Crama Dacilor RV SRL, una dintre cele mai cunoscute societăți de comerț cu amănuntul de băuturi alcoolice, în special vinuri, are mari probleme financiare chiar înainte de sărbători. Inspectorii vamali de la Serviciul de Supraveghere și Control Vamal din cadrul Direcției Regionale Vamale Iași au aplicat unității o amendă severă în cuantum de 20.000 de lei, iar pe timpul verii au procedat chiar și la sistarea activității. În urma unui control, s-a descoperit că firma Crama Dacilor ar fi vândut ilegal peste 5 tone de vin, de proveniență din zona Vrancea, fără ca marfa să fie înregistrată legal și la autoritatea competentă vamală pentru comercializare. Societatea îi are ca acționari pe Radu Bălănici și Vasile Apetrăchioaie. Cei doi ieșeni au deschise mai multe crame în zonele Dacia, Bularga, Ciurchi, Neptun și Metalurgie.
Crama Dacilor, cea mai cunoscută firmă care comercializează vinuri en-gross cartierele Iașului, se luptă în justiție, cu inspectorii ANAF-Direcția Regională Vamală pentru a scăpa de o amendă ce le poate distruge afacerea. În urma unui control inopinat efectuat în perioada 2 mai – 4 iunie 2018, la sediul social al firmei Crama Dacilor SRL, inspectorii vamali au descoperit în scripte că ar fi fost vândută o cantitate de 5058 de litri de vin, fără ca marfa să fie înregistrată legal la autoritatea competentă vamală pentru comercializare. Controlul a fost efectuat la sediul social al firmei, din B-dul Dacia dar și la centrul comercial al firmei ICRTI, de pe B-dul Poitiers 14. La verificări au participat inspectorii vamali Eugen Secăreanu și Liliana Matei. Într-un raport, inspectorii au reținut faptul că în primavara lui 2018, administratorul Vasile Apetrăchioaie a achiziționat din regiunea Vrancea peste 5 tone de vin diferite soiuri, de la SC Putna Bolotești SRL. Din analiza documentelor a rezultat că firma Crama Dacilor a comercializat tonele de vin în punctele de lucru din oraș și fără ca băuturile alcoolice să fie înregistrate la autoritatea competentă vamală în conformitate cu Legea 217/2015 privind Codul Fiscal. Altfel spus, Crama Dacilor RV SRL nu a fost înregistrată la autoritatea vamală și, potrivit legii, aceste ilegalități sunt pedepsite cu amenzi cuprinse între 20.000 și 100.000 de lei, precum și cu suspendarea activității de comercializare a produselor accizabile pe o perioadă de 1 și pînă la 3 luni.
“Amenda este prea dură. Era de ajuns un avertisment”
Într-o acțiune înaintată Judecătoriei Iași, patronul SC Crama Dacilor RV SRL, prin apărătorul Andrei Daniel Bădărău, solicită ștergerea amenzii și înlocuirea acesteia cu avertisment, dar și anularea proceselor verbale întocmite de inspectorii vamali. “În urma verificărilor efectuate, societatea noastră a fost sancționată cu o amendă în valoare de 20.000 de lei plus suspendarea activității pentru o perioadă de o lună de zile. Totul, motivat de faptul că firma nu s-a înregistrat la autoritatea competentă în vederea vânzării en-gros a băuturilor alcoolice. Sancțiunea aplicată este netemeinică și nelegală întrucât acciza datorată pentru produsele comercializate de Crama Dacilor (vinuri liniștite-adică acele vinuri care au o concentrație alcoolică cuprinsă între 1,2 și 18 la sută alcool volumic) este 0. Nu am produs nici un prejudiciu bugetului de stat deoarece acciza aplicabilă este 0. Având în vedere faptul că rulajul acestui tip de produs a fost unul minimal, conform documentelor contabile anexate la dosar, considerăm că organul constatator putea aplica doar sancțiunea avertismentului. Chiar ulterior finalizării controlului, m-am adresat Direcției Regionale Vamale Iași în vederea înregistrării în condițiile legii a acestei activități. Nu s-a urmărit inducerea în eroare a controlorilor fiscali iar cantitatea de produse accizabile vândute a fost una mică, așa cum reiese din documentele oficiale”, a precizat în plângere, avocatul Andrei Bădărău, cel care apără interesele cramei ieșene.
“Au fost eliberate 33 de facturi fiscale cu încălcarea legii”
De partea cealaltă a baricadei, inspectorii vamali au susținut că administratorii de la Crama Dacilor au încălcat procedura de înregistrare a activității de distribuție și comercializare en-gross de băuturi alcoolice. Într-o întâmpinare, șeful Fiscului ieșean, Marian Bosianu, sub tutela căruia se află Direcția Regională Vamală a susținut că societatea în cauză ar fi vândut către alți operatori economici, o cantitate mare de băuturi alcoolice eliberând 33 de facturi fiscale cu nerespectarea legii și Codului Fiscal.
“Fapta a fost săvârșită în mod premeditat (cu intenție), urmărindu-se obținerea de foloase de ordin financiar”, a conchis Bosianu.
Nicu SAMSON