Potrivit Eugeniei Gușilov, expert în energie și director fondator al think tank-ului Romania Energy Center (ROEC), România se află în procedura de infringement pentru calitatea proastă a aerului în orașele mari. Colapsul termoficării ar înrăutăți și mai mult situația. De aceea, angajamentele României pentru Agenda ONU pentru 2030 și pentru Acordul de la Paris privind schimbările climatice presupun investiții în modernizarea sistemelor centralizate care se dovedesc a fi cele mai eficiente soluții. ”În 2018 Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României pentru calitatea proastă a aerului. Iașul și Bucureștiul sunt deja cele mai poluate orașe din România și înregistrează depășiri ale valorilor limită anuale pentru dioxidul de azot (NO2) și în ceea ce privește particulele în suspensie (PM10). Un sistem de termoficare eficient și modern poate reduce semnificativ acești poluanți atmosferici. Și vice-versa, dacă sistemul de termoficare pică, poluarea atmosferică va crește înzecit, cu mult peste poluarea pe care o avem deja. În contextul preocuparii acute pentru schimbarile climatice, Sistemul de Alimentare Centralizat cu Energie Termică – SACET-ul (district heating) e indispensabil pentru reducerea poluării în marile orașe precum Iași și București, atât din perspectiva angajamentul Romaniei pentru Agenda ONU pentru 2030, cât și a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.Dacă sistemul de termoficare dispare, problema cea mai mare va fi aerul pe care îl vom respira cu toții după, tocmai ca urmare a poluării cumulate a soluțiilor individuale de încălzire la care vor fi nevoiți să recurgă oamenii din lipsă de alternativă. ” spune Eugenia Gușilov în cadrul unui interviu acordat publicației online contributors.ro
Sitemul de încălzire centralizat, cea mai eficientă soluție
În ciuda a ceea ce se crede, soluțiile centralizate de încălzire nu sunt ”comuniste”, ci chiar direcția spre care se îndreaptă mai nou Europa occidentală, dar și orașe din alte colțuri ale lumii, SUA, Canada, Noua Zeelandă. În UE, sistemele de încălzire și răcire centralizată sunt considerate actualmente drept cea mai eficientă și cea mai puțin poluantă soluție pentru încălzire și răcire, cel puțin pentru zonele urbane cu densitate mare. Ele sunt și singura variantă care poate utiliza căldură ce altminteri ar fi pierdută, cum ar fi cea rezultată din procese industriale, incinerarea (curată) a deșeurilor, căldura rezultată din răcirea în hipermarketuri etc. Dezvoltarea unor sisteme centralizate pentru încălzire/răcire moderne, cu prețuri la un nivel suportabil pentru consumatori și înlocuind combustibilii fosili cu energie regenerabilă, reprezintă una din cele mai ieftine și mai eficiente soluții pentru reducerea emisiilor și a cererii de energie primară; combinată cu măsuri de eficiență energetică în clădiri, sistemele centralizate pot contribui cu 58% din ținta UE de reducere de emisii în sistemul energetic până în 2050.
SACET-urile renasc după o perioadă de declin
Între orașele care au devenit în ultimii ani ”campioni” în sisteme centralizate de încălzire și răcire, investind masiv în sisteme eficiente, cu energie regenerabilă și tehnologie modernă, intră nu doar orașe din nordul Europei (Copenhaga, Rotterdam, Amsterdam, Bergen, Oslo, Malmo, Londra, Paris, Munchen, Frankfurt, Helsinki), ci și din sud (Milano, Genova) sau din afara Europei (Toronto, Seoul, Arlington County, Christchurch, Izmir, Erevan, Dubai) și chiar, mai aproape de casă, din fostul spațiu comunist (Varșovia, Lodz, Vilnius). În multe din aceste orașe, sistemele cu rețele centralizate de încălzire și răcire renasc după o perioadă de declin, cu economii substanțiale de energie din modernizarea vechii infrastructuri. Și la Iași se fac pași importanți în aceasta direcție. Veolia a modernizat o parte din instalațiile vechiului CET pentru creșterea randamentului, iar Primăria a accesat fonduri europene pentru înlocuirea rețelelor de distribuție, reducând astfel pierderile de pe rețea.
În 25% din orașele Europei care s-au axat pe District Heating, energia regenerabilă sau soluțiile neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2 reprezintă 100% din sursa de căldură; răcirea centralizată (mai ales în condițiile schimbărilor climatice) duce la economii substanțiale de energie electrică altminteri folosită pentru aerul condiționat și optimizează utilizarea centralelor în tri-generare. Prețurile pentru climatizare pot ajunge chiar la doar jumătate din prețul soluțiilor alternative, din cauză că este captată în sistem energie rezultată din procese industriale și care, în lipsa unei rețele centralizate de termoficare, ar fi altminteri pierdută.