Ce animale sînt romînii

despre cernobîlizarea alienantă, cu stea roșie și creiere spălate în clor

 

 

Da, ştiu, nici eu nu-s japonez, dacă asta face pe cineva să se simtă mai puţin şobolan. Și desigur că tema nu e deloc actuală, în comparație cu șoșocariada în curs ori cu celelalte noi episoade din serialul grotesc ,, Rumînii în secolul 21 ,,.

Dar aş vrea să ştiu, eventual, pe cît se poate de riguros : cam cîtă umanitate se poate prezuma într-un cîrd cu pretenţii de popor, care a trecut, jumătate de secol, prin cancerul numit ” comunism ” , dar continuă să creadă că totul n-a fost decît o gripă mai serioasă, cu ceva pneumonie ? Și jelește, într-un procent incredibil de mîlos și cancerigen, foștii călăi, gardieni, zbiri și vătafi.

Bizonii ( da, bovinele alea mari şi greoaie ) se întorc să-şi plîngă mortul.
Romînii, vreo 85 % dintre ei, nici măcar nu-şi ştiu toţi morţii molimei comuniste, sute de mii, darămite să-i plîngă ori să-i re-îngroape cum se cuvine.

Eei, da’ romînii sînt mari creştini. Iertători nevoie mare, adică.
N-au aflat că iertarea trebuie precedată, obligatoriu, de ceva esenţial : stabilirea vinei. Nu poţi ierta ceva care nu a fost mai întîi definit, clar, ca vină, greşeală, păcat.

Cîrd. Cuvîntul care defineşte cel mai bine, sonor, comunitatea formală numită azi ” poporul romîn ” .” Turmă ” sună nemeritat de eufonic.

În rest, cu Dragobetele stăm bine. S-o făcut anu’ista, slava’ Domnulu’ …
Hai, cu Doamne-ajută !

Iar numele lui e Leghiune.

Lucian Postu 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale ( https://lucianpostu.wordpress.com/rominia-i-a/ )

1 COMENTARIU

  1. Umanitatea are la baza empatia, care inseamna de exemplu, ca daca se taie un semen de-al meu la deget, ma doare automat si pe mine. Nu fizic, doar psihic.
    Empatia se dezvolta prin lectura, care te ajuta si sa intelegi un alt punct de vedere despre lumea din jur si prin experinta, adica intalnirile cu alte persoane. Cu cat sunt mai multe si mai diversificate, cu atat mai bine se dezvolta zona empatica a creierului. Indemnul neurologului american David Eagleman este „go out and meet people, talk to people” and so on and so forth, drink a beer, whatever you are supposed to do in that situation!
    Confirm.
    Empatia poate fi inchisa (shut down, dezactivata) din cauza mai multor factori. Unul dintre ele este apartenenta la un anumit grup. Ca sa dau un exemplu actual din presa romana, cea cu multe vizualizari, preocupata sa scrie nenumarate detalii despre moartea dizidentului rus, ignorand cu desavarsire moartea unui alt tanar rus, Yuri. Cei doi faceau parte din grupuri diferite. Primul era de-al nostru, Yuri de-al lor, desi nu a facut propaganda de razboi, nu, din cate stiu eu.
    Nu putem fi gaste chiar toti si mai ales nu tot timpul.
    Pentru mai multe detalii, puteti urmari episoadele gratuite, disponibile online si in engleza ale celui mentionat mai sus, despre creier si zona empatica.
    Asta ar putea fi explicatia pe care o cautati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here