Ce a fost și ce a ajuns! Regele Asfaltulului nu se poate atinge de mașinile din parcare

Regele Asfaltului, Ioan Echimov, a cărui societate Eky-Sam, a fost condamnată la plata unor despăgubiri de sute de milioane de lei pentru fraudă cu fonduri europene, nu se poate folosi de cel puțin șapte utilaje și autoutilitare aflate sub sechestru asigurator impus de procurorii anticorupție. Cinci mașini de transport Volkswagen Transporter și Crafter, un Iveco și un Nissan cu remorcă zac nefolosite în ograda firmei de asfaltări, pe motiv că Echimov mai are de achitat din prejudiciul cauzat Comunității Europene. În replică, apărătorii milionarului arată că firma de asfaltări a plătit deja peste 104.800 de RON, despăgubire stabilită în urma unei decizii finale a Curții de Apel Iași. ”Noi am achitat întreg prejudiciul către APIA. Instituirea unui nou titlu executoriu este neîntemeiată și neavenită și nu poate conduce decît la o dublă impunere. Diferența să o plătească celelalte persoane găsite vinovate, nu noi’’,  a arătat Echimov, prin intermediul avocatei sale, Oana Elena Ursu. 

Milionarul Ioan Echimov, patronul uneia dintre cele mai mari firme de asfaltări drumuri din județul Iași, și anume Eky-Sam SRL Tg. Frumos, este foc și pară pe inspectorii ANAF, dar și pe procurorii anticorupție care au impus și menținut un sechestru asigurator asupra unor utilaje și mașini de transport aparținând societății. Deși regele asfaltului afirmă că a achitat întreg prejudiciul cauzat de aproximativ 105.000 de lei, stabilit în urma unei decizii judecătorești, nici până în mometul de față autoritățile nu s-au sinchisit să ridice și să anuleze definitiv sechestrul instituit pe bunurile și utilajele care aparțin SC Eky-Sam SRL. În acest context, Echimov și-a angajat un avocat și a acționat în judecată Direcția Regională de Executări Silite Cazuri Speciale, Direcția Operativă de Executare Silită, respectiv Serviciul Executări Silite Cazuri Speciale Iași. Într-o plângere adresată Judecătoriei Iași, apărătorul Eky-Sam, avocata Oana Elena Ursu, a solicitat anularea procesului-verbal de sechestru precum și desființarea tuturor actelor de executare, dar și ridicarea definitivă a sancțiunii. Cea care reprezintă interesele firmei lui Echimov a subliniat faptul că Eky-Sam ar fi achitat întreg prejudiciul către APIA, despăgubirile fiind stabilite în urma unei decizii judecătorești definitive, și că în momentul de față ar fi vorba de o dublă impunere. ’’Având în vedere faptul că noi am plătit deja toate despăgubirile stabilite ca urmare a judecării dosarului penal 2695/99/2014, hotărâre rămasă definitivă printr-o decizie a Curții de Apel Iași, instituirea acestui titlu executoriu este neîntemeiată și neavenită, și nu poate conduce decât la o dublă impunere. Menținerea în continuare a sechestrului pe bunurile firmei este ilegală’’, a explicat avocata Ursu.

Un tun de 6,5 miliarde de lei vechi

Amintim că, în mai 2018, magistrații instanței superioare ieșene au menținut decizia de condamnare a firmei Eky-Sam Tg. Frumos la plata unor despăgubiri către APIA, în valoare de 105.000 de lei. Ca urmare a aceleiași sentințe, Ioan Echimov s-a ales și el cu un sechestru pe avere. plus o amendă penală în valoare de 75.000 de lei pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținerea de fonduri europene cu documente false.  De asemenea, din prejudiciul total de 638.030 lei, SC Eky-Sam  SRL a plătit fix 104.855 de lei, diferența de 533.000 de lei urmând a fi plătită de fostul viceprimar al comunei Ion Neculce, Neculai Mușat. Prin aceeași decizie judecătorească, fostul primar  Constantin Ștefan dar și fostul viceprimar Mușat au fost condamnați la pedepse, cu suspendare. În motivarea sentinței, magistrații Curții de Apel au arătat că au menținut decizia de condamnare deoarece firma lui Echimov ar fi recunoscut toate faptele.’’Prin motivele de apel, inculpata SC Eky-Sam a nu a negat săvârșirea acestei fapte de sprijinire a fostului viceprimar Neculai Mușat, ci doar faptul că nu a acționat cu intenție directă, invocând că nu a acționat cu rea-credință, în condițiile în care documentele societății au fost ulterior folosite de vice și ar fi fost întocmite în condițiile erorii de fapt  de către învinuiți (ex-angajați de la Eky-Sam) care au înregistrat date nereale în contabilitatea  firmei. Inculpata a arătat că pot fi imputate persoanei juridice Eky-Sam  doar infracțiunile ce au fost săvărșite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele acesteia de organele de conducere, de mandatari sau prepuși, care să fi acționat cu forma de vinovăție prevăzute de lege, respectiv  cu intenție directă’’, se arată în sentința Curții de Apel Iași.

Eky-Sam a folosit documente false

Mai mult, magistrații instanței de apel au arătat că probele administrate de procurorii DNA dovedesc cu certitudine vinovăția Eky- Sam. ’’În ceea ce o privește pe inculpata SC  Eky-Sam SRL, materialul probator face dovada indubitabilă că aceasta a sprijinit demersurile inculpatului Neculai Mușat, de a obține ilegal ajutoare financiare provenite din fonduri europene aferente schemelor de sprijin pe suprafață acordate pentru anul 2009, în valoare de 308.527 lei, sprijin ce a constat în falsificarea înscrisurilor precizate ce au stat la baza denaturării conținutului documentelor. În cuprinsul actelor au fost astfel indicate mai multe lucrări fictive de încărcat nămol în auto  în valoare de 13.005 Ron și de transport nămol în auto în valoare de 91.850 Ron, atestându-se nereal, în cuprinsul acestora, prestarea serviciilor în cauză, documentele fiind folosite apoi de Mușat’’, se mai arată în finalul motivarii instanței de apel. În consecință, firma  Eky –Sam și angajați ai acesteia (n.r.- Ion Covaliu) precum și reprezentanți ai Primăriei Ion Neculce (n.r. – Ștefania Epure și Casian Chersan) au fost trimiși în judecată deoarece au fraudat fonduri europene alocate de APIA pentru întreținerea pășunii comunale. Ulterior, aceste fonduri obținute de comună au fost băgate în popriile buzunare, atît de viceprimar cît și de primar. Pentru dobândirea banilor și ascunderea ilegalității, mai mulți angajați ai Primăriei Ion Neculce au folosit documente și acte false puse la dispoziție chiar de catre SC Eky-Sam SRL, firma patronată de Ioan Echimov. Pe parcursul procesului penal, Mihai Iftimie, unul dintre inculpații cercetați în acest caz, a decedat la data de 7 august 2017 iar instanța de judecată a lăsat nesoluționată acțiunea civilă referitor la recuperarea integrală a prejudiciului cauzat APIA.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here