Cazul muncitorului ucis la Arcelor Mittal. Despăgubirile nu acoperă nici cheltuielile de spitalizare

Sentință surprinzătoare în cazul muncitorului în vârstă de 63 de ani, ucis în anul 2015 din cauza neglijenței la Arcelor Mittal Steel Tubular Products SA, fostă Tepro @ Rudele victimei, Costica Streinu, au obținut fiecare despăgubiri mai mici decât cheltuielile pe care trebuie să și le recupereze statul prin îngrijirile medicale acordate muncitorului care a decedat la scurt timp după producerea accidentului

Sentință suprinzătoare în cazul muncitorului în vârstă de 63 de ani pe nume Costică Streinu, ucis de neglijență în urmă cu 4 ani la Arcelor Mittal Steel Tubular Products SA, fostă Tepro. Astfel, pe lângă faptul că persoanele  trimise în judecată de procurori pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă au fost achitate, despăgubirile pe care fiecare dintre membrii familiei victimei trebuie să le primească sunt mai mici decât cheltuielile de spitalizare. În  acest dosar au fost trimiși în judecată doi dintre foștii colegi ai lui Costică Streinu și anume Dănuț Petrișor, gestionar de țevi și macaragița Adriana Zamfir. Cei doi au fosta achitați deoarece fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de Lege. În dosar a fost introdusă și compania Arcelor Mittal Steel Tubular Products SA ca parte responsabilă civilmente. Potrivit sentinței, în solidar cu Adriana Zamfir, Arcelor Mittal trebuie să achite celor trei membri ai familiei care s-au constituit parte civilă în dosar, câte 5.000 euro. Asta în condițiile în care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe”Sf.Spiridon”-Iași a obținut prin aceiași sentință cheltuieli de spitalizare de 26.444,67 lei adică 5.300 euro la cursul actual.

Ucis de o stivă de țeavă

Cumplitul accident de muncă s-a produs pe data de 16 ianuarie 2015, când mai mulți muncitori de la Arcelor Mittal, printre care și Costică Streinu au fost desemnați sa transporte niște stive de țeavă dintr-o hală de produse finite într-o hală de depozitare. Astfel, la sfarșitul anului 2014, Arcelor Mittal înregistrase o supraproducție de țeavă, de  8.600 de tone și de aceea a decis să le depoziteze în unele hale pe care le preluase de la Tepro. Conform anchetei realizate de Inspectoratul Teritorial de Munca, în ziua în care a decedat muncitorul Costica Streinu,  au avut loc o serie de încălcări ale normelor de protecție a muncii, încalcari care au dus la producerea tragicului eveniment. Strivit de stiva de țevi, muncitorul a sângerat până a murit.

Stiva de țevi a căzut peste victimă

Transporul tevilor dintr-o hala în alta se realiza cu ajutorul unui pod rulant care era condus de macaragița Adriana Zamfir. La podul rulant era atașată o traversă pe care muncitorii așezau țevile și le legau pentru a fi transportate. Potrivit normelor legale în domeniu, operațiunile de la sol trebuiau făcute de cel puțin doi muncitori. Asta deoarece unul supravegea traversa iar celalalt dirija macaragița. La acest pod rulant erau detașați Costică Streinu și Marius Diarciuc. După ce a transportat o cantitate de teava, la un moment dat în jurul orei 11.30, din cealaltă hală, împreună cu podul rulant și traversa s-a întors numai Costică Streinu. Celalalt muncitor fusese trimis în altă parte pentru o  scurtă perioadă de timp. Încălcând normele de protecție a muncii, macaragița a coborât fără să fie dirijată podul rulant si asa s-a produs tragedia.

„La ora 11.30 podul rulant condus de Zamfir Adriana s-a întors în Hala 3 pentru a prelua ultimele legaturi de țeavă și deși știa că  legatorul de sarcini Diarciuc Marius nu s-a întors cu ea iar la stiva de țeava se afla doar Streinu Costică, a început să coboare traversa macaralei fără să fie dirijată de la sol și fără să se asigure că nu este nici o persoană în preajmă.  Partea vătămată a prins de o chingă textila atașată de traversa montată. Cealalt capat a rămas liber și a lovit stivă din spatele său care a căzut peste piciorul său și la imobilizat la sol”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

A murit în spital după două zile

Stiva de tevi s-a prăbușit deoarece legătura metalică cu care era prinsă s-a rupt după ce a fost lovită de traversă. Bărbatul a murit a doua zi la spital din cauza hemoragiei și a multiplelor contuzii interne. În acest dosar judecătorii au fost de acord să se vizioneze și o înregistrare audio-video, un filmulet realizat în hală în ziua respectivă.  Arcelor Mittal Steel Tubular Products face parte din ”imperiul” Mittal al magnatului indian Lakshsmi Mittal. Sentința pronunțată în urmă cu câteva zile de Judecătoria Iași în acest dosar nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Iași.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here