 

Eugen Nicolăescu a mai spus că a cerut premierului o împuternicire pentru discuţii cu Ministerele Muncii şi Finanţelor Publice şi că, săptămâna viitoare, îi va transmite şefului Executivului o informare cu stadiul acestor discuţii.

„Dacă de sâmbătă ne aşezăm la masă, să încercăm să identificăm perioadele, împreună cu Ministerele Muncii şi Finanţelor să găsim soluţii”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

 

Eugen Nicolăescu a explicat că se discută despre o alocare suplimentară pentru medicii rezidenţi, dar că nu poate avansa cifre exacte până în 10 octombrie.

 

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, în prima zi de proteste, că salariile rezidenţilor pot fi mărite cu „anumite procente”, dar nu dublate şi nu mai devreme de 1 noiembrie. Motivul: „în acest an este imposibil pentru că nu este buget, nu putem să inventăm buget în luna septembrie, dar încercăm să găsim poate anumite procente … ar putea să fie de la 2% la 20%, în funcție de cum vom termina calculele prin restructurare și reorganizare”, a explicat, miercuri, ministrul Sănătăţii.

 

Medicii au dat, miercuri, startul unui șir de proteste care ar putea culmina cu greva generală în luna noiembrie. Începând de astăzi, li se alătură medici şi asistenţi din celelalte zone ale țării – judeţele Braşov, Cluj, Vrancea, Vâlcea, Arad, Hunedoara.

 

„Nu înţeleg de ce dintr-un buget de 5,5 miliarde de euro, Guvernul României nu găseşte 12 milioane de euro. Dacă problema câinilor maidanezi şi cea a Roşiei Montane s-au rezolvat în stradă, atunci suntem obligaţi. Nu ne face nicio plăcere să fim în stradă”, a declarat, miercuri, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

 

 

(Sursa: tvr.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here