Ce a cumpărat SMURD cu banii din 2%

 

 

Două vase de salvare, achiziţionate din 2% pentru SMURD, care vor opera în zona Tulcea, vor fi aduse din Olanda până la sfârşitul lui 2014, unul având şi capacitatea de stingere a incendiilor, a declarat  Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor.
 

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a deschis, vineri, la Galaţi, a şaptea bază aeriană de salvare SMURD din ţară, pe care va opera un elicopter de tip EC-135 cu echipament medical de ultimă generaţie, precum şi sisteme de amerizare şi de căutare-salvare pe timp de noapte.

 

„Am deschis, la Galaţi, a şaptea bază aeriană de salvare SMURD, după cele de la Târgu Mureş, Iaşi, Arad, Craiova, Constanţa şi Bucureşti. Va mai urma una în partea de nord-vest. De asemenea, un elicopter MAI care se află la Tulcea pentru zona de frontieră a fost dotat cu echipamente de asistenţă medicală de urgenţă şi va asigura intervenţia pentru cazurile medicale din zonele greu accesibile, dar care nu sunt urgenţe de cod roşu, cum ar fi fracturile sau un travaliu la început, şi care vor fi trasportate la Spitalul din Tulcea”, a declarat  secretarul de stat din MAI Raed Arafat, care a luat parte la inaugurare.

 

La eveniment a participat şi premierul Victor Ponta care a afirmat că a susţinut şi va susţine proiectul de integrare a serviciilor de intervenţii în situaţii de urgenţă, pentru că este unul dintre cele bune sisteme de acest fel din Europa.

„Nu întâmplător, SMURD reprezintă una dintre instituţiile în care românii au cea mai mare încredere şi sper ca actele normative pe care le-am adoptat, inclusiv cele referitoare la orele suplimentare şi resursele superioare pe care le alocăm, să fie bine primite şi să recompenseze în foarte mică măsură efortul deosebit pe care îl fac. Eu îi sunt recunoscător domnului Raed Arafat pentru că a insistat atâţia ani cu ideea înfiinţării (…). Mai trebuie să spun că sunt puţine zonele în care Guvernul a cheltuit atât de bine banii cum a făcut-o în cazul dotării pentru intervenţiile de urgenţă”, a declarat Victor Ponta.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus, la Galaţi, că dotarea SMURD cu elicoptere va continua, luna viitoare urmând să devină operaţional un nou punct aerian de salvare în ţară.

 

Elicopterul de la Galaţi, un EC-135, va opera, de vineri, în judeţele din sudul Moldovei, estul Munteniei şi Dobrogea. Ca şi cel de la Iaşi, acest aparat va putea interveni şi în situaţii de urgenţă medicală pe teritoriul Republicii Moldova, în baza acordului transfrontalier încheiat cu ţara vecină.

Elicopterul de la Tulcea, un IAR-316, dotat cu aparatură medicală performantă, va executa misiuni umanitare, în principal transport medical, în zona de responsabilitate a Unităţii Speciale de Aviaţie Tulcea (judeţele Constanţa, Brăila, Tulcea, Galaţi şi marea teritorială a României).

În ultima săptămână, piloţii Inspectoratului General de Aviaţie al MAI au transportat 97 persoane aflate în stare critică către unităţi medicale specializate.

 

Pentru acoperirea aero-medicală a întregului teritoriu al României, în această vară urmează să fie inaugurat un nou punct de operare aero-medicală pe raza judeţului Sălaj.

Prin operaţionalizarea punctelor aero-medicale din judeţele Galaţi şi Sălaj, numărul elicopterelor SMURD va ajunge la opt.

„Elicopterul pe care îl vedem este printre ultimele două care au sosit pe acordul cadru semnat de Ministerul Sănătăţii şi finanţat, bineînţeles, de la bugetul statului. A mai rămas de acoperit cu elicopter doar regiunea nord-vest, pentru care elicopterul este sosit, dar mai continuăm cu pregătirea piloţilor şi cam într-o lună sperăm să deschidem următorul punct. Următoarea etapă va fi o analiză clară şi bineînţeles, să vedem care va fi strategia pentru următorii cinci ani”, a spus Raed Arafat.

 

„Pe lângă extinderea bazelor aeriene medicale la opt, tot în acest an, până la sfârşit, vom finaliza şi un alt proiect. Este vorba de bani colectaţi prin Fundaţiei pentru SMURD cu care vom cumpăra din Olanda două vase de salvare. Unul va fi donat, cu aprobarea vicepremierului Gabriel Oprea, staţiei de pompieri de la Crişan, judeţul Tulcea. Acesta este un vas rapid care are şi capacitate de stingere a incediului”, a spus secretarul de stat Raed Arafat, precizând că acest vas are nouă metri lungime şi trei metri lăţime, spaţiu pentru preluarea a patru persoane, va fi dotat cu targă şi cu elipamente medicale pentru intervenţie de urgenţă şi are o capacitate de stingere a incendiilor de 800 de litri pe minut.

 

Cel de-al doilea este un vas de salvare pe pernă de aer (hovercraft sau aeroglisor) în care există locuri pentru trei cadre medico-sanitare şi pentru o targă de salvare. Lungimea vasului este de 8,5 metri, iar lăţimea de 2,5 metri.

„Cele două vase vor deveni operaţionale spre ultimul trimestru al anului 2014, probabil în octombrie. Am plătit deja jumătate din sumă. Cu aceste două vase am ameliorat flota medicală de urgenţă a Ministerului Administraţiei şi Internelor”, a mai spus Raed Arafat.

 

 

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here